مشکلات دندان

آنچه درباره ی تغییر رنگ لثه باید بدانید

لثه یک عضو حساس و مهم از اجزای دهان و دندان می‌باشد. تغییر رنگ لثه دلایل متعدی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. هر گونه تغییر رنگ و مشکل در لثه می‌تواند نشانگر یک نوع بیماری در دهان و دندان باشد. در این مطلب می‌خواهیم راجع به این عارضه اطلاعات جامعی را کسب کنیم.


برای مطالعه بیشتر: لمینت دندان + از انواع آن تا عوارض احتمالی بعدی


تغییر رنگ لثه: انواع رنگ لثه ها

به طور طبیعی رنگ لثه بسته به نژاد افراد، می تواند قرمز یا صورتی و حتی قهوای تا سیاه باشد. از آنجایی که تغییر رنگ لثه ها می تواند یک مشکل اولیه بهداشتی باشد، بنابراین تغییر رنگ آن باید جدی تلقی شود. در زیر به چندین رنگ لثه می پردازیم.

لثه صورتی

رنگ صورتی نشان دهنده سالم بودن این بافت است. در واقع رنگ طبیعی لثه در اکثر انسان ها صورتی است. و هر گونه تغییر رنگ  لثه (نسبت به رنگ طبیعی آن) می تواند نگران کننده و نشانه بیماری یا مشکل خاصی باشد.

لثه قهوه ای

اگر رنگ پوست شما تیره یا سبزه است داشتن لثه هایی به رنگ قهوه ای یا متمایل به این رنگ، طبیعی  است و جای نگرانی ندارد. همچنین قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آفتاب میتواند روی ملانین موجود در لثه تاثیر گذاشته و باعث تیره شدن رنگ لثه شود. این تغییر رنگ به مرور زمان برطرف خواهد شد و نشانه بیماری نیست.

لثه ‌های قرمز و ملتهب

 داشتن لثه‌هایی پر رنگ و قرمز نشان از التهاب و عفونت لثه دارند. در این حالت ممکن است تمام نقاط لثه دچار این تغییر رنگ نشوند. تنها قسمتی از آن این مشکل را داشته باشد. در این حالت غذا خوردن و نوشیدن هر چيز گرم و سردی برای فرد دردناک خواهد بود.

لثه قرمز

همچنین سبب بروز حساست دندان خواهد شد که بهتر است برای درمان آن به پزشک متخصص دندان مراجعه کند.

درباره ی نامرتبی دندان ها بیشتر بدانید + آشنایی با انواع نامرتبی های دندان با عکس + بررسی دلایل و درمان نامرتبی دندان

لثه‌ های زرد و نارنجی

 زمانی که لثه‌های شما به خصوص در قسمتی که متصل به دندان است به رنگ زرد در می‌آید به مرور زمان به سمت نارنجی سوق پیدا می‌کند. این مورد نشان از تورم و وجود عفونت در لثه‌هاست. دقت کنید این مشکل می‌تواند لثه‌های شما را به مرور زمان دچار بیماری‌های مختلف کرده و آن را بسیار دردناک کند. توصیه می‌شود در این شرایط با پزشک متخصص خود مشورت کنید


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: همه چیز در مورد برداشتن لمینت دندان


لثه خاکستری رنگ

اگر رنگ لثه ها متمایل به خاکستری باشد به احتمال زیاد نشان دهند وجود ضعف در سیستم ایمنی بدن است. این تغییر رنگ معمولا به دنبال سیگار کشیدن یا تحمل استرس زیاد رخ می دهد. همچنین تغییر رنگ لثه به خاکستری می تواند نشان دهنده وجود یک عفونت باکتریایی در دهان و گلو نیز باشد. این مورد نیاز به مراقبت ها و مداخلات پزشکی یا دندانپزشکی دارد.

لثه های کمرنگ یا سفید رنگ

به محض اینکه با تغییر رنگ لثه (به سفید) روبرو شدید، بلافاصله به دنبال دو مقصر عفونت قارچی و عفوت ویروسی بگردید. اگر عفونت ویروسی باشد احتمالا به همراه تغییر رنگ، لکه ها یا زخم هایی نیز در بافت لثه مشاهده خواهید کرد. هر دوی این عفونت ها باعث حساسیت لثه شده و نیازمند توجه فوری پزشکی هستند.

لثه سیاه رنگ

برخی از افراد به طور ژنتیکی دارای لثه های سیاه رنگ هستند. همچنین بخش هایی از لثه آن ها به رنگ تیره و سیاه است که امری طبیعی است. اگر به تازگی با تغییر رنگ لثه و سیاه شدن آن مواجه شده اید می تواند کمی نگران کننده باشد. لثه های سیاه معمولا مربوط به مصرف دخانیات و در نتیجه مصرف برخی داروها است.

لثه سیاه رنگ

برای درمان این وضعیت متخصص سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و بر اساس آن به شما کمک خواهد کرد.

حفره خشک "عارضه ی کنترل پذیر"

درباره ی ارتودنسی لینگوال چه می دانید؟


درمان تغییر رنگ لثه

چند مورد از روش های درمانی به شکل زیر است.

بلیچینگ لثه

در حین روش بلیچینگ لثه، دندانپزشک از یک محلول بلیچینگ مخصوص همراه با لیزر استفاده می‌کند تا رنگدانه‌های موجود روی لثه‌ها را از بین ببرد. یک عامل بی‌حس کننده موضعی بر روی لثه اعمال می‌شود تا تجربه‌ی درمانی راحت و بدون دردی داشته باشید. این روش بطور کلی بدون درد است، اما افراد با لثه‌های حساس ممکن است برای مدت کوتاهی تا حدودی دچار ناراحتی شوند.

کاهش رنگدانه‌های لثه با لیزر

در این روش، لیزرهای دندانپزشکی برای تبخیر کردن (تجزیه) و از بین بردن لایه‌ی بالایی نازک بافت تیره شده‌ی لثه استفاده می‌شود. این کار باعث از بین رفتن سلول‌های تولید کننده‌ی ملانین که مسئول تغییر رنگ پوست هستند، می‌گردد. با ایجاد بافت جدید لثه در حین بهبودی، به جای اینکه تیره باشد، رنگی صورتی و سالم خواهد داشت. این درمان تقریباً بدون درد است و یکی از موثرترین روش‌ها برای درمان لثه‌های تیره است.

روش جراحی

روش جراحی برای تبدیل لثه‌های سیاه به لثه‌های طبیعی صورتی شامل برداشتن لایه‌ی بیرونی بافت پوششی لثه است که دارای رنگدانه‌های تیره می‌باشد. بافت همبند زیرین باقی می‌ماند تا بهبود یابد و بافت پوششی جدید شکل بگیرد. بافت جدید لثه که پدید می‌آید معمولاً رنگ صورتی دارد و بدون رنگدانه‌های تیره است. این روش با اینکه تهاجمی است بدون درد بوده و معمولاً تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

هر یک از این روش‌های درمان تغییر رنگ لثه دارای مزایا و معایبی هستند و بنابراین برای تعیین مناسب‌ترین درمان برای لثه‌های تیره‌ی خود باید با دندانپزشک مشورت کنید.

اکلوژن چیست؟ + چه عواملی باعث ایجاد مال اکلوژن دندان می شود؟

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره ی جرم گیری دندان و مزایا و معایب آن بیشتر بخوانید


پیشگیری تغییر رنگ لثه

لثه‌های تیره و ناسالم ظاهر ناخوشایندی دارند و در صورت عدم درمان می‌توانند منجر به بیماری‌های جدی شوند.

مسواک زدن

تمام چیزی که برای درمان آن نیاز است رعایت دستورالعمل‌ها و عزم جدی برای داشتن شیوه زندگی سالم می‌باشد.

  • دندان‌های خود را بطور منظم مسواک بزنید: با اینکه توصیه می‌شود که دندان‌ها را پس از هر وعده غذایی مسواک بزنید، اما افراد با لثه‌های حساس نیاز به مراقبت دندانی متفاوتی دارند. مسواک زدن را با استفاده از دهان شویه بدون الکل تقویت کنید.
  • نخ دندان کشیدن را تبدیل به یک عادت کنید: نخ دندان به از بین بردن ذرات غذایی گرفتار در نواحی که دستیابی به آنها دشوار است و اغلب با مسواک زدن خارج نمی‌شوند، کمک می‌کند.
  • مسواک زدن و تمیز کردن زبان: زبان محل پرورش باکتری‌ها و اسیدهایی است که می‌توانند به روی لثه‌ها انتقال پیدا کنند و موجب تیره شدن آنها شوند.
  • اصلاح شیوه زندگی: علاوه بر رعایت منظم بهداشت دهان و دندان، استعمال تمام انواع دخانیات و مصرف الکل را ترک کنید. رژیم غذایی سرشار از کلسیم، آهن و ویتامین‌های ث و دی را برای لثه‌ها و دندان‌ها مصرف کنید. از استرس پرهیز کنید و از گردش هوای مناسب به داخل بدن جهت تقویت سیستم ایمنی مطمئن شوید. اکسیژن برای تقویت دهان و دندان‌ها ضروری است

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: بررسی سایش دندان


سخن پایانی

در این نوشته در مورد تغییر رنگ لثه و پیامد های آن سخن گفتیم. به یاد داشته باشید با اینکه تغییر رنگ لثه ممکن است امری طبیعی باشد، اما می‌تواند یک علامت هشداردهنده‌ی جدی نیز باشد. پس در صورت تغییر رنگ لثه پیشنهاد می‌شود که در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نمایید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

ناهنجاری های فک + علل و انواع آن

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا