دندانپزشکیدندانپزشکی کودکان

فضانگهدار چیست و چه کاربردی دارد؟ + بررسی انواع فضا نگهدار دندان کودکان

دستگاه‌ها و تجهیزات مختلفی در دندانپزشکی وجود دارند که ممکن است در تمام عمرتان با آن‌ها سر و کار نداشته باشید. اما اگر دندان‌های شیری کودک شما زودتر از موعد افتاده یا کشیده شده باشند، به احتمال زیاد در مراجعه به دندانپزشکی با اصطلاحی به نام فضا نگهدارنده دندان ( فضا نگهدار ) برخورد کرده‌اید. این وسیله دندانپزشکی بسیار موثر می‌تواند از بروز مشکلات دندانی مختلف در سال‌های بعد زندگی کودکتان جلوگیری کند. اگر هنوز هم مطمئن نیستید که فضا نگهدارنده چه کاری انجام می‌دهد، لطفا تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا با انواع، کاربردها، مدت زمان استفاده، مراقبت‌ها و هزینه دریافت فضا نگهدارنده آشنا شوید.


فهرست مطالب


فضانگهدار چیست؟

در کودکان هنگامی که دندان شیری زودتر از موعد می افتد یا زمانی که لازم است دندان شیری به دلایلی چون پوسیدگی یا ضربه خوردن پیش از موعد کشیده شود، کودک ممکن است به فضانگهدارنده نیاز پیدا کند. فضانگهدارنده (فضانگهدار) وسیله ای برای باز نگهداشتن فضای خالی بین دندانها است و کمک میکند تا دندان دائمی در محل خود به شکل مناسب رویش نماید. در مواردی که استفاده از فضانگهدارنده ضرورت دارد، عدم بکارگیری آن موجب افزایش نیاز کودک به درمان ارتودنسی در آینده شود. (دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت)

دندانهای شیری به صورت طبیعی بهترین عامل برای حفظ فضای مورد نیاز جهت رویش دندانهای دائمی است. هر چند اگر به دلایل مختلف پیش از موعد بیافتد، اغلب نیاز است تا فضای خالی ایجاد شده بین دو دندان کناری آن حفظ شود تا از کج شدن دندانهای مجاور جلوگیری شود.

اگر فضای خالی ایجاد شده بین دو دندان به درستی حفظ نشود، ممکن است دندانهای دو طرف آن شروع به حرکت به سمت داخل فضای خالی نمایند. در این صورت فضای کافی برای رویش دندان دائمی زیرین در آن محل وجود نخواهد داشت و باعث انحراف و کج شدن دندان دائمی میشود. بسته به سن کودک و محل قرار گرفتن فضانگهدارنده در دهان کودک، ممکن است از نوع ثابت یا متحرک آن استفاده شود. همه کودکانی که دندان شیری خود را زودتر از موعد از دست میدهند لزوما به فضانگهدارنده نیاز ندارند. برای تشخیص این موضوع لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید. (کامپوزیت دندان چیست)

فضانگهدارنده دندان چیست؟

فضانگهدار یک اصطلاح کلی برای هر نوع وسیله ای است که پس از کشیدن دندان طراحی می شود. این وسیله برای آن است که فضای دندان کشیده شده را حفظ کرده و از حرکت دندان های مجاور جلوگیری کند. در صورتی که به هر دلیلی دندان شیری زودتر از موعد کشیده شد دندانپزشک بنا به شرایط، سن بیمار و تعداد دندان های کشیده شده فضا نگهدار خاصی را با علم و تخصص خود برگزیده و به والدین کودک توصیه می کند.

فضا نگهدار دندان
فضانگهدار چیست؟

تعبیه فضا نگهدار مناسب در سن و زمان مناسب می تواند از نیاز کودک شما به درمان های ارتودنسی در آینده جلوگیری کند. از آنجایی که فضای زیادی در ماه های اول کشیدن دندان از دست می رود، بهتر است هر چه سریع تر بعد از کشیدن دندان فضانگهدار مناسب قرار داده شود. (لمینت دندان کریستالی)

بسیاری از خانواده هایی که برای فرزندانشان فضا نگهدار تجویز میشود نمیدانند که این وسیله چیست و کاربرد فضا نگهدار دندان چیست ؟ نگرانند و مدام سوال میپرسند که چرا باید همچین چیزی بر روی دندان کودک ما نصب شود در حالی که دندان های او شیری است و می افتد . بسیاری از خانواده ها تصور میکنند که دندان های شیری اهمیت ندارند و چون بعد از چند سال می افتند و جای خود را به دندان های دائمی میدهند پس نباید برای شان هزینه کرد و آن را درمان کرد . اما باید بدانید که دندان های دائمی از دندان های شیری تاثیر میگیرند و اگر دندان های شیری کودک به موقع نیافتد و به موقع در نیاید و یا دندان های شیری بپوسد و درمان نکنید این عوامل بر دندان های ثابت آن ها هم تاثیر میگذارد .

بلیچینگ دندان چیست؟ + معرفی انواع بلیچینگ دندان + بررسی هزینه بلیچینگ

کاربرد فضا نگهدارنده دندان این است که اگر دندان شیری کودک شما زودتر از موعد حال چه به دلیل پوسیدگی و یا آسیبب فیزیکی و یا هر مورد دیگری بیافتد جای خالی آن مشکلات زیادی را به وجود می آورد از جمله اشتباه رشد کردن دندان و یا کج رشد کردن آن . در این زمان از وسیله ای به نام فضا نگهدار استفاده میشود به صورتی که یک قاب فلزی در ایی که دندان افتاده است قرار میگیرد و سبب میشود تا دندان های بقلی به جای خالی این دندان تجاوز نکنند. (ترو اسکالپ)

عکس فضا نگهدارنده دندان

فضا نگهدارنده دندان

نحوه عملکرد دستگاه فضا نگهدار چگونه است؟

در فضا نگهدارنده های ثابت ، بند ها و در فضانگهدارنده های متحرک ، کلاسپها لنگرگاهی را ایجاد میکنند تا مانع از حرکت دندان های خلفی به سمت جلو شوند و دندان ها در جای خود استوار باقی بمانند و هیچ فضای ریز و درشتی در فک از دست نرود.

معرفی انواع فضا نگهدار

فضا نگهدار دندان کودک ، معمولا از پلاستیک و استیل های ضد زنگ ساخته می شوند. به این صورت که ابتدا از دهان کودک قالب گرفته می شود. سپس فضا نگه دارنده ها ، در لابراتوار دندانپزشكى از روی قالب ها ساخته می شوند. در نهایت در جای دندان های افتاده قرار می گیرند. همانطور که گفته شد فضا نگهدار دارای دو نوع متحرک و ثابت می باشد. (جراحی لاغری)

۱- فضانگهدارنده متحرک

فضا نگهدارنده دندان متحرک و مانند پلاکهای متحرک ارتودنسی هستند. کودک باید ۱۴ ساعت در شبانه­ روز در دهان خود بگذارد. وی باید بعد از خوردن غذا پلاک را از دهان خارج کرده و آنرا بشوید. زمانی هم که از پلاک استفاده نمی­ شود حتماً باید داخل ظرف آب گذاشته شود. تا تغییراتی در ابعاد پلاک ایجاد نشود.

فضا نگهدار متحرک
فضانگهدارنده متحرک

نگهدارنده های متحرک از آکریلیک ساخته شده اند. از دندان های مصنوعی یا بلوک های مواد دندانی برای نگه داشتن فضاهای باز استفاده می شود. این دستگاه در کودکان بزرگ تر بهتر کار می کند. چرا که می تواند دستگاه را خارج کند و آن را تمیز کرده و از آن مراقبت کند. نگهدارنده هاى متحرک تکه اى برای کودکانى که چند دندان ندارند ، مناسب هستند.

۲- فضانگهدارنده ثابت

فضا نگهدارنده دندان ثابت با چسبهای مخصوص دندانپزشکی به دندان کودک چسبیده و جابجا نمی­شود. این نگهدارنده ها  برای بچه های کوچکتر یا کسانی که دندان عقبی خود را از دست داده اند مناسب تر هستند. نگهدارنده هاى یک طرفه در یک طرف ثابت می شوند.

فضا نگهدار ثابت
فضانگهدارنده ثابت

در حالی که نگهدارنده هاى دو طرف در هر دو طرف ثابت می شوند. آن ها می توانند بر روی فک بالا یا پایین نصب شوند تا حفره ى دندان های جلو یا عقب را بپوشانند. نگهدارنده اى که دندانپزشک شما توصیه می کند بستگی به تعداد و محل دندان های افتاده دارد. (آج دندان)

انواع فضا نگهدار ثابت کدامند؟

فضا نگهدار های ثابت انواع گوناگونی دارند که در ادامه آن ها را بررسی می­ کنیم.

فضا نگهدار ثابت باند و حلقه

این نوع از نگهدارنده­ها از سیم فولادی ضد زنگ ساخته می­شوند. این وسیله توسط باند ارتودنسی که زمینه رشد بدون انسداد دندان­های دائمی را فراهم می­کند، نگهداری می­شود.

ثابت بند ولوپ
فضا نگهدار ثابت باند و حلقه

استفاده از این نوع فضا نگهدار، در مواردی که یک یا چند دندان آسیا فرد در یک قوس دندانی از دست رفته است، توصیه می­شود.

بریج (پل) دندان چیست ؟ + معرفی انواع بریچ دندان + بررسی نحوه عملکرد و راهنمای هزینه آن در 1403

قوس نگهدارنده زبانی

چنین فضا نگهداری به منظور حفظ دندان­های پشتی در دو طرف، مورد استفاده افراد قرار می­گیرد.

فضا نگهدار
قوس نگهدارنده زبانی

قوس ترانسپلاتال

این فضا نگهدار با نصب بر روی فک بالا، توسط سیم به دندان­های مجاور وصل شده و فضا را در هر دو طرف قوس دندان محفوظ می­دارد.

فضا نگهدار دیستال شو

این نگهدارنده با نصب بر روی اولین دندان آسیای کودک، فضا را به منظور رشد اولین دندان مولر دائمی وی پس از افتادن دندان­های شیری، حفظ می­کند. به منظور استفاده از این فضا نگهدار، دندانپزشک قالب­هایی را از دهان بیمار تهیه و با هدف ساخت نگهدارنده سفارشی برای آن کودک، به آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال می­کند.

چرا باید فضا نگهدار استفاده شود؟

در حالت عادی، زمانی که دندان دائمی آماده بیرون زدن از لثه می شود و حرکت خود را شروع می کند، به دلیل فشاری که به ریشه دندانهای شیری وارد می کند باعث تحلیل رفتن ریشه و لق شدن و در نهایت افتادن دندان شیری می شود. بنابراین زمانی که دندان شیری می افتد، در واقع دندان دائمی در زیر آن آماده جایگزینی است و پس از چند هفته یا چند ماه بیرون میزند. اما گاهی اوقات دندان شیری، خیلی زودتر از زمانی که دندان دائمی آماده بیرون زدن باشد کشیده می شود. شایعترین دلایل از دست دادن زود هنگام دندان شیری عبارتند از:

  • صدمه دیدن دندان در هنگام زمین خوردن یا حوادث دیگر
  • پوسیدگی گسترده دندان
  • عدم رویش دندان به صورت مادرزادی
فضانگهدار دندان کودک

 زمانی که دندان زودتر از موعد می افتد، جای آن مدت زمان طولانی خالی می ماند. این مدت زمان کافیست تا دندانهای همسایه به تدریج حرکت کرده یا کج شوند و بخشی از این جای خالی را اشغال کنند. این باعث می شود هم دندانهای دیگر کج و منحرف شوند هم مسیر بیرون زدن دندان دائمی بسته شود و دندان نتواند درست بیرون بزند. در نتیجه از مسیر دیگری بیرون میزند و یا ممکن است زیر لثه گیر کرده و بخشی از آن یا همه آن نهفته بماند و بیرون نزند. از طرفی اگر جلوی بسته شدن این فضاهای خالی که برای دندانهای دائمی جایگزین لازم است، گرفته نشود، در نهایت قوس دندانی کوچک شده و دندانها نمیتوانند همگی در کنار هم صاف و مرتب قرار بگیرند.

فضا نگهدار چه مدت باید در دهان باشد؟

فضا نگهدار تا زمانی که دندان دائمی شروع به بیرون زدن از لثه می کند، در جای خود می ماند. با مشاهده بیرون زدن دندان، این وسیله از دهان برداشته می شود. اگر از روکش دندان به عنوان فضا نگه دار استفاده شده باشد، خود به خود با بیرون زدن دندان دائمی روکش می افتد.

فضانگهدار دندان کودک چیست؟

از دست دادن زود هنگام دندان شیری اتفاق شایعی است که ممکن است برای هر کودکی رخ بدهد. شکستن ناگهانی یا کشیدن زود هنگام دندان شیری هنگامی که هنوز دندان به شکل طبیعی لق نشده می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد، مثل تصادف، زمین خوردن یا پیشرفت بیش از حد پوسیدگی دندان شیری که به دنبال آن باید دندان کشیده شود. در حالت عادی معمولاً دندان‌ها تمایل دارند همیشه به سمت جلو حرکت کنند و این اتفاق در زمانی که دندان شیری زودتر از موعد خود از دهان خارج می‌شود ممکن است باعث جابه جایی دندان و در نهایت بهم ریختگی دندان‌ها شود. در این هنگام دندانپزشک کودکان از وسیله‌ای استفاده می‌کند که مانع حرکت دندان به سمت جای خالی می‌شود.

به دستگاه ثابت یا متحرکی که داخل دهان کودکان گذاشته می‌شود تا این فضای خالیِ میان دندان‌ها که ناشی ازکشیدن یا خارج شدن دندان شیری است به همان شکل خالی و برای جایگزین شدن دندان دائمی باقی بماند، دستگاه فضا نگهدارنده کودکان گفته می‌شود.

فرآیند رشد دندان دائمی در حالت عادی به این صورت است که در زمانی که دندان دائمی آماده بیرون زدن از لثه است شروع به حرکت می‌کند و این حرکت باعث فشار به ریشه دندان شیری شده و باعث تحلیل ریشه دندان شیری می‌شود. این فرآیند دندان شیری را لق کرده و می‌افتد. بعد از این اتفاق دندان دائمی آماده جایگزین شدن در جای خالی دندان شیری شده و بعد از چند هفته از لثه بیرون می‌آید.

ایمپلنت دندان دیجیتال: تکنولوژی نوین در جایگزینی دندانها

در زمانی که دندان شیری زودتر از موعد خود می‌افتد، با فرآیند حرکتی که دندان‌ها رو به جلو دارند ممکن است سریعاً جای خالی دندان پر شود و دندان‌ها دچار بهم ریختگی شوند. برای جلوگیری از این اتفاق دندانپزشک کودکان از فضا نگهدارنده استفاده می‌کند. فضا نگهدارنده دستگاهی است که جای خالی را برای رشد دندان‌های دائمی در آینده نگه می‌دارد.

انواع فضا نگهدار دندان کودکان

به طور کلی فضانگهدارنده دندان کودکان به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • فضا نگهدارنده متحرک
  • فضا نگهدارنده ثابت

فضا نگهدارنده متحرک معمولاً به شکلی است که کودک تمام مدت آن را استفاده نمی‌کند و ممکن است نتیجه بخش نباشد، اما فضا نگهدارنده ثابت هم برای فک بالا و هم برای فک پایین قابل انجام است و طبیعتا نتیجه بخش خواهد بود.

عکس فضا نگهدار دندان کودک

فضا نگهدار دندان کودک

آشنایی با روش‌های قالب گیری دندان کودکان

قالب دندان اثر دندان‌ها، لثه‌ها یا سایر ساختار داخل دهان شما هستند. قالب‌های سنتی با مواد قالب گیری دندان مخصوص ساخته میشوند. در حالی که قالب‌های دندانی دیجیتال از یک نرم‌افزار رایانه‌ای برای ثبت تصاویر استفاده می‌کنند. هنگام ساخت قالب دندان، دندانپزشک ممکن است از روش سنتی با استفاده از خمیرهای مخصوصی قالب کپی از دندان‌ها تهیه کند یا یا قالب‌های دیجیتالی دندان استفاده کند. با وجود تفاوت در روش، نتیجه متفاوت است.

1. روش سنتی با استفاده از خمیر

در طول روش سنتی قالب گیری دندان، دندانپزشک شما یک ماده خمیری که مواد قالب گیری دندان است را در سینی‌های پلاستیکی یا فلزی میریزد. سپس، سینی ها را روی دندان های شما قرار می دهند. پس از یک یا دو دقیقه، مواد قالبگیری دندان گیر کرده و سفت می‌شود. در نهایت، دندانپزشک سینی‌ها و مواد قالب گیری را از دهان شما خارج می‌کند.

توجه داشته باشید که ابتدا دندان‌ها باید شسته شده و بعد کاملا خشک شوند سپس در ادامه دندانپزشک نخ زیر لثه‌ای با قطر کوچک را دور دندان‌ها قرار داده تا ساختار و بافت دندان‌ها را نگه دارد. پس از اینکه نخ زیر لثه‌ای برداشته شد، معمولا مدتی زمان می‌برد تا بافت‌های لثه‌ای به عقب برگردند. در آخر قالب دندان شما به لابراتور دندانپزشکی ارسال می‌شود. در آنجا، تکنسین مواد مخصوصی را در قالب های دندانی شما می ریزد تا یک قالب از دهان شما ایجاد کند.

2. قالب گیری دیجیتال دندان

بسیاری از مطب های دندانپزشکی اکنون توانایی برداشتن قالب دیجیتال دندان را دارند. در طول این روش، دندانپزشک شما از یک ابزار دیجیتال برای گرفتن هزاران عکس از دندان ها و لثه های شما استفاده می کند. هنگامی که دندانپزشک شما آن ابزار را روی دندان های شما می گذرند، تصاویر دهان شما روی صفحه کامپیوتر ظاهر می شود. در مرحله بعد، نرم افزار کامپیوتری تصاویر را به هم می چسباند و یک نمایش دیجیتال و سه بعدی از قوس های دندانی شما ایجاد می کند.  با قالب گیری دیجیتال دندان نیازی به خمیر نیست.

در آخر دندانپزشک شما فایل های عکس شما را به صورت الکترونیکی به آزمایشگاه دندانپزشکی تحویل می دهد. در آنجا، یک تکنسین کار روی پرونده شما را آغاز می کند.

اگر با استفاده از روش سنتی قالب‌گیری دندان اقدام کنید، مواد معمولاً در حدود سه تا پنج دقیقه باید روی دندان قرار بگیرند. به طور کلی، عمل قالب گیری دندان حدود 15 دقیقه یا کمتر طول می کشد. این فرآیند با توجه به شرایط خاص شما می تواند از یک هفته تا چند هفته طول بکشد. به عنوان مثال، اگر به یک روکش دندان نیاز دارید، معمولا در مقایسه با فردی که به چند روکش نیاز دارد زمان کمتری می برد. زمان پردازش همچنین می تواند به دلیل موقعیت جغرافیایی و تعداد مواردی که آزمایشگاه در آن زمان روی آنها کار می کند متفاوت باشد.

شیار پوش (فیشور سیلانت) چیست و چه کاربردی دارد؟ + فیشور سیلانت چگونه محافظ دندان کودکان است؟ + عکس

در صورت لزوم، دندانپزشک شما می تواند یک ترمیم موقت را در حالی که منتظر تکمیل پرونده خود هستید قرار دهد. این روش رایج، برای افرادی است که دندان جلویی خود را از دست داده اند. به این ترتیب، در این مدت هیچ شکافی در لبخند خود نخواهید داشت.

نگهداری از فضا نگهدارنده ها چگونه است؟

  • به هیچ عنوان ، سیم دستگاه را با استفاده از زبان و دست ، دستكارى نكنيد؛ چرا که منجر به آسیب دیدگی فضا نگهدارنده می شود.
  • به فضا نگهدارنده ها ، فشار وارد نکنيد و از خوردن مواد غذايى سفت و چسبناك خوددارى كنيد.
  • در صورت بروز هر گونه اتفاق همانند شکستگی ، خم و لق شدن ، جدا شدن و از این قبیل موارد به متخصص دندانپزشکی اطفال ، مراجعه نمایید.
مراقبت از فضانگهدار
قالب گیری دندان کودکان
  • در صورت بروز ناگهانی درد دندان یا لثه در کودکان ، سریعا به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.
  • به طور منظم و مرتب به  دندانپزشک اطفال، جهت بررسی و تنظیم مجدد فضا نگهدارنده ها مراجعه کرده و در این باره سهل انگاری نکنید.
  • بهداشت دهان و دندان خود را در زمان استفاده از فضانگهدارها فراموش نكنيد.

آیا هر دندان شیری بیافتد نیاز به فضانگهدارنده خواهیم داشت؟

خیر. اینکه جای خالی دندان از دست رفته نیاز به فاضنگهدار دارد یا خیر، از بهترین روش ها این است که به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید تا دندانپزشک بررسی کند که دندان های فرزندتان نیاز به فضانگهدار دارند یا خیر. دندانپزشک کودکان با کمک عکس رادیوگرافی و وضعیت دندان ها می تواند تشخیص مناسبی داشته باشد. همچنین در مواردی مانند اینکه، دندان شیری به موقع و در زمان خودشت افتاده باشد، نیازی به فضانگهدار نخواهد بود.

انواع فضا نگهدار دندان کودکان

همچنین گفته می شود اگر دندان شیری بیافتد که دندان زیرین آن (دندان دائمی) در کمتر از 6 ماه آینده رویش داشته باشد، نیاز به فضانگهدار نخواهد بود. با تمامی این توضیحات بهتر است چکاپ های دندانپزشکی کودک تان را داشته باشید تا همواره وضعیت دندان ها بررسی شود و همچنین به دندانپزشک مراجعه داشته باشید تا وی تشخیص دهد که دندان های کودک به ایت دستگاه احتیاج دارند یا خیر.

فواید استفاده از فضا نگه دارنده دندان چیست؟

  • فضانگهدار ها از جا به جایی های نامطلوب مولرهای دائمی و پر مولرهای دارای دو کاسپ جلوگیری می نمایند.
  • فضا نگه دار فضای موجود در قو سدندانی را حفظ می کند تا پرمولرهای دارای دو کاسپ و دندان های نیش دائمی درون آن رشد کنند. 
  • فضا نگه دارها شکل قوس دندانی را حفظ می کنند و در امتداد ان ها درون فک رشد می کنند. به این ترتیب از نامرتبی دندان ها نیز پیشگیری خواهد کرد. 
  • فضانگهدار ها به منظور حفظ جایگاه دندان های شیری افتاده کاربرد دارند. تا زمانی که دندان های دائمی رویش نکرده اند باید از فضانگهدار استفاده شود.
  • فضانگهدارنده ها معمولا در کودکان استفاده می شوند ازاین رو در روز های اول استفاده از این فضانگهدار ممکن است با کمی ناراحتی و آزار همراه باشد که با گذشت زمان به وجود شی خارجی در دهان عادت می کنند.

 آیا فضا نگهدار دندان درد دارد؟

با تو جه به تحقیقاتی که انجام شده است در سن سه سالگی اغلب کودکان مجموعه کاملی از دندان های شیری را به دست می آورند که می توانند پس از آن از مواد غذایی جامد و سفت تر استفاده کنند. در واقع دندان های شیری برای حفظ فای لثه و حکم نگه دارنده برای دندان های دائمی هستند. در صوذرتی که کودک دندان شیری خود را از دست بدهد دندان پزشک توصیه می کند در اسرع وقت تا فضای خالی شده با حرکت دندان های دیگر پر نشده است اقدام به استفاده از فضا نگهدار کنند تا دندان دائمی کودک رویش کند.  

معمولا کودکان اولین دندان دائمی خود را در سن 6 تا 8 سالگی در می آروند  اما روند رشد دندان های شیری در سن 2 سالگی تقریبا کامل می شود و به پایان می رسد. دندان هایی که به عنوان دندان شیری در دهان کودک وجود دارد معمولا 10 عدد در فک بالا و 10 دندان در فک پایین است که تا پایان 12 سالگی  یا جایگزین شدن دندان های دائمی به جای دندان شیری روند رویش دندان به صورت کامل بدون دندان های عقل به پایان می رسد.

فرنوم زبان و فرنکتومی چیست؟ + فرنوم لب چه مشکلاتی را بوجود می ‌آورد؟

مراقبت های لازم از فضانگهدار دندان

  • زمانی که برای کودک خود از فضا نگهدار استفاده می کنید بهتر است از مصرف مواد شیرین، شکلات های چسبنده و هرگونه شیرینی خودداری شود.
  • بیمار هرگز نباید به فضا نگهدار با انگشت خود یا زبان خود فشار زیادی را وارد کند یا موجب جا به جایی آن شود.
  • بعد از نصب فضا نگهدار بهتر است از خوردن مواد و خوراکی های سفت مانند انجیر خشک، هسته انار یا جویدن یخ باید خودداری شود.
  • والدین کودک باید به صورت دقیق و منظم دندان و فضا نگهدار را تمیز کرده تا بهداشت دهان و دندان کودک رعایت شود.
  • مراجعه به پزشک جهت انجام معاینه های لازم از فضا نگهدار و دندان کودک در فواصل زمانی تعیین شده بسیار مهم است.

فضا نگهدار دندان چه مدت زمانی باید باقی بماند؟

مدت زمانی که باید فضا نگهدار در دهان کودک باقی بماند کاملا به سن کودک و میزان سلامت و رشد او بستگی دارد. اغلب زمانی که دندان دائمی آغاز به جوانه زدن کرد باید فضا نگهدار دندان را از دهان کودک خارج کرده تا دندان طبیعی و دائمی به خوبی رشد کند. گاهی هم ممکن است به دلیل افتادن دندان های مجاور مجبور به خارج کردن فضا نگهدار شوند. به هر حال دندان پزشک متخصص کودکان و ارتودنتیست تعیین می کند فضا نگهدار چه زمانی بهتر است از دهان کودک خارج شود.

قیمت فضا نگهدار دندان چقدر است؟

هزینه دستگاه فضا نگهدارنده به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال این که کدام نوع آن از جمله متحرک و یا ثابت استفاده میشود؟ یک طرفه است و یا دو طرفه؟ پس هزینه دستگاه فضانگهدارنده برای هر کودک ممکن است متفاوت باشد.
از آن جایی که دستگاه های فضا نگهدارنده ، ارتودنسی پیشگیری محسوب میشوند و نقش مهمی را در رویش درست و به موقع دندان های دائمی دارند، هزینه و عوارض آن بسیار کمتر از عوارض ارتودنسی هایی است که کودک ناچار است در آینده آن ها را تحمل کند . حتی گاهی ممکن است این فضانگهدارنده ها لزوم استفاده از ارتودنسی در آینده را منتفی میکنند و یا مدت زمان استفاده از ارتودنسی را بسیار کم تر کند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با فضا نگهدارنده دندان آشنا شدید. همچنین از عملکرد و انواع آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا فضا نگهدارنده به دندان ها آسیب میزند؟

خیر ، اگر شما بهداشت دهانی را به صورت منظم رعایت کنید و برای چکاپ به صورت دائم به دندان پزشکی مراجعه کنید و نیز از مصرف مواد چسبنده و سفت خودداری کنید ، دندان ها هیچ آسیبی نخواهند دید و سالم باقی میمانند.

آیا همیشه به فضانگهدارنده نیاز است؟

از دست دادن زودهنگام دندان شیری همیشه باعث نمی‌شود تا نیازمند بکارگیری فضانگهدارنده شوید. اگر یکی از چهار دندان قدامی شیری فک بالا زودتر بیافتد، فضای خالی خود به خود باز باقی می‌ماند تا دندان دائمی در محل خود رویش نماید.و نیازی به قرار دادن فضا نگهدارنده نمی باشد.
مواردی هم وجود دارد که مدتی از افتادن دندان شیری گذشته و دندان‌های مجاور آن به سمت فضای خالی حرکت کرده‌اند. در این حالت هم امکان بازپس گیری فضا و باز نگهداشتن آن وجود دارد. در این موارد از وسیله‌ای به نام بازپس گیرنده فضا (space regainer) استفاده می‌شود. این وسیله مشابه فضانگهدارنده ثابت است با این تفاوت که با بکارگیری فنر مابین فضای خالی بین دو دندان، باعث رانده شدن و دور شدن دندان‌های مجاور از هم و باز شدن فضای خالی بین آن می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا