مشکلات دندان

از دلایل و علائم آبسه دندان چه می دانید؟ + درمان آبسه چیست؟

بر خلاف ظاهر دندان که سفت و نفوذ ناپذیر است. درون دندان به دلیل وجود رگ های عصبی بسیار نرم و آسیب پذیر است. و اگر پوسیدگی از سطح سفت و مقاوم دندان عبور کند و به نسوج نرم دندانی راه پیدا کند. آبسه دندان کیسه‌ای حاوی مایعات چرکی است که می‌تواند در قسمت‌های مختلف دندان در نتیجه‌ی عفونت باکتریایی ایجاد شود. شما تا کنون به آبسه دچار شده اید؟ قطعا می دانید که این چه معضل دردناکی ست. در این مقاله با ما همراه باشید و اطلاعات بیشتری در مورد آبسه دندان بدست آورید.


برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز کشیدن دندان


آبسه دندان چیست؟

به طور کلی به هر تجمع عفونی در یک نقطه در بدن آبسه گقته می ‌شود. درباره‌ ی بوجود آمدن آبسه دندان می ‌توان گفت معمولا به علت میکروبی بودن یک دندان یا ناحیه‌ای در دهان به وجود می ‌آید .اما علت عمده و درصد زیاد به وجود آمدن آبسه دندان، پوسیدگی دندان می ‌باشد که در اصل به یکی از ریشه‌ های دندان‌ برمی ‌گردد.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: فلوراید تراپی دندان کودکان یک راهکار مراقبتی عالی


علائم آبسه

علائم آبسه کردن دندان یا آبسه لثه ممکن است به چند شکل بروز کند. در ادامه این علائم به صورت موردی ذکر شده اند.

علائم آبسه دندان
  • یک درد شدید و تپنده در دندان یا لثه آسیب دیده که ممکن است به طور ناگهانی ایجاد شده و به تدریج بدتر شود.
  • دردی که در گوش، فک و گردن شما در سمت دندان یا لثه آسیب دیده منتشر می شود.
  • دردی که هنگام خوابیدن بدتر شده و حتی ممکن است خواب شما را مختل کند.
  • قرمزی و تورم صورت
  • حساس، بی رنگ یا شل شدن دندان ها
  • لثه های براق، قرمز و متورم
  • حساس شدن به غذا یا نوشیدنی گرم یا سرد
  • بوی بد دهان یا طعم نامطبوع دهان
"لبخند لثه ای" از علل تا درمان

این ها علائمی است که در مراحل اولیه آبسه خود را نشان می دهند. اما گسترش عفونت می تواند ایجاد تب یا ناراحتی کند. همچنین ممکن است باز کردن دهان را برای شما مشکل کرده و مشکلاتی را برای بلع یا تنفس به وجود آورد.


درباره ی آناتومی دندان چه می دانید؟


علل ایجاد آبسه دندان

دهان شما پر از باکتری هایی است که بر روی دندان شما یک لایه چسبناک به نام پلاک ایجاد می کنند. اگر دندان های خود را تمیز نگه ندارید، اسیدهای تولید شده توسط باکتری های موجود در پلاک می توانند به دندان ها و لثه های شما آسیب برسانند و در نتیجه منجر به پوسیدگی دندان یا بیماری لثه شوند. موارد زیر می تواند احتمال ابتلا به آبسه دندان را افزایش دهد:

آبسه دندان
  • بهداشت ضعیف دهان و دندان(مسواک نزدن به صورت مرتب و استفاده نکردن از نخ دندان می تواند باعث جمع شدن پلاک بر روی دندان شما شود.)
  • مصرف مقدار زیادی غذا و نوشیدنی شیرین و نشاسته ای (این مورد می تواند رشد باکتری های تولیدکننده پلاک را تسریع کرده و در نتیجه منجر به ایجاد پوسیدگی و آبسه شود.)
  • آسیب یا جراحی قبلی روی دندان یا لثه ها (وجود قسمت های آسیب دیده یا مجروح در دندان یا لثه می تواند باعث تجمع باکتری ها و در نتیجه ایجاد پلاک شود.)
  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف (این مورد شامل افرادی می شود که به برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت مبتلا هستند و یا برای درمان بیماری خود از داروهای استروئیدی یا شیمی درمانی استفاده می کنند.)
آشنایی با پر کردن و ترمیم دندان کودکان + معرفی انواع مواد پرکننده دندان

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره فضا نگهدار دندان کودکان بدانید


انواع مختلف آبسه

بسته به موقعیت ایجاد، چند نوع آبسه دندانی وجود دارد. سه نوع شایع آبسه عبارت‌اند از:

انواع آبسه دندان
  • آبسه پریآپیکال: این آبسه در نوک ریشه دندان ایجاد می‌شود.
  • آبسه پریودنتال: این آبسه بر روی لثه در کنار ریشه دندان رخ می‌دهد.
  • آبسه لثه: این آبسه در بافت لثه ایجاد می‌شود.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: کانال ریشه دندان چیست؟


درمان آبسه دندان

درمان آبسه دندان بر پاکسازی عفونت و تسکین درد متمرکز است. بسته به نشانه‌ها، ممکن است دندانپزشک کار خود را با عکس‌برداری اشعه ایکس از دندان شما آغاز کند. این امر به پزشک کمک می‌کند که میزان سرایت عفونت به قسمت‌های دیگر را تشخیص دهد. 

درمان آبسه دندان

گزینه‌های درمانی بسه به نوع و شدت آبسه عبارت‌اند از:

  • تخلیه آبسه. دندانپزشک برای تخلیه چرک برش کوچکی در آبسه ایجاد می‌کند و سپس آن قسمت را با محلول سالین تمیز می‌کند.
  • درمان ریشه دندان. درمان ریشه دندان شامل سوراخ کردن دندان آسیب‌دیده برای تخلیه آبسه و از بین بردن هرگونه پالپ آلوده است. سپس دندانپزشک شما محفظه پالپ را پر می‌کند. همچنین ممکن است برای تقویت دندان، آن را با یک تاج بپوشاند. روند گذاشتن تاج معمولا طی یک جلسه جداگانه انجام می‌شود.
  • کشیدن دندان. اگر دندان بیش‌ازحد آسیب دیده باشد، ممکن است دندانپزشک پیش از تخلیه آبسه آن را بکشد. در صورتی که دندانپزشک نتواند دندان را نجات دهد، ابتدا آن را کشیده و سپس آبسه را تخلیه می‌کند.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها. اگر عفونت از ناحیه آبسه فراتر رفته باشد یا سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید، ممکن است آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی جهت رفع عفونت برای شما تجویز شود. 
  • حذف شیء خارجی. اگر ورود شیء خارجی به لثه باعث ایجاد آبسه شده باشد، دندانپزشک شیء خارجی را بیرون آورده و سپس آن قسمت را با محلول سالین پاکسازی می‌کند.
مکیدن انگشت چه تاثیری بر دندان های کودکان می‌گذارد؟ + دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟

جهت آگاهی شما: لیزر، راهی نوین برای پر کردن دندان


عوارض عدم درمان آبسه

در بیشتر موارد، بهداشت ضعیف دهان و برخی از امور مرتبط با دندانپزشکی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند. عواملی مانند دندان قروچه یا چفت شدن دندان‌ها (براکسیسم)، رژیم غذایی با قند بالا، سایر آسیب‌های دندان و حتی مراجعه به دندانپزشکی جهت انجام امور مربوط به دندان می‌تواند فرد را در معرض این بیماری قرار دهند. آبسه دندان باید به سرعت درمان شود، در غیر این صورت دچار خطر جدی می‌شود. اگر عفونت دندان خود را نادیده بگیرید یا بعد از مدتی طولانی به درمان آن بپردازید، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

  • از دست دادن دندان: اگر دندان آبسه کرده و به شدت آلوده یا ضعیف شود، دیگر عصب کشی قادر به نجات آن نخواهد بود و در صورت بروز این مسئله، باید دندان را کشید و با کاشت دندان یا تاج دندان (دندان مصنوعی) جایگزین کرد.
آبسه دندان
  • عفونت استخوان: عدم درمان آبسه دندان می‌تواند منجر به عفونت شود که بر استخوان‌های اطراف صورت تأثیر می‌گذارد.
  • عفونت های سینوسی: عفونت‌های مکرر و دردناک سینوسی و یا عفونت‌های بافت دهان نیز ممکن است ایجاد شوند.
  • سپتیسمی (گَند خونی): این یک وضعیت تهدیدکننده برای زندگی است و زمانی رخ می‌دهد که جریان خون بیمار آلوده می‌شود. در صورت عدم درمان طولانی مدت، آبسه دندان می‌تواند باعث ایجاد سپتیسمی شود.
  • آبسه مغزی: یکی از عفونت‌های ناشی از آبسه می‌تواند وارد مغز شود و در نتیجه آبسه دیگری در آن ناحیه ایجاد کند. این ام رنسبتاً نادر است، اما در صورت شدید شدن عفونت ممکن است رخ بدهد. آبسه مغزی خطرناک است و برای معالجه باید به اورژانس یا بیمارستان مراجعه کرد.
درباره ی جرم گیری دندان و مزایا و معایب آن بیشتر بخوانید

برای مطالعه بیشتر: فیشورسیلانت،محافظ دندان کودکان


سخن پایانی

در این محتوا درباره آبسه دندان صحبت کردیم. یادتان باشد با سالم نگه داشتن دندان ها و لثه ها می توانید خطر ابتلا به آبسه دندان را کاهش دهید. در صورت ابتلا آبسه دندان باید ظرف چند روز درمان شود. حتی اگر به نظر می‌رسد که آبسه خودبه‌خود تخلیه می‌شود، مهم است که تحت معاینه دندانپزشک قرار بگیرید تا از عدم سرایت عفونت به قسمت‌های دیگر مطمئن شوید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به شتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا