مشکلات دندان

درباره ی فلوئوروزیس دندان بیشتر بخوانید

 فلوئوروزیس دندانی یک وضعیت مرتبط با زیبایی دندان است که به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض فلوراید رخ می دهد. این مشکل بیشتر در هشت سال اول زندگی افراد به وجود می‌ آید؛ در زمانی که دندان‌ ها در حال شکل‌ گیری هستند. شاید نتوان این مشکل را بیماری نامید، ولی تاثیرات منفی آن در حالت خفیف بر روی روان افراد دیده می‌ شود. شما درباره علائم این بیماری چه می‌دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره فلوئوروزیس دندانی بدست اورید.


برای مطالعه بیشتر: ناهنجاری های فک + علل و انواع آن


فلوئوروزیس چیست؟

بروز لکه های سفید تا قهوه ای روی دندان ها را فلوئوروزیس می خوانند. این عارضه یک بیماری نیست، بلکه مشکلی به لحاظ زیبایی است. گاهی این عارضه به قدری خفیف است که تنها متخصص دندانپزشکی می تواند آن را تشخیص دهد. در اغلب موارد فرد زمانی به این مشکل دچار می شود که در کنار مصرف آب غنی شده با فلوراید، از مکمل فلوراید نیز استفاده کند. یا خمیردندان حاوی فلوراید را قورت دهد. این عارضه بیشتر در کودکانی دیده می شود که برای مسواک زدن از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده می کنند. آن‌ها هر روز مقداری از خمیردندان را می بلعند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز ایمپلنت فوری دندان


نشانه های فلوئوروزیس دندانی

معمولا لکه های سفید ریز و یا رگه هایی وجود دارد که ممکن است قهوه ای تیره باشند و هنگام لمس زمخت تر از سایر نقاط دندان هستند. دندان هایی که تحت تأثیر فلوئوروزیس قرار نمی گیرند صاف و براق هستند.

سطوح مختلف فلوئوروزیس

از سال ۱۹۳۰، دندانپزشکان با استفاده از دسته بندی زیر، شدت فلوئوروزیس دندانی را ارزیابی کردند:

  • سوال برانگیز: مینای دندان تغییرات جزئی را نشان می دهد؛ در حد چند لکه سفید گاه به گاه.
  • خیلی خفیف: نواحی کوچک مات مانند با بیش از ۲۵٪ پراکندگی در سطح دندان ها.
  • خفیف: نواحی مات گسترده تر است اما هنوز هم کمتر از ۵۰٪ سطح را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • در حد متوسط: مناطق مات بیش از ۵۰٪ سطح مینا را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • شدید: تمام سطوح مینای دندان تحت تأثیر قرار می گیرند. دندان ها همچنین دارای سوراخ هایی هستند که ممکن است به هم بپیوندد.
حفره خشک "عارضه ی کنترل پذیر"

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: “لبخند لثه ای” از علل تا درمان


پیشگیری از ابتلا به فلوئوروزیس

اولین گام برای جلوگیری از بیماری فلوئوروزيس در کودکان مراجعه به دندانپزشک اطفال و مشاوره با او است. دندانپزشک اطفال از مقدار فلوراید موجود در آب مطلع بوده و در صورتی که کودک به فلوراید اضافی نیاز داشته باشد میزان و نحوه استفاده از آن را تعیین کرده و به والدین می گوید.

خمیردندان فلوراید دار

گام دوم در جلوگیری از بیماری فلوئوروزيس بررسی مقدار استفاده از خمیر دندان فلوراید دار می باشد. والدین باید توجه داشته باشند که مقدار کمی خمیر دندان بر روی مسواک بگذارند. والدین به کودکان خود آموزش دهند که خمیر دندان را نخورند. کودکان باید بدانند که بعد از شستن دندان ها آب آن را بیرون بریزند.


درباره‌ی مال اکلوژن چه می‌دانید؟


درمان های خانگی برای فلوئوروزیس

در سطوح ابتدایی علائم فلوئوروزیس، می‌توانید راه‌حل‌های خانگی زیر را بکار بگیرید:

قطع کافئین

اگر با رنگ دندان های خود مشکل دارید سعی کنید مصرف چای، قهوه، شراب قرمز و نوشابه را قطع کنید. محتوای بالای کافئین در این نوشیدنی ها می تواند باعث تشدید لکه های دندان شما شود. برخی افراد تصور می کنند مصرف این نوشیدنی ها از طریق نی مانع از تشدید فلوئوروزیس می شود، اما این درست نیست. مایع با ورود به محیط دهان باز هم با دندان در تماس قرار می گیرد. به جای این نوشیدنی ها می توانید از چای سبز، قهوه بدون کافئین و شیر استفاده کنید.

فلوراید ممنوع!

از عدم مصرف آب حاوی فلوراید اطمینان حاصل کنید. می توانید آب معدنی بنوشید یا از فیلتر تصفیه آب استفاده کنید. همچنین میزان مصرف خمیر دندان حاوی فلوراید را کم کنید. از سوی دیگر، میزان مصرف غذاهای ارگانیک را افزایش دهید تا از مصرف غذاهای فرآوری شده حاوی فلوراید دور بمانید.

چه غذاهایی بعد کامپوزیت بخوریم؟

جوش شیرین را دست کم نگیرید!

از جوش شیرین دیگر فقط برای پخت و پز استفاده نمی شود. یکی از درمان های خانگی این عارضه استفاده از جوش شیرین برای سفید کردن دندان هاست. می توانید یک خمیردندان فاقد فلوراید تهیه کنید و آن را با یک قاشق جوش شیرین مخلوط کنید، سپس این مخلوط را بر روی مسواک خود بمالید و دندان های خود را با آن تمیز کنید.

جوش شیرین برای فلوئوروزیس

به علاوه می توانید یک قاشق غذاخوری آب لیمو را با ۱ قاشق غذاخوری جوش شیرین مخلوط کنید و با آن دندان های خود را مسواک کنید.

پراکسید هیدروژن یکی از درمان های خانگی مناسب

به عنوان یکی از دیگر درمان های خانگی فلوئوروزیس می توانید ۲ قاشق چای خوری پراکسید هیدروژن ۳ درصد را با ۲ قاشق چای خوری آب مخلوط کنید. محلول را یک دقیقه در دهان خود قرقره کنید و سپس دهان خود را بشویید. محلول در دهان شما کف می کند که طبیعی است. تا رسیدن به نتیجه مطلوب این روش را هر چند روز یک بار ادامه دهید. برای پیشگیری از مشکلات جدی، از ۳ درصد بودن محلول اطمینان حاصل کنید.

بعضی مواد غذایی را کنار بگذارید!

برخی میوه ها و سبزیجات برای دندان شما مفید هستند. مهم ترین آنها عبارتند از سیب، کرفس و هویج. این مواد دارای ویتامین C هستند که باکتری ها را می کشد و موجب تحریک تولید بزاق می شوند. در صورت ابتلا به فلئوروزیس از مصرف برخی مواد اسیدی مانند سس گوجه فرنگی، ترشی، سرکه و پرتقال دوری کنید. حتی ثابت شده است که سس سویا نیز رنگ دندان را تغییر می دهد.

هر آنچه درباره دهانشویه ها باید بدانید

این محتوای مفید را هم از دست ندهید: همه چیز درباره جراحی دندان عقل


سخن پایانی

در این محتوا درباره‌ِ عارضه‌ی دندانیِ فلوئوروزیس سخن گفتیم. به یاد داشته باشید اگر فرزند شما خمیر دندان حاوی فلوراید را ببلعد یا مکمل فلوراید را بیش از حد مصرف کند، ممکن است در آینده دچار فلوئوروزیس شود. بنابراین بر مسواک زدن و مصرف مکمل فرزند خود نظارت دقیق داشته باشید. اگر دچار عارضه خفیف تا متوسط شده باشید، روش های خانگی معرفی شده، می توانند تا حدی به شما کمک کنند. اما برای عارضه شدید باید از متخصص دندانپزشکی کمک بگیرید. امید است این مطلب بریاتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا