مشکلات دندان

حفره خشک “عارضه ی کنترل پذیر”

حفره خشک

حفره خشک دندان (درای ساکت، اوستئیت آوئولی)، یک عارضه دردناک دندانی است که گاهی‌ اوقات پس از کشیدن دندان دائمی در بزرگسالان ایجاد‌می‌شود. با ما همراه باشید تا با یکی از شایع ترین عارضه های کشیدن دندان و چگونگی مواجهه با آن آشنا شوید.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ی ارتودنسی دو دندان جلو چه می دانید؟ + بررسی تکنیک ها


زمان بروز حفره خشک

حفره خشک دندان (درای ساکت) هنگامی رخ‌ می‌دهد که عمل لخته‌سازی خون به هر دلیلی در محل استخراج دندان شکل‌ نگیرد یا پیش از بهبود زخم از حفره کنده‌ شود یا از بین‌ برود. به‌ طور معمول، در محلی که دندان از آن استخراج‌ شده‌ است، لخته خون شکل‌می‌گیرد. این لخته خون در جای خالی دندان کشیده‌ شده به‌عنوان یک لایه محافظ استخوان زیرین و انتهای عصب‌ها عمل‌ می‌کند. این لخته زیربنای لازم برای رشد استخوان جدید و ایجاد بافت نرم روی لخته را نیز فراهم می‌آورد.

هنگامی که این استخوان زیرین و رشته‌های عصبی در معرض هوا و بزاق دهان قرار می‌گیرند، نه‌ تنها در حفره احساس درد شدید می‌کنید، بلکه این درد امتداد عصب‌ها تا صورت را نیز تحت شعاع قرار می‌دهد. در نهایت التهاب حفره و پرشدن آن با بقایای مواد غذایی، باعث تشدید این درد می‌شوند. پس از ابتلای فرد به این عارضه، معمولا درد یک تا سه روز پس از کشیدن دندان، آغاز می‌شود. درمان به کمک داروهای بدون نسخه به‌ تنهایی برای بهبود درد کافی نیست. دندانپزشک یا جراح دهان می‌تواند درمان‌های مناسبی برای کاهش درد به شما ارائه دهد.

درباره مال اکلوژن بیشتر بدانید

درباره ی تغییر رنگ لثه چه می‌دانید؟


علت بروز حفره خشک و عوامل افزایش خطر

بعد از کشیدن دندان ممکن است فرد دچار حفره خشک شود، اما دلیل مشخصی برای بروز این عارضه وجود ندارد. اما محققان تصور می کنند که موارد زیر ممکن است باعث بروز این عارضه شوند:

  • آلودگی باکتریایی حفره
  • تروما ناشی از کشیده شدن سخت دندان مثل دندان عقل
آلودگی باکتریایی حفره

عواملی که می توانند خطر ابتلا به حفره خشک را افزایش دهند شامل موارد زیر می شوند:

  • سیگار کشیدن و مصرف دخانیات: مواد شیمیایی موجود در سیگار یا اشکال دیگر تنباکو ممکن است از بهبود محل زخم جلوگیری کرده یا سرعت روند بهبود را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. همچنین پوک زدن به سیگار می تواند باعث از بین رفتن لخته خونی زودتر از موعد شود.
  • داروهای ضد بارداری خوراکی: مقادیر زیاد استروژن ناشی از داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است روند بهبودی طبیعی را مختل کرده و خطر ابتلا به حفره خشک را افزایش دهد.
  • مراقبت نادرست در منزل: عدم رعایت دستورالعمل های مربوط به مراقبت در خانه و بهداشت دهان و دندان ضعیف ممکن است خطر ابتلا به حفره خشک را افزایش دهد.
  • ابتلا به حفره خشک در گذشته: اگر در گذشته دچار حفره خشک بوده اید، احتمال اینکه دوباره دچار این عارضه شوید تا حد زیادی افزایش خواهد یافت.
  • عفونت دندان یا لثه: عفونت های فعلی یا قبلی در اطراف دندان کشیده شده خطر بروز حفره خشک را افزایش می دهد

نشانه های حفره خشک

 نشانه‌های این عارضه ممکن است شامل موارد زیر باشد.

  • درد غیرقابل تحمل در محل استخراج دندان در مدت 2 الی 3 روز
  • لخته نشدن خون در محلی که دندان کشیده شده است و یا از بین رفتن لخته خون ایجاد شده
  • مشاهده‌ی استخوان در قسمتی که دندان کشیده شده
  • بوی بد دهان
  • احساس طعم بد در دهان
  •  اتساع درد از حفره به سمت گوش، چشم، شقیقه یا گردن و سمتی از صورت که دندان از آن خارج‌ شده‌ است.
درباره ی جرم گیری دندان و مزایا و معایب آن بیشتر بخوانید

برای مطالعه بیشتر: از حساسیت دندان چه می دانید؟


روش های درمان حفره خشک

دارو های بدون نسخه و درمان های خانگی اغلب برای درمان درد حفره خشک کافی نیستند. افراد مبتلا به این بیماری معمولاً برای معالجه باید به دندان پزشک خود مراجعه کنند. گاهی اوقات چندین ملاقات با دندانپزشک برای معالجه، نیز ضروری می باشد.

