این سؤالات از جمله پرتکرارترین پرسشهای زیبا جویان است که از دکتر لمینت خود میپرسند و یا در اینترنت جستوجو میکنند:
- چه غذاهایی بعد کامپوزیت بخوریم؟
- تا چند ساعت بعد از کامپوزیت نباید چیزی خورد؟
- بعد از کامپوزیت دندان چه چیزهایی نباید بخوریم؟
- غذاهایی که باعث زرد شدن کامپوزیت میشوند، کدام اند؟
- آیا نوشیدن چایی برای کامپوزیت دندان مضر است؟
دستهای از غذاها مانند غذاهای بدون رنگدانه های مصنوعی و نرم برای کامپوزیت مناسب هستند و آسیبی به آن نمیرسانند که باید بخش عمده رژیم غذایی افراد را پس از کامپوزیت شامل شود. دسته دیگری از غذاها نیز برای کامپوزیت ونیر مناسب نیستند و موجب زرد شدن و آسیب فیزیکی به کامپوزیت میشوند. دندانپزشکان زیبایی باوجدان لیست غذاهای مناسب دندانهای کامپوزیت شده و نبایدهای غذایی را در اختیار زیبا جویان خود قرار میدهند. در این مطلب نیز غذاهای بدون رنگدانه های مصنوعی و مناسب کامپوزیت را معرفی کردهایم تا شما برای سالهای بیشتری بتوانید از کامپوزیت دندانهایتان لذت ببرید.
چه غذاهایی مناسب دندانهای کامپوزیت شده هستند؟
غذاهایی مناسب ونیر کامپوزیت هستند که نرم باشند و آسیبی به ساختار کامپوزیت وارد نکنند چرا که کامپوزیت از استحکام کمتری نسبت به لمینت سرامیکی برخوردار است. غذاهایی که رنگ طبیعی و ملایمی دارند برای افرادی که کامپوزیت کردهاند مناسبتر هستند.
سطح کامپوزیت تخلخلهایی دارد که رنگدانههای غذا میتوانند در آن رسوخ کنند و پس از گذشت مدتی باعث زرد شدن کامپوزیت دندان شوند. به همین دلیل دکترهای که لمینت یا ونیر انجام میدهند، مصرف غذاهای بیرنگ و خوردن خوراکیهای رنگی که رنگدانه قوی و مصنوعی ندارند را به زیبا جویان خود توصیه میکنند.
لیست غذاهای نرم و بدون رنگ برای کامپوزیت
مصرف غذاهای بدون رنگ و مناسب ونیر کامپوزیت از جهت مهم است که میتوانید باری سالیان سال از سفیدی کامپوزیت و جلوه زیبای لبخندتان لذت ببرید. خوردن غذاهای بدون رنگ و خوراکیهای فاقد رنگ مصنوعی از زرد و کدر شدن کامپوزیت دندانها جلوگیری میکنند. کامپوزیت ونیر نسبت به لمینت سرامیکی رنگپذیرتر است به همین سبب افرادی که کامپوزیت میکنند باید تغییراتی را در رژیم غذایی خود به وجود بیابند.
اکنون فهرستی از غذاهای نرم و بیرنگ برای کامپوزیت ونیر را در اختیار شما قرار میدهیم:
- ماست
- برنج سفید ساده
- فرنی
- ژله الوئهورا با تکههای میوه
- مرغ ابپز بدون زرد چوبه
- آش کشک
- آش دوغ
- پاستا الفردو
- املت قارچ
- پوره سیبزمینی
- سوپ شیر
- خوراک لوبیای سفید
- کوکو سیبزمینی
- شیر برنج
- حمص
- شیر
- شیرموز
- موز
- شکلات سفید
- کلم سفید
- پاپ کورن
- شلغم
- دوغ
- پنیر لبنی
- سرشیر
چند ساعت بعد از کامپوزیت میتوانیم غذا بخوریم؟
زیبا جویان میتوانند پس از اتمام درمان زیبایی، خوراکیهای مناسب دندانهای کامپوزیت شده را میل کنند و پس از کامپوزیت کردن دندان نیاز به گذراندن دروان نیست. همیشه دندانپزشکان زیبایی و ترمیمی توصیه میکنند که تا 48 ساعت پس از کامپوزیت از غذاهای نامناسب کامپوزیت استفاده نکنند تا لمینت دندانها تغیر رنگ ندهند و زرد نشوند. چند ساعت اول پس از کامپوزیت میتوانید فرنی برنج سفید شیر ماست و… را مصرف کنید.
در روز اول پس از کامپوزیت کردن دندان، از خوردن غذاهای بسیار سرد و گرم و خوراکیهای بسیار شیرین خودداری کنید تا درگیر حساسیت دندان پس از کامپوزیت نشوید.
مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان
انجام مراقبتها پس از کامپوزیت برای داشتن لمینت هایی سفید و ماندگار بسیار اهمیت دارد. ونیر کامپوزیت علاوه بر زیباسازی دندانها مانند یکلایه محافظ برای دندانها عمل میکند اما مانند دندانهای اصلی به مراقبت و توجه نیاز دارند. هر چهبهتر از ونیر کامپوزیت دندان هایتان مراقبت کنید دیرتر به پولیش کامپوزیت و تعویض ان نیاز پیدا میکنید. حال به نکات طلائی مراقبت از ونیر کامپوزیت اشاره میکنیم:
- با مسواک نرم که مناسب کامپوزیت ونیر است دندانهایتان را پس از هر وعده غذایی تمیز کنید.
- ترک سیگار و قلیان در جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت و افزایش ماندگاری ان به شدت مؤثر است.
- از خمیر دندان سفید کننده و پولیش دار استفاده نکنید.
- از دهانشویههای الکلی استفاده نکنید.
- در صورتی که در هنگام خواب دندان قروچه میروید، نایت گارد استفاده کنید.
- بهداشت دندان و دهان را به صحیح و مداوم انجام دهید.
غذاهای نامناسب برای کامپوزیت دندان
در مقاله “بعد از کامپوزیت دندان چه غذاهایی می توان خورد؟” دکتر عاطفت دندانپزشک متخصص ترمیم و زیبایی دندان درباره غذاهایی که برای ونیر کامپوزیت مناسب نیستند، اشارهکردهاند. به گفته ایشان نوشیدنیهای اسیدی، خوراکیهای بسیار سفت، نوشیدنیهای پررنگ برای افرادی که کامپوزیت کردهاند، مناسب نیست و تاجی ممکن باید از مصرف ان ها پرهیز کنند. همچنین توصیه شده است که اگر لثه شما حساس شده است تا زمانی که حساسیت آن کامل برطرف نشده است از خوردن یا نوشیدن غذاهای بسیار داغ یا سرد نیز خودداری کنید.
مصرف نوشیدنیهای اسیدی مانند شراب قرمز، آب پرتغال و گریپ فروت، آب انار، اب گازدار و نوشابه به این دلیل منع شدهاند که پیوند بین کامپوزیت و مینای دندان را تضعیف میکنند و باعث کاهش ماندگاری و طول عمر ونیر کامپوزیت میشوند. اگر کامپوزیت دندان شل یا لق شود عوارضی مانند پوسیدگی دندان زیر کامپوزیت و التهاب لثه پس از کامپوزیت را در پی خواهد داشت.
مواد غذایی چسبنده مانند ابنبات، تافی، پنیر پیتزا و آدامس روی سطح کامپوزیت می چسبند و تمیز کردن آنها دشوار است. باقی ماندن این دسته از خوراکیها بر روی دندان که عموماً قند بالایی دارند باعث آسیب دیدن کامپوزیت میشود.
جویدن خوراکیهای سفت و سخت با دندانهای کامپوزیت شده ممنوع میباشد. خوردن خوراکیهای سفت موجب شکسته شدن و لب پر شدن کامپوزیت میشود و فرد به ترمیم و یا تعویض ونیر کامپوزیت نیاز پیدا میکند. ونیر کامپوزیت یکلایه بسیار نازک روی دندانها است که تحمل فشار زیادی را ندارد در مقاومت بالایی در برابر لب پر شدن و ترک خوردن ندارد. جویدن یخ، باز کردن بستهبندی کالا با دندان و شکستن پوسته آجیل با دندان کامپوزیتی منع شده است.
خوردن قهوه و چایی پس از کامپوزیت یک دغدغه اصلی برای افرادی است که اصلاح طرح لبخند انجام میدهند. خوردن چایی پس از کامپوزیت به دلیل آنکه باعث زرد شدن کامپوزیت میشود، توصیه نمیشود؛ اما اگر به خوردن چای و قهوه عادت دارید، سعی کنید چایی کمرنگ بنوشید و پس ازمصرف آن حتماً با آب و مسواک دندانهای کامپوزیت شده را تمیز کنید.
در زندگی روزمره نمیتوان برای همیشه با مواد غذایی بالا خداحافظی کرد و دیگر از آنها استفاده نکنیم اما در صورتی که هر یک از غذاهای نامناسب برای کامپوزیت را میل کردید حتماً در هنگام جویدن، مراقب دندانهایتان باشید. برای مثال پس از نوشیدن آب انار حتماً با آب دندانهایتان را شستوشو دهید و یا پس از خوردن پیتزا یا تافی با مسواک مناسب کامپوزیت، دندانهایتان را بهخوبی تمیز کنید.
چکیده مطلب
افرادی که کامپوزیت میکنند نگران زرد شدن دندانهایشان هستند و مدام در اینترنت به دنبال غذاهای بدون رنگ برای دندان های کامپوزیت شده، هستند. با توجه به هزینه و قیمت ونیر کامپوزیت، ارزش ان را دارد که با مصرف غذاهای مناسب کامپوزیت، از تغییر رنگ ان جلوگیری کنید. در 24 ساعت اول پس از کامپوزیت از غذاهای نامناسب برای ونیر کامپوزیت و کشیدن سیگار جدا خودداری کنید. هرچند که دندانپزشک میتواند کامپوزیت زرد شده را مجدداً سفید کند، اما شما باید برای حفظ دندانهای اصلی مراقبتهای پس از کامپوزیت را انجام دهید.