کشیدن دندان یک عمل جراحی جزئی دهان است که شامل برداشتن دندان از سوکت (جایگاه استخوانی که ریشه دندان را احاطه کرده) می شود. این عمل توسط دندانپزشک یا جراح دهان انجام می شود. جراحی ممکن است زمانی انجام شود که دندان آسیب دیده و دیگر قابل ترمیم نیست و یا ممکن است طی پروسه های دندانپزشکی دیگر مانند ارتودنسی دندان مورد نیاز باشد. در این مقاله همراه ما باشید تا همه چیز را درباره کشیدن دندان بخوانید.
فهرست مطالب
- دلایل کشیدن دندان چیست؟
- بررسی اقدامات قبل از کشیدن دندان
- کشیدن دندان چگونه است؟
- کشیدن دندان نهفته چگونه است؟
- معرفی روش های کشیدن دندان
- معرفی نکاتی که بعد از کشیدن دندان باید رعایت شود
- عوارض احتمالی کشیدن دندان چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
دلایل کشیدن دندان چیست؟
کشیدن دندان به دلایلی که گفته میشود ضرورت پیدا میکند:
- عفونت شدید دندان که به هیچ عنوانی قابل ترمیم نیست.
- دندان اضافهای که مانع از درآمدن دندانهای دیگر شده است.
- دندان شیری که به موقع نیفتاده و مانع از درآمدن دندانهای دائمی شده است.
- پوسیدگی دندان در حدی شدید باشد که حذف آن بهترین راه درمان باشد.
- شلوغی به هم فشردگی و نامرتبی دندانها
- گاهی درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان دارد.
- وجود دندان نهفته مانند دندان عقل که ممکن است دردسر ساز باشد.
- بیماریهای لثهای که دندان را لق کرده و دچار آسیب کرده است.
بررسی اقدامات قبل از کشیدن دندان
- دندانپزشک باید قبل از کشیدن بیمار پرونده پزشکی او را به دقت بررسی کرده و از بیمار میخواهد که داروهای مصرفی فعلی را به او اطلاع دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیزر دندانپزشکی را بخوانید.
- در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون (A S A) و یا حساسیتهای دارویی به پزشک اطلاع دهید.
- گاهی به علت وجود عفونت دندانپزشک قبل از کشیدن دندان آنتی بیوتیک تجویز میکند.
- حتما قبل از آن عکس رادیوگرافی از دندان خود تهیه کرده تا پزشک بهترین راه را برای شما انتخاب کند.
- باید حداقل یک روز قبل از جراحی در صورت مصرف دخانیات آن را ترک کرده چرا که مصرف دخانیات باعث خشک شده حفره دندان و بدون پوشش شدن استخوان آلوئولار میشود.
- دندانپزشک در روز جراحی از بی حسی موضعی استفاده میکند.
کشیدن دندان چگونه است؟
دندانپزشک یا جراح دهان پیش از کشیدن، دهانتان را بی حس می کند تا اذیت نشوید. در برخی موارد ممکن است از بیهوشی استفاده شود چون جراحی پیچیده تری نیاز است.
کشیدن دندان نهفته چگونه است؟
اگر دندانتان نهفته باشد، دندانپزشک لثه را برش میزند تا به استخوان احاطه کننده دندان برسد. اگر استخوان روی دندان را پوشانده باشد آن را نیز برش میزند و با استفاده از ابزار مخصوص دندان را به عقب و جلو هل می دهد تا شل شده و بتواند آن را از استخوان بیرون بکشد.
گاهی که دندان لق نمی شود و نمیتوان آن را بیرون کشید، جراح آن را به چند تکه تقسیم می کند و تکه تکه بیرون می آورد.
معرفی روش های کشیدن دندان
1. روش مرسوم و معمولی
کشیدن ساده دندان شامل برداشتن دندانی است که در دهان قابل مشاهده است و به صورت کامل رشد کرده باشد. از این روش برای کشیدن و برداشتن دندان آسیب دیده یا پوسیده، یا برداشتن دندان قبل از شروع ارتودنسی استفاده می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بریج (پل) دندان چیست را بخوانید.
دندانپزشکان عمومی معمولا با این روش دندان ها را بیرون می کشند و این کار را تحت بیحسی موضعی انجام می دهند. برخی از دندانپزشکان ممکن است از داروهای ضد اضطراب و یا آرامبخش برای برخی بیماران استفاده کنند. برای تسکین درد پس از جراحی هم از داروهای مسکل بدون نسخه استفاده می شود.
2. روش جراحی
قرار نیست هر کسی که دندان می کشد به روش جراحی این کار را انجام دهد. کشیدن دندان به روش جراحی تنها برای دندان های نهفته و نیمه نهفته انجام می شود. یعنی دندان هایی که هنوز از لثه بیرون نیامده اند و یا به صورت نصفه و نیمه رشد کرده اند را چون به روش معمولی نمیتوان خارج کرد با روش جراحی بیرون می کشند. روش جراحی را دندانپزشکان عمومی یا جراح دهان و دندان انجام می دهند.
معرفی نکاتی که بعد از کشیدن دندان باید رعایت شود
بعد از اینکه دکتر، دندان شما را خارج کرد، تمام توصیهها و دستورالعملهای لازم را به شما توضیح خواهد داد. مثلاً! به شما درباره نحوه بند آوردن خونریزی و کنترل درد در خانه نکاتی ارائه داده میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کامپوزیت دندان را بخوانید. سایر توضیحات، نکات و توصیههایی که ممکن است دندانپزشک به شما گوشزد کند عبارتند از:
اجتناب از شستشوی دهان
هرچند که باید محیط دهان کاملا تمیز باشد اما بهتر است که طی 24ساعت اول از شستشوی شدید دهان با آب و یا حتی تف کردن آب دهان خودداری کنید. اینگار می تواند منجر به کنده و جداشدن لخته خون کمک کند. اگر لخته خون جدا شود وضعیتی به نام حفره خشک ایجاد می شود که بسیار بسیار دردناک است.
مصرف داروها
معمولاً 1 یا 2 قلم دارو برای بعد از کشیده شدن دندان تجویز میشود. این داروها یا برای کنترل درد هستند و یا آنتی بیوتیکهایی جهت کنترل و پیشیگری از عفونت.
شما میبایست داروهای تجویز شده (و گاه غیر نسخهای خود) را مطابق با دستور و نظر دندانپزشک مصرف کنید تا درد و عفونت بعد از در آوردن دندان کنترل شود.
فشار دادن گاز استریل در حفره دندان
بعد از کشیدن دندان یک گاز استریل خیس در حفره دندان بیرون کشیده شده قرار داده میشود. هدف از اینکار کمک به کاهش خونریزی و بند آمدن سریع آن است. شما باید تا چند ساعت این گاز را در حفره دندانی قرار داده و فشار دهید. چنانچه خونریزی بند نیامد باید بعد از چند ساعت گاز را تعویض کنید. دقت کنید که گاز نباید دارای پرز و ریشه باشد و حتما باید کمی مرطوب و خیس شود.
تا بهبودی کامل، غذاهای نرم میل کنید
زمانی که به دندان بیحسی اعمال شود یا تحت بیهوشی قرار بگیرید مدتی طول خواهد کشید تا کاملا هوشیار بشوید. تا زمانی که کوچکترین اثر داروهای بیحسی و بیهوشی در بدن شما است سعی کنید که فقط مایعات بخورید. طی چند روز اول بعد از جراحی نیز تنها غذاهای نرم بخورید. سعی کنید تا زمان بهبودی کامل غذاهای سفت و سخت میل نکنید.
کاهش فعالیت بدنی
افرادی که دندان خود را میکشند نباید طی 24 ساعت اول بعد از عمل فعالیت زیادی داشته باشند. معمولاً بهتر است که 1 روز زمان برای استراحت اختصاص داده شود و پس از آن آرام آرام تمام فعالیت های روزانه از سر گرفته شود.
اعمال کمپرس یخ
به اغلب بیماران گفته می شود که دقیقاً بلافاصله بعد از جراحی یک کمپرس یخ روی طرفی از صورت که دندان در آن کشیده شده قرار دهند. انجام این کار به مدت 10 دقیقه میتواند خطر تورم و عفونت را کاهش دهد.
عوارض احتمالی کشیدن دندان چیست؟
- عفونت
- آسیبهای عصبی
- کبودی و ورم در محل درمان
- آسیب دیدن سایر دندانها یا ترمیمها
- دردناک شدن مفصل و عضلات فک
- کشیدن ناقص که در آن ریشه در فک باقی مانده باشد.
- شکستگی فک به هنگام فشار روی فک برای کشیدن (این مورد بیشتر در سالمندان که دارای پوکی استخوان هستند ممکن است بروز کند).
- واکنش به بیحسی موضعی یا داروهای دیگری که در طول عمل یا پس از آن به کار برده شده است.
- ایجاد حفره خشک دندان
- افتادن لخته خون تشکیل شده در حفره دندان چند روز پس از کشیدن
- نامناسب شدن بایت و به خوبی روی هم قرار نگرفتن دندانها که اصلاح آن نیاز به انجام درمانهای دیگر دندانپزشکی دارد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با دلایل کشیدن دندان و عوارض آن آگاه شدید. همچنین از مراقبت های قبل و بعد از کشیدن دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
همه چیز بستگی به موقعیت دندان عقل دارد. اگر دندان کاملا زیر خط لثه باشد بدون جراحی خارج نخواهد شد. اگر به صورت نیمه نهفته باشد ممکن است بتوان بدون جراحی آن را کشید اما معمولا دندان عقل نهفته و نیمه نهفته با جراحی خارج می شود.
مورد دندان جلویی بالایی، ریشه دندان معمولا مخروطی شکل است پس مقاومت زیادی در مقابل بیرون کشیدن بروز نمی دهد. پس از کشیدن دندانهای جلو باید به فکر جایگزینی دندان باشید. روشهای مرسوم برای پر کردن جای خالی دندان جلو عبارتند از بریج، دندان مصنوعی فلیپر و ایمپلنت دندان.