اخبار

همه چیز درباره ی علائم و درمان آرتروز گردن

آرتروز گردن می‌تواند باعث درد و احساس سفتی در گردن فرد شود. ساییدگی و پارگی دیسک‌های ستون فقرات، به‌طور‌ کلی، دلیل بروز این مشکل هستند. این عارضه اغلب در افراد بالای 60 سال بسیار شایع است و حدود 85 درصد از افراد جامعه به آن مبتلا می‌شوند.

خوشبختانه این بیماری، معمولاً بدون جراحی قابل درمان است. افراد مبتلا به این عارضه، می‌توانند با برنامه درمانی مناسب به زندگی با کیفیت خوبی ادامه دهند. این مطلب به بررسی انواع آرتروز گردن، علائم، علل، عوامل خطر، تشخیص و درمان می‌پردازد. همچنین این مطلب، مواردی را که باید از آن‌ها اجتناب کنید، زمان صحبت با پزشک و سؤالات متداول را پوشش می‌دهد.

آرتروز گردن چیست؟

اگر عضلات گردن، سفت و دردناک باشند، می‌تواند به این معنی باشد که شما آرتروز دارید. اگر گردن شما کم‌کم شروع به سفت‌شدن ‌کند یا هنگام چرخاندن سر، درد شدیدی را حس ‌کنید هم ممکن است ناشی از آرتروز باشد. مانند بقیه اعضای بدن، دیسک‌ها و مفاصل گردن به دلیل ساییدگی و پارگی تحلیل می‌روند. آرتروز شامل این تغییرات است که در طول زمان یا به دلیل آسیب رخ می‌دهد.

ستون فقرات گردنی (ناحیه‌ای که از گردن حمایت می‌کند) از 7 مهره کوچک تشکیل شده است که از پایه جمجمه شروع می‌شود. دیسک‌های بین مهره‌ای، به‌عنوان ضربه‌گیر عمل می‌کنند. با بالا‌رفتن سن، دیسک‌ها می‌توانند از طریق فرسودگی، شروع به تحلیل‌رفتن کنند. دیسک‌ها ارتفاع خود را از دست می‌دهند و فشار روی مهره‌ها افزایش می‌یابد. در نتیجه، غضروفی که آن‌ها را می‌پوشاند، فرسوده می‌شود. این امر می‌تواند باعث اصطکاک بین استخوان‌ها و شکستگی شود. به این دلیل، ممکن است فرد احساس سفتی و درد در گردن یا کمر خود کند.

اورژانس دندانپزشکی در عید

فرق دیسک گردن با آرتروز گردن چیست

در دید کلی، می‌توان گفت که دیسک گردن اغلب به دلیل بیرون‌زدگی و التهاب دیسک به وجود می‌آید. در مقابل، آرتروز به دلیل ساییدگی مهره‌ها و تحلیل‌رفتن مفاصل بین آن‌ها بروز پیدا می‌کند. هر دو این بیماری‌ها، روی مهره‌های گردنی اثر می‌گذارند؛ اما علائم و شدت درد دیسک گردن بیشتر است.

خطرات آرتروز گردن

این بیماری به معنای واقعی کلمه می‌تواند ناتوان‌کننده باشد و شما را از زندگی عادی محروم کند. به‌ویژه اگر همراه با آن، فشردگی نخاع وجود داشته باشد، می‌تواند منجر به از‌دست‌دادن قدرت، هماهنگی و تعادل در حرکات و فعالیت‌های فرد بیمار شود.

انواع آرتروز یا آرتریت گردن

اگر فردی گردن‌درد مداوم را تجربه کند که با گذشت زمان بهبود نیابد، ممکن است به آرتریت گردن مبتلا باشد. ما انواع مختلف این بیماری که ممکن است فرد تجربه کند را در زیر بررسی کرده‌ایم.

اسپوندیلوز گردنی

اسپوندیلوز گردنی اصطلاح پزشکی برای استئوآرتریت است که مفاصل ستون فقرات گردن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. استئوآرتریت نوعی بیماری مفصلی است که باعث می‌شود بافت‌های مفصلی در طول زمان، تجزیه شوند. این بیماری شایع‌ترین نوع آرتریت است که معمولاً افراد مسن و اغلب گردن را درگیر می‌کند.

روماتیسم مفصلی

آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود‌ایمنی است که در آن، سیستم ایمنی به‌اشتباه به پوشش مفاصل فرد حمله می‌کند و باعث التهاب می‌شود. RA اغلب بر ستون فقرات گردنی تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث بی‌ثباتی و گردن‌درد شود.

آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریاتیک یکی دیگر از انواع آرتروز گردنی است که  با بیماری پوستی، پسوریازیس رخ می‌دهد و باعث التهاب مفاصل می‌شود. این وضعیت، اغلب گردن و سایر نواحی ستون فقرات را درگیر می‌کند.

همه چی درباره سال 2023

نشانه‌ها و علائم آرتروز گردن

علائم آرتریت در گردن، می‌تواند در هر فردی متفاوت باشد. افراد مبتلا به آن، ممکن است دارای علائمی اندک یا کلاً بدون علامت باشند. همچنین شدت علائم هم متفاوت است. به‌طور کلی، نشانه‌های بیماری آرتروز می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس درد و سفتی در گردن؛
  • احساس ساییدگی هنگام حرکت‌دادن گردن؛
  • از‌دست‌دادن تعادل؛
  • مشکل خواب؛
  • امتداد درد از گردن تا بازو؛
  • ضعف در دست؛
  • کاهش کنترل فرد روی روده یا مثانه.

همچنین باید اشاره کرد که فرد مبتلا به آرتریت پیشرفته، ممکن است علائم ثانویه را تجربه کند که عبارتند از:

  • رادیکولوپاتی: بخشی از نخاع تحت‌ فشار قرار می‌گیرد و باعث درد و بی‌حسی در اندام‌ها می‌شود. رابطه آرتروز گردن و درد دست چپ هم عموماً به دلیل همین امر است.
  • Myelopathy: فشرده‌شدن طولانی‌مدت نواحی نخاعی، باعث درد شدید و ضعف در ناحیه آسیب‌دیده می‌شود.

نحوه تشخیص آرتروز

برای تشخیص، اولین قدم، بررسی سابقه پزشکی و گرفتن شرح‌حال  توسط متخصص است. پزشک ممکن است از بیمار بخواهد که علائم خود را توصیف کند. به‌عنوان‌ مثال، به زمانی که برای اولین بار متوجه بروز علائم شده است، اشاره کند. همچنین در روند تشخیص، معاینه فیزیکی هم انجام می‌شود. این‌ها کمک می‌کنند تا مشخص شود وضعیت یک فرد چقدر شدید است. پزشک ممکن است راه‌رفتن فرد را برای بررسی علائم بالینی بررسی کند.

اگر فردی علائم پیشرفته داشته باشد، روش‌های تصویربرداری ممکن است برای تعیین محل آرتریت در گردن لازم باشد. روش‌هایی از جمله اشعه ایکس ستون فقرات، سی‌تی‌اسکن، ام‌آرآی و میلوگرافی که تخریب دیسک را نشان می‌دهد. همچنین الکترومیوگرافی که نشان می‌دهد اعصاب گردن یک فرد، خوب کار می‌کند یا خیر.

دکوراسیون کلینیک دندانپزشکی کوچک چگونه انجام می‌شود؟

روش‌های درمان آرتروز گردن

اکثر افراد مبتلا به این بیماری، به روش‌های غیر جراحی برای درمان نیاز دارند. به‌طور معمول، گاهی درمان شامل استراحت‌دادن به گردن و جلوگیری از فشار به مهره‌های گردن است. کمپرس یخ و کمپرس گرم می‌توانند به تسکین درد و کاهش سفتی عضله کمک کنند. سایر روش‌های درمانی عبارتند از:

  • تزریق شل‌کننده‌های عضلانی برای کاهش درد؛
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی؛
  • فیزیوتراپی؛
  • جراحی در صورت شدت‌گرفتن علائم.

بهترین ورزش برای آرتروز گردن

با افزایش سن، آرتروز (OA) می‌تواند باعث سفت‌شدن و درد مفاصل ما شود. عدم تحرک می‌تواند سفتی را افزایش دهد. پیاده‌روی، شنا یا دوچرخه‌سواری، همگی می‌توانند قدرت عضلات را بهبود بخشند. همچنین تمرینات زیر به شما کمک خواهند کرد:

  1. صاف بایستید یا روی یک صندلی بنشینید. به‌آرامی سر خود را به سمت جلو بیندازید تا چانه به سینه شما برسد. این وضعیت را تا 5 الی 10 ثانیه حفظ کنید. سپس به موقعیت شروع خود برگردید. در مرحله بعد، سر خود را کمی به عقب خم کنید و باز به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه‌ دارید. کشش را در هر سمتی، حدود 5 بار تکرار کنید. لطفاً توجه داشته باشید که اگر OA در گردن خود دارید که به‌عنوان اسپوندیلوز شناخته می‌شود، خم‌کردن سر خود به سمت عقب، ممکن است علائم را بدتر کند.
  2. یک حرکت دیگر و ورزش آرتروز گردن به این شکل است که صاف بایستید یا روی یک صندلی بنشینید. در حالی‌ که شانه چپ خود را پایین نگه‌ داشته‌اید، به‌آرامی سر خود را به سمت شانه راست خم کنید. این وضعیت را تا 5 الی 10 ثانیه حفظ کنید، سپس سر خود را به مرکز برگردانید. این کار را در سمت چپ با خم‌کردن سر به سمت شانه چپ و پایین‌نگه‌داشتن شانه راست تکرار کنید. مجدد برای 5 تا 10 ثانیه نگه‌ دارید. کل این کار را 5 بار تکرار کنید.
  3. روی یک صندلی بنشینید یا بایستید و پاها را به‌اندازه عرض شانه باز کنید. شانه‌های خود را با یک حرکت صاف به سمت بالا، عقب و پایین بچرخانید. این حرکت را 5 بار تکرار کنید. سپس حرکت را معکوس کنید، شانه‌های خود را 5 بار به سمت بالا، جلو و پایین بچرخانید.
ایمپلنت فوری دندان چیست + مراحل + مزایا و معایب

توجه داشته باشید مواردی که ذکر شدند، ورزش‌هایی کلی در خصوص آرتروز گردن هستند. اما بهتر است حتماً در این خصوص، از پزشک یا فیزیوتراپ مشورت بگیرید تا از بروز آسیب احتمالی جلوگیری شود و بهترین ورزش‌ها با توجه به وضعیت شما، پیشنهاد شوند.

درمان آرتروز گردن در منزل

چندین فعالیت وجود دارند که فرد می‌تواند برای مدیریت علائم خود در خانه انجام دهد. این کارها تا حد زیادی از علائمی چون درد و سفتی گردن می‌کاهند.

  1. استفاده از بالش صحیح: بالش طبی برای آرتروز گردن می‌تواند به کاهش درد گردن در هنگام خواب کمک کند.
  2. اجتناب از سیگارکشیدن: سیگارکشیدن گاهی از اثربخشی برخی داروها جلوگیری می‌کند.
  3. اصلاح وضعیت نامناسب کامپیوتر: برای افرادی که مدت طولانی پشت میز می‌نشینند، اطمینان از اینکه صندلی و کامپیوتر در حالت درستی قرار دارند، به مدیریت درد و کاهش آن کمک می‌کند.

جمع‌بندی

شاید جراحی به‌عنوان درمان قطعی آرتروز گردن شناخته شود؛ اما برای تشخیص درست، مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد مهم‌ترین کاری‌ست که باید انجام داد. بعد از آن، پزشک با سنجش شرایط و میزان پیشرفت بیماری، جدیدترین درمان آرتروز گردن را به شما برای حل این مشکل معرفی خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا