از طریق ایمپلنت، بیماران دیگر مشکلات ناشی از استفاده دندان مصنوعی را ندارند. مثل هر روش درمانی دیگری، این روش هم عوارض خاص خود را دارد. اگر شما هم در رابطه با این ایمپلنت دندان و عوارض آن کنجکاوید، ادامه ی مطلب را مطالعه فرمایید.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: حفره خشک “عارضه ی کنترل پذیر”
روش درمانی ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
ایمپلنت دندان پایه ای است که در داخل فک قرار داده میشود. جنس ایمپلنت از تیتانیوم است. تیتانیوم با سلول های استخوان و لثه انسان سازگار است. به همین دلیل از این ماده برای ایمپلنت دندان استفاده می شود.
با کاشت ایمپلنت دندان می توان یک یا چند دندان را به صورت دایمی و مطمئن جایگزین کرد. جراح یا متخصص پایه ایمپلنت را در داخل استخوان فک قرار می دهد. سپس سلول های استخوان ساز در اطراف ایمپلنت استخوان سازی خواهد کرد.در نهایت ایمپلنت و استخوان فک با گذشت زمان به هم جوش می خورند. این فرایند ممکن است بین سه تا چهار ماه (در برخی موارد شش ماه) زمان ببرد. در مرحله بعدی، پس از استئواینتگریشن، قسمت های تاج و روکش دندان توسط متخصص پروتزهای دندانی روی پایه قرار می گیرد.
دربارهی ارتودنسی دو دندان جلو چه میدانید؟
در هنگام کاشت عوارض ایمپلنت دندان به چه صورت است؟
در هنگام جراحی قرار دادن ایمپلنت در دهان مانند هر جراحی دیگری ممکن است عوارض و مشکلان جراحی رخ دهد. در صورتیکه عمل قرار دادن ایمپلنت بدون جراحی و با روش پانچ صورت گیرد عوارض عمومی جراحی معمولا بسیار کمتر از حالتیکه با روش جراحی این کار انجام شود می باشد. بعضی ازعوارض ایمپلنت با جراحی باز بصورت عمومی عبارتند از:
- خونریزی شدید در کسانیکه مشکل انعقادی خون دارند یا از داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین و وارفارین استفاده می کنند و 72 ساعت قبل از عمل آن را قطع نکرده اند.
- مشکل تنفسی در کسانی که مبتلا به آسم و تنگی نفس هستند. این افراد حتما باید داروی سالبوتامول خود را به همراه داشته باشند.
- آنژین صدری یا سکته قلبی به علت داشتن زمینه یا ارث و استرس . درمان آرامبخش و اکسیژن می باشد.
مشکلات و عوارض ایمپلنت دندان در جراحی که به علت داشتن بیماری زمینه ای بوجود می آیند منتهی به این چند مورد نمی شوند و بسته به تنوع بیماریهای زمینه ای گوناگون هستند.
پزشک غیر متخصص چه تاثیری بر عوارض ایمپلنت دارد؟
در صورتیکه بررسیهای دقیق انجام نشود و یا توسط فرد متخصص انجام نشود، احتمال موارد زیر وجود دارد:
- بی حسی گوشه ی لب در برخی موارد ایمپلنت دندان
- احتمال آسیب به اعصاب فک در کاشت دندان
- مشکلاتی سینوسی پس از کاشت
- کاشت ایمپلنت در محل نامناسب که ممکن است عوارضی از نازیبایی تا حتی عدم فانکشن و عدم امکان انجام پروتز بر روی ایمپلنت کاشته شده را داشته باشد.
- آسیب به ایمپلنتها پس از تحویل پروتز به علت عدم تعیین صحیح تعداد ایمپلنتها: تعداد روکش های متصل به هم نسبت به تعداد پایه های ایمپلنت که در واقع نیروی وارد به ایمپلنتها را تعیین میکند. در صورت عدم بررسی و عدم قرار گیری تعداد مناسب با توجه به شرایط فکی هر فرد امکان overload ایمپلنتها و در نتیجه امکان آسیب دیدگی وجود دارد.
معاینات دوره ای توسط دندانپزشک متخصص پس از کاشت ایمپلنت و انجام پروتز الزامی است. با اینکه ایمپلنت مانند دندان طبیعی پوسیده نمی شود ولی در ارتباط مستقیم با بافتهای زنده استخوان و لثه است. در نتیجه در معرض بیماری قرار دارد.
مشکلات لثه ای در اطراف ایمپلنتها سریعتر از دندانهای طبیعی فرد ایجاد می شود و کندتر از آنها به درمان پاسخ می دهد. در نتیجه نگهداری مناسب و رعایت بهداشت کامل یکی از عوامل ضروری در حفظ ایمپلنتهاست.
برای مطالعه بیشتر: آنچه درباره ی تغییر رنگ لثه باید بدانید
عوارض جانبی پس از جراحی
به طور کلی هر بیمار بعد از هر نوع عمل جراحی برخی از عوارض را تجربه می کند. این عوارض جانبی ایمپلنت دندان عبارتند از:
- درداحساس درد و ناراحتی: تا مدتی بعد از کاشت ایمپلنت دندان طبیعی بوده که با مصرف دارو های مسکن به مرور زمان کاهش پیدا می کند. بهتر است تا در این زمان از مصرف نوشیدنی های بسیار سرد و یا بسیار داغ پرهیز کنید تا میزان درد و ناراحتی شما از بین برود.
- متورم شدن لثه و صورت: بخشی از صورت و ناحیه قوس دندان بعد از جراحی دچار تورم می شوند. البته باید گفت که بعد از چند روز این تورم از بین خواهد رفت. اما شما می توانید با استفاده از کمپرس یخ به از بین رفتن سریع تر تورم کمک کنید.
- کبودی: در روز های ابتدایی ریکاوری، شما مقداری کبودی آبی رنگ و یا سیاه رنگ در ناحیه جراحی شده مشاهده می کنید که با ترمیم بافت لثه به مرور این کبودی از بین خواهد رفت.
- خونریزی: پس از جراحی ممکن است تا با خونریزی خفیفی تا چند روز رو به رو باشید که جای نگرانی ندارد. پس از چند روز از میزان خونریزی کاسته شده تا به تدریح از بین برود. در این زمان شما باید توجه زیادی به توصیه های دندانپزشک خود داشته باشید تا خونریزی موجب بروز عفونت نشود.
- تعویض تاج دندان: با وجود اینکه پایه تیتانیومی ایمپلنت کاملا مستحکم و دارای دوام بسیار بالایی است، اما عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به تاج دندانی که روی ایمپلنت قرار دارد، آسیب وارد کرده و همچنین سبب زرد شدن آن شود.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: از حساسیت دندان چه می دانید؟
عوارض ایمپلنت دندان بعد از روکش
عوارضی که بعد از روکش ایمپلنت بوجود می آیند که شامل دو بخش است:
عوارض طبیعی بعد از روکش ایمپلنت:
- فشار بروی لثه، فشار به دندان های مجاور که تا 2 ساعت بعد از تحویل روکش برطرف می شود.
- در برخی موارد ما روکش ایمپلنت را با سمان موقت می چسبانیم و حدود 1 تا 3 سال بعد روکش کنده خواهد شد که بایستی به مطب مراجعه شود تا با سمان دائم چسبانده شود.
عوارض غیرطبیعی بعد از روکش ایمپلنت:
- در صورتی که تماس روکش ایمپلنت با دندان مجاور به صورت سطح تماس نباشد، باعث گیر غذایی خواهد شد و بعد از چند سال ( حدود 2 تا 5 سال) باعث پوسیدگی دندان مجاور خواهد شد.
- گیر غذایی باعث ایجاد مشکل لثه اطراف ایمپلنت هم خواهد شد.
- شل شدن پیج اباتمنت ( Screw Loosening) یکی از بزرگترین مشکلات روکش ایمپلنت می باشد که متاسفانه هیچ دندانپزشکی حاضر به اصلاح آن نیست، چون پروسه بسیار سخت و زمانبری است و نیاز به تجربه بسیار بالایی دارد و چه بسا اگر پیچ وسط اباتمنت بشکند، مجبوریم پایه ایمپلنت را بدون روکش رها کنیم و جای روکش خالی می ماند. بنابراین بهتر است به کلینیک ایمپلنتی مراجعه کنیم که دسترسی به متخصص ایمپلنت در بلندمدت مهیا است و از نظر اخلاقی و حرفه ای توانایی حل مشکل ایجاد شده را داشته باشد.
- لب پر شدن پرسلن روکشن ایمپلنت که ترمیم آن یا در مطب توسط دندان پزشک با کامپوزیت انجام می شود و یا به لابراتوار فرستاده می شود تا پرسلن اضافه شود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: لمینت دندان + از انواع آن تا عوارض احتمالی بعدی
سخن پایانی
در این نوشته در مورد ایمپلنت و عوارض آن سخن گفتیم. ایمپلنت های دندانی دارای درصد موفقیت های بسیار بالایی هستند و حدود 97 درصد طبق ایمپلنت موفقیت گزارش شده است. اما ممکن است در برخی اوقات درمان ایمپلنت با مشکلات و عوارض مواجه شود.اصولا اگر ایمپلنت دندان توسط یک متخصص ایمپلنت انجام شود دچارخطرات ایمپلنت نمی شود و احتیاج به نگرانی وجود ندارد. برخی خطرات اعم از آسیب به عصب و سینوس وجود دارد که خطر زیادی ندارد و در صورتی به وجود می آید که توسط متخصص ایمپلنت با تجربه انجام نشده باشد. برای جلوگیری از خطرات ایمپلنت حتما به پیش یک دکتر با تجربه و متخصص مراجعه کنید. همچنین بیماری ها و دارو های مصرفی خود را پزشک مطرح کنید.
سپاس که در مجلهی ایران دنتال همراه ما بودید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم تجربیات و نظرات خود را در کامنت بنویسید.