پاکسازی حفره

درمان های این عارضه شامل موارد زیر است :

  • پاکسازی حفره: دندانپزشک با محلول آب نمک یا مایعات دیگر به پاکسازی حفره و محل زخم می‌پردازد. در این روش، دندانپزشک تکه‌‌های غذا یا باکتری‌‌هایی که می‌توانند موجب درد یا عفونت شوند را از محل زخم پاکسازی می‌کند.
  • پانسمان حفره خشک: بستن محل حفره با پانسمان‌‌های دارویی می‌تواند موجب کاهش درد سریع حفره خشک شود. بسته به شدت علائم، ممکن است به تعویض چند باره پانسمان نیاز باشد.
  • دارو درمانی: مراقبت از محلی که منشاء درد است تا زمانی که این عارضه بهبود یابد ، ضروری است. برای اینکه درد به مقدار کافی تسکین داده شود، بسیاری از افراد به داروهایی که دندانپزشک تجویز می کند نیاز دارند. اگر علائم درد خفیف باشند داروهای مسکن بدون نسخه نیز می توانند موثر واقع شوند. افراد باید در مورد گزینه های تسکین درد موجود با دندانپزشک خود صحبت کنند. استفاده از آنتی بیوتیک، اگر حفره خشک عفونت کرده باشد و این عفونت شروع به شیوع در سایر مناطق دهان کرده باشد، نیز ضروری است. علائم عفونت شامل موارد زیر است.
    • از حفره خشک عفونت بیرون بیاید
    • تورم و قرمزی در اطراف محل کشیدن دندان
    • تب و لرز
    • ضعف یا در کل احساس ناخوشایندی (بی قراری و کسالت عمومی)
چه غذاهایی بعد کامپوزیت بخوریم؟

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: لمینت دندان + از انواع آن تا عوارض احتمالی بعدی


درمان‌ خانگی

درمان خانگی برای درای سوکت معمولا شامل مدیریت موقت درد می‌باشد تا زمانی که بتوان به یک متخصص دندانپزشکی برای درمان مراجعه کرد. 

استفاده از کمپرس گرم یا سرد

روش های زیر درمان های خانگی می باشد.

  • تمیز کردن حفره خشک با فشار آب: شست و شوی مرتب حفره خشک با یک محلول آب نمکی  تا زمانی که بهبود یابد، می تواند است کمک کند. برای انجام اینکار، دندانپزشک شما می تواند نحوه ی انجام آن را برای شما توضیح دهد.
  • به آرامی مسواک زدن: افراد می توانند دندانهای اطراف حفره خشک را با احتیاط تمیز کنند. با این کار از تحریک و سوزش لثه ها جلوگیری می شود.
  • دوری از استعمال دخانیات یا مصرف تنباکو: سیگار کشیدن باعث کاهش سرعت بهبودی پس از کشیدن دندان یا سایر جراحی های دندانپزشکی می شود.
  • انتخاب محتاطانه غذاها و نوشیدنی ها: افراد باید از هر چیزی که باعث تحریک حفره خشک شود ، از جمله غذاهای پرادویه یا اسیدی و نوشیدنی های گازدار خودداری کنند.
  • استفاده از کمپرس گرم یا سرد: افراد می توانند یک کمپرس گرم یا سرد را در برابر صورت خود قرار دهند. با این کار تورم و درد در آن ناحیه کاهش یابد. برای 24 ساعت اول بعد از جراحی، آنها باید از کمپرس سرد استفاده کنند تا التهاب آن کاهش یابد. بعد از این مدت ، گرما ممکن است باعث تسکین بهتر درد شود.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: لق شدن دندان دائمی خطری جدی


سخن پایانی

در این نوشته در مورد حفره ی خشک و روش های درمان آن سخن گفتیم. میزان مشخصی درد و ناراحتی بعد از کشیدن دندان کاملاً طبیعی است. با این حال این درد با استفاده از مسکن های تجویزی پزشک باید قابل کنترل بوده و بعد از مدتی بهبود یابد. اما اگر با گذشت ۱ روز از کشیدن دندان خود شاهد بروز درد بسیار شدیدی در محل کشیده شدن دندان هستید که به مرور زمان شدت می گیرد بهتر است بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم تجربیات و نظرات خود را در کامنت بنویسید.

اورجت دندان و راه های درمان آن

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا