دندانپزشکی

اباتمنت دندان چیست؟

قصد داریم تا در این مقاله شما را با اباتمنت دندان، کاربرد ها، ویژگی ها و انواع اباتمنت بیشتر آشنا کنیم. اگر شما نمیدانید که اباتمنت چیست و یا اطلاعات زیادی در خصوص انواع آن ندارید ، تا پایان مقاله برای یافتن سوال هایتان، با ما همراه باشید. ایمپلنت دندان یکی از تحولات بزرگ در زمینه دندانپزشکی است که این روزها به سبب مشکلات بیشتری که در زمینه دهان و دندان مردم را درگیر خودش میکند، پرکاربردتر شده است. ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است که به دلیل دوام و کیفیتی که دارد و زیبایی ظاهری که به دندان ها میدهد، بین افراد مختلف بسیار محبوب شده است.


فهرست مطالب


ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان یک نوع پایه تیتانیومی سازگار با سلول های بدن است. از ایمپلنت های دندانی به عنوان جایگزینی مناسب و دائمی به جای یک یا چند دندان از دست رفته استفاده می شود. پس از قراردادن ایمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن معمولا 3 تا 4 ماه طول کشیده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه قرار می گیرد. در مقاله ایمپلنت دندان چیست به طور کامل پرداخته ایم.

اباتمنت دندان

اما باید بدانیم که ایمپلنت دندان از ۳ بخش اصلی تشکیل شده است:

  • پایه ایمپلنت دندان که در داخل سوراخی در استخوان فک قرار می‌گیرد.
  • اباتمنت که پس از بهبود بافت استخوانی روی پایه ایمپلنت (فیکسچر) پیچ شده و تاج دندان را نگه ‌می‌دارد.
  • تاج مصنوعی دندان که ممکن است روکش، بریج یا دندان مصنوعی باشد و کار جویدن را انجام می‌دهد.

اباتمنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان وسیله‌ای تخصصی است که می‌تواند نقش یک دندان مصنوعی ثابت را بازی کند. اصولاً به کمک جراحی در استخوان فک شما زیر لثه قرار می‌گیرد. از اجزای ایمپلنت می‌توان به اباتمنت، فیکسچر و روکش مصنوعی اشاره کرد.به

منظور نصب پروتز یا همان تاج دندان (Crown) بر روی فیکسچر ایمپلنت ، از واسطه ای به نام اباتمنت (abutment) استفاده می شود. در حقیقت اباتمنت نقش یک تکیه گاه را دارد که در درست قرار گرفتن قسمتی از ایمپلنت و پروتز کمک کننده است. به عبارتی دیگر اباتمنت دندان وظیفه اتصال را به عهده دارد و معمولا به همراه ایمپلنت و پروتز دندان به کار برده میشود.

اباتمنت در دندانپزشکی چیست؟

اباتمنت بعد از کار گذاشتن تنه اصلی روی ایمپلنت قرار می گیرد و برای حفظ و نگهداری پروتز و یا ساختارهای فوقانی سیستم ایمپلنت بکار می رود و انواع مختلفی دارد.

با اعتماد به نفس بخندید _ دندانپزشکی زیبایی

سه نوع عمده اباتمنت:

  • نوع یک: پیچ شونده
  • نوع دو: سمان شونده که به تنه اصلی با چسباندن محکم میشود
  • نوع سه: برای اتصالات اور دنچری برای دست دندان کامل و یا پارسیل محکم شده با ایمپلنت
  •  این نحوه اتصالات مثل دکمه های فشاری هستند که با فشار جا رفته و با مختصر فشار جدا می شوند.

اباتمنت ها ممکن است به صورت مستقیم و یا زاویه دار نسبت به تنه اصلی باشد که هر کدام کاربردهای خاص خودش را دارد و این دندانپزشک هست که نوع و زاویه مناسب اباتمنت را با توجه به ناحیه درمان انتخاب میکند.

نقش اساسی اباتمنت در دندانپزشکی چیست؟

نقش اساسی آنها در ساخت سوپراستراکچر یا پروتزهای ایمپلنت می باشد که بطور کلی پروتزهای ایمپلنت به صورت پیچ شونده و یا سیمان شونده هستند. امروزه در اکثر سیستم های ایمپلنت، اباتمنت های زاویه دار از ۵ تا ۲۵ درجه وجود دارد و در مواردی که جراح نتوانسته باشد ایمپلنت را عمود در استخوان بیمار قرار دهد از آنها استفاده می شود. در بعضی سیستم ها همان ایمپرشن کوپینگ که با آن قالب گیری انجام گرفته است، تکنسین در لابراتور آن را به اباتمنت تبدیل کرده و پروتز (تاج دندان) را روی آن می ‏سازد.

اباتمنت دندان

اباتمنت ها به چند صورت Ball ،Locator ،Temporary ،Multi-unit ،Solid ،UCLA ،Cemented و Angled با قطرها، کلارهای متفاوت و اشکال گوناگون عرضه می گردد که بسته به درمان، دندانپزشک تشخیص می دهد که کدامیک برای بیمار بهتر است و طول عمر بیشتری خواهد داشت.

معرفی انواع اباتمنت

همان­طور که دیدید، اباتمنت دندان در حقیقت واسطی بین پایه ایمپلنت و پروتز دندانی است. اباتمنت‌ها را براساس فاکتورهای متفاوتی می­‌توان دسته­‌بندی کرد:

۱. انواع اباتمنت از نظر نحوه اتصال

بعد از انجام جراحی ایمپلنت در استخوان فک، نیاز به یک وقفه زمانی ۲ تا ۶ ماهه است تا ایمپلنت و استخوان عجین شوند و اصطلاحا جوش خوردگی یا اتفاق بیفتد. بعد از طی این زمان، اباتمنت ایمپلنت با یکی از روش‌­های زیر متصل می­‌شود:

  • اباتمنت پیچ شونده: در وسط پروتزهایی که روی اباتمنت قرار می‌گیرند سوراخ‌هایی قرار دارد. از طریق این سوراخ‌ها، اباتمنت با پیچ به روکش متصل می‌شود.
  • اباتمنت سمان شونده (Cemented): این دسته با چسباندن به تنه اصلی محکم می­‌شود؛ زیرا در این مورد سطح اباتمنت صاف است.
  • اتصالات اوردنچری: این نوع برای دست دندان و یا پارسیل محکم شده با ایمپلنت به کار می­‌رود. این نحوه اتصالات مانند دکمه­‌های فشاری هستند که با مختصر فشاری جا رفته و یا جدا می­‌شوند.

۲. انواع اباتمنت از نظر روش ساخت

یکی از دسته­‌بندی­‌های محبوب اباتمنت دندان، دسته بندی آن‌ها بر اساس روش ساخت آن‌هاست:

کاستوم اباتمنت: اباتمنت ایمپلنت سفارشی همان­طور که از نام آن مشخص است، کاملا اختصاصی برای بیمار در لابراتوار ساخته می‌­شود. برای ساخت کاستوم اباتمنت دندانپزشک، ایمپلنت یا قالب فیکسچرلول را با کمک ایمپرشن کوپینگ می‌­سازد. لازم به ذکر است که ایمپرشن کوپینگ بخشی است که به ایمپلنت دندان متصل شده، و عملیات قالب گیری روی آن انجام می­‌شود. کاربرد اصلی ایمپرشن کوپینگ تعیین مکان روکش دندان است. دندانپزشک ترمیمی موقعیت ایمپلنت و شکل لثه را قالب­‌گیری کرده و بر اساس آن، لابراتوار یک کاستوم اباتمنت تولید می­‌کند که مانند دندانی طبیعی از بافت لثه پشتیبانی خواهد کرد.

لیست پرمصرف ترین یکبار مصرف های دندانپزشکی

اباتمنت پیش­ ساخته: اباتمنت پیش­ساخته یا استوک توسط تولیدکنندگان به صورت حرفه‌­ای تولید می‌­شوند. برخلاف کاستوم اباتمنت و ایمپرشن کوپینگ، اباتمنت ایمپلنت پیش­‌ساخته توسط سازندگان با تکنولوژی پیشرفته ساخته و مستقیما توسط قالب فیکسچرلول انتخاب می­‌شوند. اباتمنت­‌های پیش­‌ساخته از کاستوم اباتمنت ارزان­‌تر هستند؛ استفاده از آن‌ها آسان است؛ و زمان کمتری برای کاشت دندان صرف می­‌شود.

۳. انواع اباتمنت از نظر جنس ( کاستوم اباتمنت )

اباتمنت سفارشی به صورت اختصاصی برای بیمار ساخته میشود. اباتمنت سفارشی که به آن کاستوم اباتمنت میگویند، پس از قالب گیری از بخش بالایی ایمپلنت توسط متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت دندان، در آزمایشگاه یا دندانسازی ساخته میشود. اندازه، شکل و مواد مورد استفاده در این نوع اباتمنت، بستگی به شرایط دارد. انواع اباتمنت دندان (اباتمنت زاویه دار، کاستوم اباتمنت، اباتمنت پیچ شونده و…) معمولا با استفاده از مواد مختلفی مانند تیتانیوم، فولاد ضد زنگ جراحی، طلا و اخیرا زیرکونیوم ساخته می­شوند. در ادامه برخی از آنها را بیشتر معرفی می­‌کنیم:

۱. اباتمنت­‌های تیتانیومی: تیتانیوم به علت خواص منحصر به فرد آلیاژهای خود به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. آنها قدرت و زیست سازگاری خیلی بالایی دارند، و می‌توانند در هر نوع بازسازی پروتزی مورد استقاده قرار بگیرند.

۲. اباتمنت­‌های زیرکونیومی: این اباتمنت­های جدید برای تکمیل بعد زیبایی‌شناسی ایمپلنت دندان در دندانپزشکی کاربرد دارند. زمانی که بازسازی زیرکونیومی یا سرامیکی انجام شد، اباتمنت‌­های زیرکونیومی ایمپلنت‌ها، گزینه بسیار مناسبی هستند. با استفاده از این اباتمنت­‌ها، مشکل افتادن سایه فلزی اباتمنت­‌های فلزی در زیر روکش ایمپلنت برطرف می‌شود.

علاوه بر تیتانیوم و زیرکونیوم، اباتمنت­‌های ایمپلنت‌های دندانی می‌توانند از مواد دیگر مانند آلیاژهای طلا، فولاد ضد زنگ و غیره ساخته شوند (گرچه کاربرد آن‌ها کمتر است).

4. اباتمنت زاویه دار

علاوه بر انواع اباتمنت که از منظر های مختلف با آن ها آشنا شدیم، نوع دیگری از اباتمنت نیز وجود دارد که امروزه بسیار از آن صحبت میشود و آن اباتمنت زاویه دار است. بیشتر بدانید: فرنوم زبان و فرنکتومی چیست؟

باید بدانید که اباتمنت همیشه موازی با پایه ایمپلنت دندان کار گذاشته نمی‌شود. بنابراین، از اباتمنت زاویه دار زمانی استفاده می‌شود که ایمپلنت نسبت به پروتزی که قرار است روی آن قرار بگیرد، زاویه دارد. هدف اصلی از طراحی اباتمنت زاویه دار و استفاده از اباتمنت زاویه دار این است که در نهایت، همه دندانها و اباتمنتها موازی یکدیگر قرار بگیرند. 

اباتمنت زاویه دار مزایای خاصی را دارد که از مهمترین آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اباتمنت زاویه دار اجازه قرار دادن ایمپلنت هایی را میدهد که ربطی به ساختار آناتومیک استخوان ندارند.
  • ثبات ایمپلنت حتی در صورت وجود حجم کمی استخوان در به کار گیری اباتمنت زاویه دار وجود دارد.
  • طراحی ایمپلنت با اباتمنت زاویه دار به شکلی است که در برابر شکستن مقاوم است.
  • اباتمنت زاویه دار برای بیماران دارای شرایط بدنی مختلف که پیوند استخوان برای آنها ممکن نیست، گزینه‌ی مناسبی است.
  • اباتمنت زاویه دار نتایج بالینی بهتری را همراه با پیش بینی مناسب تر در کوتاه مدت و بلتد مدت دارد.
  • ضمن این که اباتمنت زاویه دار منجر به کاهش هزینه های جراحی و طول دوره درمان میشود.
  • و … .
فیس ماسک ارتودنسی چیست؟

هیلینگ اباتمنت چیست؟

این قطعه همچنین با نام جینجیوال و هیلینگ کپ هم شناخته می شود.از این قطعه برای رشد اصولی بافت نرم و سخت لثه اطراف ایمپلنت دندان استفاده می شود. همچنین هیلینگ کپ از تشکیل پلاک دندانی اطراف فیکسچر جلوگیری می کند تا در حین درمان دوره بهبودی در این ناحیه دچار عفونت نشوید.

این قطعه از ایمپلنت دندان کمی بزرگتر است تا نحوه رشد لثه اطراف فیکسچر و اباتمنت را راهنمایی کند.نصب این قطعه بر روی ایمپلنت کاشته شده توسط جراح دندانی است که پروسه کاشت ایمپلنت شما را برعهده گرفته است.

فرق هیلینگ و اباتمنت چیست؟

تفاوتی که هیلینگ و اباتمنت ایمپلنت بصورت عمده با هم دارند، در واقع مرحله ی استفاده از این دو قطعه در طی فرآیند کاشت دندان می باشد. تفاوت دیگر این دو قطعه این است که اباتمنت قطعه ای بسیار مهم و اصلی در ایمپلنت بشمار می آید در صورتی که هیلینگ با اینکه مورد استفاده قرار می گیرد اما چندان ضرورت و اهمیتی ندارد. دیگر تفاوت این دو قطعه باهم این است که اباتمنت در بطن و داخل کاشت دندان می شود و تا همیشه در جای خود باقی می ماند در حالی که هیلینگ پس از گذشت زمان از روی اسکرو برداشته می شود.

کاربرد هیلینگ اباتمنت:

یکی از کاربردهای مهمی که برای هیلینگ اباتمنت میتوان اشاره نمود کمک به شکل گیری بافت لثه در اطراف ایمپلنت می باشد. از دیگر کاربردهای هیلینگ اباتمنت میتوان به جلوگیری از نفوذ شی و یا جسم خارجی به درون ایمپلنت اشارره نمود. هیلینگ اباتمنت در واقع موادی است که بر روی ایمپلنت قرار می گیرد و سپس برداشته خواهد شد.

انواع مختلف هیلینگ اباتمنت:

هیلینگ اباتمنت در انواع مختلفی با تفاوت قطر و کلار های متنوع در بازار موجود می باشد. بطور کلی باید گفت انواع هیلینگ اباتمنت به سایز فیکسچر بستگی دارد و بنا بر اندازه ی آن مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین شرایط مختلفی که لثه ی بیماران دارند، انتخاب می شوند اما در نهایت هیلینگ اباتمنت دو نوع اصلی دارد که عبارتند از Narrow یا باریک و Regular / Wide یا پهن. از لحاظ اندازه ی عرض این قطعه از ایمپلنت عریض تر می باشد تا بتواند از این طریق به شکل گیری خط لثه کمک کند. یک جراح و دندانپزشک متخصص زیبایی اصفهان می تواند در یک یا دو مرحله این کار را انجام دهد.

آیا با انجام ایمپلنت دهان بو می‌گیرد؟

نحوه نصب اباتمنت ها چگونه است؟

دندانپزشک شما برای اتصال موفقیت آمیز ایمپلنت دندان به استخوان فک شما از دو روش می تواند کمک بگیرد:

روش اول نصب اباتمنت ها

از بافت لثه می توان برای پوشاندن اباتمنت ها استفاده کرد و حدود شش ماه برای بهبودی مهلت دارد. سپس دندانپزشک شما لثه ها را باز می کند تا در معرض دید قرار گیرد و راه را برای قرار دادن تاج باز می کند.

روش دوم نصب اباتمنت ها

اتصال یک تکیه گاه درمانی است. همانطور که در بالا توضیح داده شد، کاف التیام دهنده به انتهای خارجی ایمپلنت متصل می شود. این روش گسترده تر از ایمپلنت است و تضمین می کند که فضای کافی برای تاج وجود داشته باشد در حالی که لثه ها در اطراف ایمپلنت بهبود می یابند. بیماران اغلب استفاده از کاف التیام دهنده را ترجیح می دهند زیرا این کار نیاز به جراحی کمتری دارد.

پس از اینکه ایمپلنت به طور کامل به استخوان فک شما چسبانده شد، کاف التیام دهنده برداشته می شود و تاجی روی ایمپلنت دندان قرار می گیرد. لثه های شما ممکن است نیاز به تغییر شکل داشته باشند زیرا فضای ایجاد شده توسط کاف همیشه با اندازه تاج شما مطابقت ندارد. 

مزایا اباتمنت ایمپلنت دندان چیست؟

اباتمنت ها در بالای لثه ها قرار می گیرند در حالی که ایمپلنت ها در زیر قرار می گیرند. این باعث می‌شود که برخی از ایمپلنت‌های شفابخش چشم‌پوشی کنند، زیرا نمی‌خواهند اباتمنت از لثه‌شان بیرون بیاید در حالی که منتظرند ایمپلنت با فک پیوند بخورد.

کاف های شفابخش نیاز به جراحی های متعدد ندارند. بدون این موارد، دندانپزشک شما باید پس از اتصال ایمپلنت به استخوان فک، لثه‌های شما را دوباره باز کند تا بتوان تاج را بچسباند. با اباتمنت ، تنها کاری که باید انجام شود، تغییر شکل ناحیه لثه در اطراف تاج برای اطمینان از تناسب طبیعی است.

بعد از قرار دادن اباتمنت چه اتفاقی می افتد؟

معمولاً ۴ تا ۶ هفته طول می کشد تا لثه ها در اطراف اباتمنت بهبود پیدا کنند. در این مدت، توصیه های جراح خود را در مورد انواع غذاهایی که باید مصرف کنید، دنبال کنید. همچنین دستورالعمل هایی برای تمیز کردن اطراف اباتمنت ها به شما داده می شود. تمیز کردن مناسب از عفونت جلوگیری می کند و باعث می شود بهبودی سریع تر حاصل شود.

قرار دادن اباتمنت ها بعد از بهبودی

ایمپلنت های شما در مرحله دوم عمل به پایه های اباتمنت متصل شدند. شما باید این پست ها را مانند دندان های طبیعی خود تمیز و مراقبت کنید. برای مراقبت از اباتمنت جدید خود در چند هفته آینده می توانید این دستورالعمل ها را دنبال کنید.

رژیم غذایی بعد از انجام اباتمنت دندان

برای تسریع در فرایند بهبودی خوراکی های زیر را استفاده کنید:

  • آب میوه ها (میوه ها یا سبزیجات)
  • سوپ هایی که از استخوان درست می شوند
  • شیک های حاوی پروتئین
  • ماست
  • پوره سیب زمینی
  • تخم مرغ همزده
  • موز له شده
  • چای و یا انواع دمنوش
  • پودینگ
  • ماهی
  • بلغور جو دوسر فوری
فلوراید تراپی چیست و چه اهمیتی دارد؟ + معرفی 5 مزیت برتر فلوراید تراپی برای کودکان

ازمصرف این غذاها خودداری کنید

بعد از کاشت ایمپلنت دندان متوجه می‌شوید که لثه‌هایتان حساس و متورم شده‌اند. همچنین برای قرار دادن ایمپلنت ها برش های کوچکی در لثه های خود ایجاد می کنید. برای محافظت از لثه ها باید از مصرف غذاهای زیر در این دوره اجتناب کنید:

  • غذاهای تند مانند فلفل تند یا سالسا تند
  • غذاهای ترد مانند ذرت بو داده، چیپس و آجیل
  • نوشیدنی های داغ مانند قهوه، چای و سوپ داغ
  • غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و پرتقال
  • غذاهای چسبنده مانند تافی و آدامس

قیمت اباتمنت ایمپلنت چقدر است؟

قیمت اباتمنت باتوجه به نوع آن می­‌تواند متغیر باشد. قیمت اباتمنت سفارشی بالاست و در مواقعی که پیاده­‌سازی اصلاحات پروتزی با ایمپلنت­‌های استاندارد امکان پذیر نیست، از آن‌ها استفاده می‌­شود. اما همانطور که گفتیم، قیمت اباتمنت در ایمپلنت پیش‌­ساخته پایین­تر از کاستوم اباتمنت است. البته معمولا قیمت اباتمنت جزئی از قیمت ایمپلنت تلقی و به صورت تمام شده به فرد اعلام می­‌شود.

برای اطلاع از قیمت اباتمنت به­‌طور دقیق، حتما باید توسط متخصص معاینه شوید. چراکه اباتمنت دندان در اشکال گوناگون عرضه می­‌شود و بسته به درمان، دندانپزشک تشخیص می­‌دهد که کدامیک برای بیمار بهتر است و طول عمر بیشتری خواهد داشت.

سخن پایانی

شما در این مقاله با اباتمنت دندان آشنا شدید. همچنین از انواع اباتمنت ایمپلنت دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چه روش هایی برای متصل شدن اباتمنت ها به دندان وجود دارد؟

برای این که اباتمنت ها به دندان ها وصل شوند راه های مختلفی اعمم از چسب مخصوص دندان، استفاده از پیچ های لگ و استفاده از ضمایم های خاص برای متصل شدن دندان پزشکان می توانند استفاده کنند.

اباتمنت های زیرکونیوم دندان به چه صورت استفاده می شوند؟

در دندان پزشکی برای شما شرح می دهند که برای تکمیل شدن زیبایی ایمپلنت دندان از اباتمنت های زیرکونیومی استفاده می کنند. این نوع اباتمنت ها بعد از بازسازی سرامیکی و یا زیرکونیوم بسیار استفاده می شوند. برای این که زیر روکش ایمپلنت سایه فلزی نیافتد از اباتمنت ها استفاده می کنند.

از ابانت های سفارشی چگونه استفاده می کنند؟

برای هر بیمار در لابراتوار ها به طور اختصاصی ساخته می شود، به خاطر همین به آن اباتمنت سفارشی می گویند، برای ساخت این نوع اباتمنت ها دندان پزشکان به کمک ایمپرشن کوپینگ قالب فیکسچر لول را می سازد. دندان پزشکانی که در کار ترمیم هستند از شکل لثه و موقعیت ایمپلنت قالب گیری می کنند و لابراتوار ها به تولید اباتمنت سفارشی می پردازند و از بافت لثه همانند دندان های طبیعی نگهداری می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا