ناهنجاری دندانی غالبا از بدو تولد می تواند وجود داشته باشد و می تواند به علت وجود فضاهای بین دندان ها، نامنظم بودن اندازه دهان و فک را به وجود بیاید. با این حال مکیدن انگشت شست که با فشار زبان همراه است می تواند منجر به از دست رفتن زودهنگام دندان ها و بیماری های دندان شود و یا می تواند مشکلات پزشکی دیگری مانند بزرگ شدن لوزه ها و آدنوئید را به همراه داشته باشد که می تواند منجر به مشکلات تنفسی شود. برای آشنایی بیشتر با مشکلات دهان و دندان و تشخیص آنها به مشکلات و ناهنجاری دندان مراجعه کنید.
چه زمانی فرد نیاز به عصب کشی دندان و یا درمان ریشه دندان دارد؟
قبل از این که به این بحث بپردازیم ابتدا شما را با مفهوم پالپ یا همان مغز دندان آشنا می کنیم:
پالپ چیست؟
مغز دندان یا پالپ دندان (به زبان انگلیسی: Pulp) به رگها و اعصاب دندان می گویند. حفره مرکزی در تاج دندان، اتاق پالپ نامیده می شود. مجرای ریشه دندان را نیز کانال دندان نامیده می شود. در حالت عادی مغز دندان زنده و فعال است ولی پوسیدگیها و آزردگیهای رگها و عصبها باعث درد و سرانجام مرگ مغز دندان، و از بین رفتن مغز دندان می شود.
حال که با مفهوم پالپ آشنا شدید به ادامه بحث اصلی یعنی اینکه “چه زمان احتیاج به درمان ریشه دندان است” می پردازیم. درمان ریشه دندان زمانی نیاز است که مشخص شود بافت نرم مرکز دندان یا همان پالپ عفونی شده باشد. در این حالت دندانپزشک وضعیت دندان های شما را بررسی می کند و با عکس رادیولوژی وجود عفونت باکتریایی مشخص می شود. در عکس برداری رادیولوژی از پرتو ایکس (X) برای عکس برداری کردن از دندان خراب بیمار استفاده می شود. عفونت پالپ معمولاً در نتیجه پوسیدگی دندان ایجاد می شود.
علائم عفونت دندان چیست؟
علائم زیادی وجود دارد که مشخص می کند دندان شما عفونی شده است و احتیاج به درمان ریشه یا همان عصب کشی دندان است. ما در اینجا به شایع ترین علائم عفونت دندان اشاره می کنیم تا به دندانپزشکی مراجعه کنید.
- درد خود به خودی دندان
- درد شبانه دندان
- درد دندان هنگام خوردن غذا و یا نوشیدنی های سرد و گرم
- تغییر رنگ دندان
- درد دندان هنگام جویدن مواد غذایی
- لق شدن دندان و یا سیاه شدن دندان
- خارج شدن چرک از لثه و دردناک شدن غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن
- ورم کردن لثه
از نشانه های عفونی شدن دندان می باشند که نیاز به بررسی بیشتر و مراجعه به دندانپزشک دارد. البته پس از مدتی با گسترش عفونت در دندان پالپ دندان از بین می رود و شما دیگر هیچ یک از دردها ها را احساس نمی کنید و تصو می کنید که دندان شما درمان شده است در صورتی که گسترش عفونت به کانال دندان شما نفوذ کرده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مراحل درمان ریشه دندان را بخوانید.
مراحل کشیدن دندان چگونه است؟
اگرچه عمل کشیدن دندان به خودی خود یک عمل کاملاً ایمن و بیخطر محسوب میشود، اما در عین حال میتواند شرایط را برای ورود باکتریهای بیماریزا به داخل جریان خون فراهم نماید. در این صورت بافت لثه هم در معرض خطر عفونت قرار میگیرد. اگر احتمالاً شما هم به بیماری یا عوارض خاصی مبتلا هستید که خطر بروز عفونتهای شدید در شما را بالا میبرد، باید حتماً در زمان قبل و بعد از عمل کشیدن از داروهای آنتیبیوتیک مناسب استفاده کنید. بنابراین قبل از کشیدن ، تمامی سوابق پزشکی خود و اطلاعات مربوط به داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را به دندانپزشک خود اطلاع بدهید. این مراحل عبارتند از :
۱- بیحس کردن
دندانپزشک قبل از شروع به کشیدن بدون درد ، ابتدا یک داروی بیحسی موضعی (یا مسکن) در اطراف دندانی که باید کشیده شود تزریق میکنند تا ناحیه اطراف آن بیحس شود.
اگر تعداد دندانهایی که باید کشیده شود بیشتر از یک دندان باشد و یا دندان به حالت نهفته در لثه باشد، ممکن است عمل شما با نظر شما تحت شرایط بیهوشی عمومی انجام شود. این کار باعث میشود که شما در زمان انجام عمل در خواب باشید و دردی احساس نکنید.
۲- کشیدن ساده دندان
در جریان عمل کشیدن ساده دندان، دندانپزشک دندان آسیبدیده را با پنس میگیرد و آن را به عقب و جلو حرکت میدهد تا شل شود. سپس دندان لق شده را به راحتی از جای خود بیرون میکشد.
۳- کشیدن دندان به روش جراحی
اگر دندانی که باید کشیده شود در داخل بافت لثه نهفته باشد و یا به طور کامل خارج نشده باشد، دندانپزشک بافت لثه و استخوان پوشاننده دندان را برش میدهد و سپس دندان را با پنس مخصوص جراحی محکم میگیرد و به عقب و جلو حرکت میدهد تا دندان لق شود و از استخوان فک و رباطهایی که آن را در جای خود نگه داشتهاند، رها شود.
گاهی اوقات لازم است دندانهایی که به راحتی کشیده نمیشوند را به چند قطعه کوچکتر شکسته و قطعات آن را بیرون کشید.
۴- بخیه زدن
وقتی که دندان کشیده شد معمولاً یک لخته خون در جای آن تشکیل میشود. دندانپزشک یک تکه گاز استریل در داخل جای دندان فرو میکند و شما باید آن را محکم گاز بزنید تا خونریزی جای دندان متوقف شود. در بعضی از موارد هم دندانپزشک چند بخیه (معمولاً از نوع جذب شونده) در جای دندان میزند تا بریدگیهای لثه در این ناحیه را ببندد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله هزینه کشیدن دندان در سال 1403 چقدر است؟ را مطالعه کنید.
- منبع: سایت iran-dds.ir