اگر لثه به پریودنتیت تبدیل شود، بدین معنی است که بین لثه و دندان جیب های پریودنتال شکل می گیرد. این پاکت های کیسه ای با گذشت زمان ظرفیت بیشتری برای تجمع باکتری های بیشتر خواهند داشت. شما نیز به پریودنتیت مبتلا هستید؟ فکر میکنید چه عاملی بیشترین تاثیر را در ایجاد آن دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد پریودنتیت دندان بدانید.
پریودنتیت چیست؟
پریودنتیت یک عفونت جدی لثه است. این ناشی از باکتری هایی است که مجاز به جمع شدن روی دندان ها و لثه های شما هستند. با پیشرفت پریودنتیت ، استخوانها و دندانهای شما آسیب می بینند. اما اگر پریودنتیت زود درمان شود و بهداشت دهان و دندان مناسب حفظ شود ، می توان آسیب را متوقف کرد.
برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره جراحی دندان عقل
مرحله به مرحله ی پریودنتیت لثه
پریودنتیت با التهاب شروع می شود و با گذشت زمان بدتر می شود.
التهاب
پریودنتیت با التهاب در لثه شروع می شود. یکی از اولین نشانه های لثه این است که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان زدن لثه ها خونریزی می کنند.
همچنین ممکن است متوجه تغییر رنگی روی دندانهایتان شوید. به این پلاک گفته می شود. پلاک از باکتریها و مواد غذایی باقی مانده در دندانهای شما است. اگرچه باکتری ها همیشه در دهان شما وجود دارند ، اما وقتی شرایط به آنها اجازه افزایش چشمگیر می دهد ، مضر می شوند. این ممکن است در صورت مسواک زدن و نخ نخوردن یا مرتباً تمیز کردن دندان ها اتفاق بیفتد
بیماری پریودنتال اولیه
در مراحل اولیه پریودنتیت ، لثه شما از دندان خود عقب می افتد یا از آن جدا می شود و فاصله های کوچک بین لثه ها و دندان ها تشکیل می شود. فاسله ها دارای باکتری های مضر هستند. سیستم ایمنی بدن شما سعی در مبارزه با عفونت دارد و بافت لثه شما شروع به فروپاشی می کند.
احتمالاً در حین مسواک زدن و نخ دندان و همچنین احتمال ریزش استخوان نیز دچار خونریزی خواهید شد.
بیماری پریودنتال متوسط
در صورت عدم پیشرفت بیماری پریودنتال متوسط ، ممکن است خونریزی و درد اطراف دندان و رکود لثه را تجربه کنید. دندان های شما شروع به از دست دادن استخوان و شل شدن می کنند. این عفونت همچنین می تواند به واکنش التهابی در سراسر بدن شما منجر شود.
بیماری پریودنتال پیشرفته
در بیماری پیشرفته ، بافت همبندی که دندانهای شما را در جای خود نگه می دارد ، شروع به رو به زوال می کند. لثه ها ، استخوان ها و سایر بافت هایی که دندان های شما را پشتیبانی می کنند از بین می روند. اگر پریودنتیت پیشرفته دارید ، ممکن است هنگام جویدن ، درد شدید شدید و طعم ناخوشایند در دهان احساس درد شدید کنید. احتمالاً دندانهایتان را از دست خواهید داد.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: ناهنجاری های فک + علل و انواع آن
علائم پریودنتیت
علائم بستگی به مرحله بیماری دارد ، اما به طور کلی شامل موارد زیر است:
- لثه هایی که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان خود خون ریزی دارند
- تغییر در موقعیت دندانها یا دندانهای شل شما
- لثه ها
- لثه های قرمز ، لطیف یا متورم
- پلاک روی دندان های خود جمع شده باشد
- درد هنگام جویدن
- ریزش دندان
- طعم ناخوشایند در دهان شما
- التهاب در سراسر بدن
علائم در مراحل اولیه پریودنتیت اغلب خیلی مورد توجه نیست. دندانپزشک شما به احتمال زیاد اولین کسی خواهد بود که به آنها اشاره می کند.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز ایمپلنت فوری دندان
عوامل خطر برای بیماریهای لثه
در صورت وجود باکتریهای تهاجمی زیاد ، و در صورت تضعیف سیستم ایمنی بدن ، بیماری لثه به احتمال زیاد شدید می شود.
عوامل زیر با خطر بیشتر پریودنتیت مرتبط هستند:
تغییرات هورمونی در زنان : تغییرات هورمونی در دوران بلوغ ، بارداری و یائسگی رخ می دهد . این تغییرات خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد.
دیابت : مبتلایان به دیابت شیوع بیشتری از بیماری لثه نسبت به سایر افراد در همان سن دارند.
ایدز : بیماری لثه در افراد مبتلا به ایدز شایع تر است .
سیگار کشیدن : افراد سیگاری معمولی به احتمال زیاد دچار مشکلات لثه می شوند. استعمال سیگار همچنین اثر بخشی درمان را تضعیف می کند. نود درصد مواردی که به درمان پاسخ نمی دهند در افراد سیگاری است.
سرطان : سرطان و برخی از درمان های سرطان می تواند احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.
داروها : داروهایی مانند داروهای ضد فشار خون یا عوامل ضد عفونی کننده عروق – که باعث شل و رقیق رگ های خونی می شوند – داروهای سیستم ایمنی درمانی و داروهای کاهش دهنده بزاق ، همگی احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد.
عوامل ژنتیکی : برخی از افراد به دلیل عوامل ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ی فلوئوروزیس دندان بیشتر بخوانید
پیامدهای پریودنتیت
در صورت عدم درمان پریودنتیت ، ساختارهای پشتی دندانهای شما از جمله استخوان های فک شما از بین می رود. دندانهای شما شل می شوند و ممکن است خارج شوند یا نیاز به استخراج دارند. سایر عوارض پریودنتیت عبارتند از:
- آبسه های دردناک
- مهاجرت دندان های شما که ممکن است در خوردن اختلال ایجاد کند
- لثه ها و قرار گرفتن در معرض ریشه های دندان شما
- افزایش خطر عوارض در دوران بارداری ، از جمله وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی
- افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، بیماری های تنفسی و دیابت
اقدامات خانگی مهم
اثرات پریودنتیت می تواند از طریق معاینات منظم و معالجه و ادامه بهداشت دهان و دندان متوقف شود. این نیز بخشی از درمان پس از بروز عفونت است.
مهم است که:
- حداقل دو بار در روز دندانها را با مسواک مناسب و خمیر دندان مسواک بزنید و سطوح جویدن و دو طرف دندان ها را با دقت تمیز کنید.
- برای تمیز کردن بین دندان ها هر روز از نخ یا براش بین دندان استفاده کنید. در فضاهایی که برس نمی تواند برسد. نخ دندان می تواند شکاف های کوچک را تمیز کند.
سخن پایانی
در این محتوا درباره پریودنتیت لثه خواندیم. فراموش نکنید بهتر است معاینات روتین دندانپزشکی خود را حتما به انجام برسانید. یک دندانپزشک قادر است علائم بیماری پریودنتیت در مراحل ابتدایی تشخیص دهد و برای درمان اقدام کند. به بهداشت دهان و دندان خود بیش از پیش توجه کنید تا از بیماریهای لثه دور بمانید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.