جلو بودن فک بالا یا پایین یکی از مشکلات شایعی است که معمولا فکها را به خود درگیر میکند. طبیعتا همه ما دوست داریم که دندانهای صاف و یکدستی داشته باشیم که در یک راستا قرار داشته باشند و باعث به وجود آمدن یک خط لبخند جذاب شوند.
جلو بودن یکی از فکها، مانع بزرگی در این زمینه محسوب میشود که اجازه داشتن خط لبخند زیبا را به ما نمیدهد. در ادامه به بررسی کامل علت جلو بودن فک و همچنین روش های درمان جلو بودن فک پایین و بالا با روش های ارتودنسی میپردازیم.
جلو بودن فک بالا
در حالت طبیعی، باید دندانهای بالا و پایین بر روی یکدیگر قرار گرفته و فک بالا در حد بسیار کمی بین یک تا دو میلیمتر، جلوتر از فک پایین باشد. در صورتی که این فاصله بسیار بیشتر از حد طبیعی شده و یک همپوشانی بزرگ به وجود آید، مشکل اور بایت یا جلو بودن فک بالا رخ داده که باید برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید. این عارضه معمولا انواع مختلفی داشته که روشهای درمانی آنها نیز یا یکدیگر متفاوت است. پس در این زمینه باید به دنبال درمان جلو بودن فک با ارتودنسی بروید و از بهترین و مؤثرترین روشهای درمانی استفاده کنید.
علت جلو بودن فک بالا
جلو بودن فک بالا یا بایت عمیق، به دلایل مختلفی ممکن است پیش آید. برای اینکه بتوانید بهترین اقدامات را در این زمینه انجام دهید، در ابتدا لازم است تا با دلایل به وجود آمدن این عارضه به صورت کامل آشنا شوید. چند نمونه از مهمترین دلایل به شرح زیر هستند.
ژنتیک
درصد زیادی از بایتهای عمیق به دلایل ژنتیکی به وجود آمدهاند که به هیچ عنوان نمیتوان از آنها جلوگیری کرد. در حالت ژنتیکی، میزان جلو بودن فک بالا تا حد زیادی به اندازه و یا شکل دندانها و فک افراد مربوط میشود.
سابیدن و دندانقروچه
افرادی که درگیر دندانقروچه هستند و یا دندانهای خود را رویهم فشار میدهند نیز ممکن است دیگر این مشکل شوند. در این حالت فرد عضلات جونده بسیار قوی خواهد داشت که این موضوع میتواند باعث عمیق شدن بایت نیز بشود.
از دست دادن دندانهای پایین
در برخی مواقع ممکن است فرد به دلایل مختلف مانند آسیبدیدگی، شکستگی، پوسیدگی و … دندانهای عقب فک پایین خود را از دست بدهد. این حالت دقیق مشابه با کوتاه بودن فک پایین بوده و میتواند منجر به بایت عمیق یا همان جلو بودن فک بالا شود.
ترمیم نادرست دندانها
دیگر فاکتوری که میتواند منجر به بایت عمیق شود، ترمیم بازسازی دندانها به شکل نادرست است. از همین رو توصیه میکنیم که همواره برای دریافت خدمات دندانپزشکی، حتما به متخصص مجرب مراجعه کنید تا بتوانید باکیفیت و مناسبترین خدمات را در این زمینه دریافت کنید.
روشهای درمان جلو بودن فک بالا
روشهای مختلفی برای درمان جلو بودن فک بالا وجود دارند که شما میتوانید بسته به شرایط قرارگیری دندانها و شرایط فک خود، بسته به نظر دندانپزشک، از آنها استفاده کنید. در این قسمت چند نمونه از روشهای مؤثر و موجود در این زمینه را معرفی میکنیم.
ارتودنسی برای درمان جلو بودن فک
بدون شک یکی از مؤثرترین و پرکاربردترین روشها برای اصلاح جلو بودن فک بالا، ارتودنسی است. بریسهای ارتودنسی تأثیر فوقالعادهای در منظم و مرتب کردن دندانها دارند و میتوانند یک خط لبخند جذاب و فوقالعاده برای شما به ارمغان آورند. ارتودنسی در روشهای مختلفی انجام میشوند که شما باید بسته به نظر ارتودنتیست، بودجه در دسترس و همچنین سلیقه خود، از بین آنها بهترین گزینه را انتخاب کنید. در این زمینه شما میتوانید به سراغ براکتهای فلزی یا سرامیکی بروید که عملکرد مشابهی دارند. ارتودنسی نامرئی و همچنین ریتینر های ارتودنسی نیز در این راستا مؤثر بوده و میتوانند گزینه خوبی محسوب شوند.
ارتودنسی فک بالا به تنهایی
در شرایطی که مشکلات فک فقط مربوط به فک بالا باشد می توان با نظر متخصص ارتودنسی، فقط برای فک بالا ارتودنسی را انجام داد که در این شرایط نیاز به ارتودنسی کل دندان ها نیست و تنها با ارتودنسی فک بالا مشکلات ناهنجاری یا جلو بودن فک برطرف می شود.
نکتهای که در این زمینه وجود دارد این است که اگر نحوه قرار گیری دندانها روی یکدیگر مشکل داشته باشد، نمیتوانید ارتودنسی فقط فک بالا یا پایین را به تنهایی انجام دهید. زیرا این کار باعث شدیدتر شدن مشکل دندانها شده و حرکت دندانها را با اختلال همراه میسازد.
هدگیر ارتودنسی
در برخی از مواقع استفاده از براکتهای ارتودنسی به تنهایی کمککننده نبوده و شما به تجهیزات کمککننده دیگری برای حرکت دادن دندانها، نیاز دارید. از این دست تجهیزات کاربردی، میتوانیم به هدگیر ارتودنسی اشاره کنیم. هدگیر میتوانید نیروی کافی برای حرکت دادن دندانها و فک را به آنها وارد کرده و باعث قرار گرفتن آنها در موقعیت بهتر شود. استفاده از هدگیر ارتودنسی معمولا برای جلو بودن فک در کودکان کاربرد دارد.
جراحی فک
در برخی از مواقع ممکن است جلو زدگی فک بالا به حدی باشد که متخصص مجبور شود به سراغ جراحی فک برود. جراحی فک روشی است که معمولا برای اوربایتهای شدید در بزرگسالی استفاده میشود و میتواند نتایج فوقالعاده چشمگیری را به دنبال داشته باشد. از آنجایی که در این سن رشد استخوانها به اتمام رسیده، معمولا اعمال تغییرات در آنها با سختیهای زیادی همراه بوده و جراحی گزینه بهتری محسوب میشود.
باندینگ دندان
درصورتیکه اور بایت یا جلو زدگی فک بالای شما از نوع خفیف باشد، میتوانید از طریق روش باندینگ، به اصلاح آن بپردازید. در این روش دندانپزشک باید با کمک رزین کامپوزیتی، به ترمیم دندانهای جلوآمده پردازد تا به گونهای به نظر برسد که آنها منظم و همتراز با یکدیگر هستند.
ونیر و کامپوزیت
ونیر و کامپوزیت دندان میتوانند تصوری ایجاد کنند که گویی دندانها کاملا مرتب و منظم در جای خود قرار گرفتهاند. ونیر سرامیکی برای هر فرد به صورت سفارشی ساختهشده و کل روند درمان آن در دو جلسه انجام میشود. این روشها بیشتر حالت زیبایی داشته وبری اصلاح طرح لبخند به کار برده میشوند. در صورتی که اوربایت شما از نوع شدید باشد، باید حتما به سراغ سایر روشها بروید که بیشتر قابلیت درمانی داشته باشند.
جلو بودن فک پایین
یکی دیگر از عارضههایی که ممکن است برای فک پیش آید، جلو بودن فک پایین است که معایب مخصوص به خود را دارد. این حالت به عنوان آندربایت نیز شناخته میشود و درجه آن از متوسط تا شدید، تغییر است. حالت خفیف آن به صورتی است که فک پایین با فک بالا همپوشانی داشته باشد. در صورتی که این عارضه به خوبی درمان نشود، ممکن است عوارضی مانند درد و یا مشکل در غذا خوردن را برای فرد به دنبال داشته باشد.
روش های درمان جلو بودن فک پایین
حال که با علتهای به وجود آمدن این حالت در فک آشنا شدیم، لازم است تا درباره روشهای درمانی جلو بودن فک پایین نیز اطلاعاتی به دست آوریم. برخی از مؤثرترین روشها در این زمینه به شرح زیر هستند.
وسیع کننده کام ارتودنسی
این وسیله بر روی سقف دهان قراردادهشده و هر شب قبل از خواب باز میشود. با کمک این وسیله میتوان اقدام به افزایش قوس دهانی کرد و درنهایت این امر، فک بالا و پایین را به خوبی بر روی یکدیگر قرار داد.
چانهبند ارتودنسی
با کمک این وسیله میتوانید به خوبی دور چانه و فک پایین را ببندید تا از رشد بیشتر و گسترش آن، جلوگیری شود. این گزینه روش خوبی برای درمان جلو بودن فک در کودکان محسوب میشود.
ارتودنسی نامرئی
در صورتی که میزان آندر بایت خفیف باشد، میتوان با ارتودنسی نامرئی یا شفاف نیز اقدام به درمان آن نمود. با کمک این قالبهای ژلهای، میتوانید دندانها را در وضعیت مناسبی تنظیم کنید تا خط لبخند جذابی داشته باشید.
ارتودنسی فک پایین
مشابه فک بالا، برای فک پایین هم در شرایط خاص می توان فقط ارتودنسی فک پایین را انجام داد که با هزینه کمتری نسبت که ارتودنسی کل دندان انجام می شود. ممکن است ناهنجاری فک و یا بهم ریختگی دندان ها فقط برای فک پایین باشد که در این صورت با تشخیص متخصص، فک پایین به تنهایی ارتودنسی و مشکلات برطرف می شود.
کشیدن دندان
یکی دیگر از روشهای درمانی جلو بودن فک پایین، از بین بردن شلوغی دندانها در این قسمت از طریق کشیدن دندان است. با کشیدن دندان میتوان به کاهش فشار واردشده به دندانها پرداخت و کمک کرد تا آنها در موقعیت مناسب خود قرار بگیرند. این روش را میتوانیم به عنوان اولین راهکار در این زمینه محسوب کنیم.
سخن پایانی
جلو بودن فک بالا یا پایین را میتوان از عوارضی مطلوب کرد که در بین افراد بسیار شایع است. جلو بودن فک باعث همپوشانی دندانها شده و فرد نمیتواند خط لبخند زیبا و جذابی داشته باشد. در بخشهای قبلی به صورت کلی به علت جلو بودن فک پایین و بالا پرداختیم. دانستن علت این امر میتواند کمک یادی به درمان و پیشگیری از بروز این حالت بکند. روشهای درمان جلو بودن فک بالا و پایین را نیز به صورت کامل موردبررسی قرار دادیم. مؤثرترین روش در این زمینه درمان جلو بودن فک با ارتودنسی است.