بلیچینگ دندان، یکی از تخصصیترین روشهای سفید کردن دندان میباشد. بسیاری از افراد هنگام مراجعه به دندانپزشک، از این موضوع شکایت دارند که زردی و غیر طبیعی بودن دندانهایشان حتی با مسواک زدن و روش های خانگی سفید کردن دندان هم از بین نمیرود.چنین تغییر رنگهایی با روشهای ساده قدیمی و خانگی درمان نمیشود و صرفا تاثیرات این روشها موقتی هستند، بهترین روش در چنین مواقعی، استفاده از بلیچ دندان و کمک گرفتن از مواد شیمیای میباشد.با بلیچینگ دندان یا اصلاح طرح لبخند، می توان دندانهایی درخشانتر و جذابتر داشت. ما در این مقاله به بررسی انواع بلیچینگ دندان ها و اینکه بلیچینگ دندان چیست و چه مزایا و معایبی دارد و اینکه چه زمان نیاز به بلیچینگ دندان داریم.
فهرست مطالب
- بلیچینگ دندان چیست؟
- معرفی انواع روش های انجام بلیچینگ دندان
- بلیچینگ دندان در خانه چیست؟
- بررسی مراحل بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی
- مراحل بلیچینگ در خانه چگونه است؟
- در بلیچینگ از چه موادی استفاده می شود؟
- مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
- معایب و عوارض بلیچینگ چیست؟
- مراقبت های بعد از بلیچینگ دندان چیست؟
- علل تغییر رنگ و نیاز به بلیچینگ دندان چیست؟
- بهترین برندهای بلیچینگ دندان کدامند؟
- هزینه انجام بلیچینگ چقدر است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ دندان از جمله حرفه ای ترین خدمات و درمان های دندانپزشکی است، که به کمک آن رنگدانههای غیرطبیعی که بر روی سطح دندانها چسبیدهاند را از بین میبرند. این شیوه درمانی میتواند تمام لکه ها و رنگ های ایجاد شده بر روی دندان های طبیعی را پاک کند.
در واقع دندانپزشک به کمک مواد شیمیایی که غلظت زیادی دارند در مطب و در یک مدت زمان کوتاه دندان های شما را سفید میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بریج (پل) دندان چیست را بخوانید. نکته جالبی که درباره بلیچینگ دندان وجود دارد این است که، روکش ها و ایمپلنت دندان با کمک این روش، سفید نمیشوند.
در روش بلیچ دندان، چیزی به ساختار دندانها اضافه نمیشود و فقط از مواد شیمیایی مخصوص برای سفید کردن دندان استفاده میکنند. تاثیر بلیچینگ دندان، بسته به جنس دندانها و همچنین میزان تغییر رنگ و زردی آنها دارد، اما قبل از هر چیز، بهتر است با عوامل موثر بر زردی دندان و دلایل نیاز به بلیچ دندان آشنا شویم.
دندان دارای دو قسمت است: عاج و مینا
مینای دندان روی عاج است. این قسمت ظاهر سفید دندان را ایجاد می کند. با افزایش سن از ضخامت مینای دندان کم شده و به تدریج رنگ عاج نمایان می شود و دندان زرد رنگ به نظر می رسد.
عواملی که باعث زرد رنگ شدن دندان ها می شوند عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی نامناسب
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- مصرف نوشیدنی های حاوی قند
- البته گاهی اوقات دیده شده افرادی هم که به طور مرتب مسواک زده و از نخ دندان استفاده می کنند نیز باز هم در اثر مصرف مواد غذایی قندی و غیره، دندان هایشان زرد رنگ شود.
روش بلیچینگ نسبت به دیگر روش هایی مانند کامپوزیت دندان و لمینت دندان صدمه کمتری به مینای دندان وارد میکند. کامپوزیت ماده سفید کننده ترمیمی دندان است که برای پر کردن دندان هایی که خالی شده و عصب کشی شده است، استفاده می شود. لمینت دندان نیز سازه ای است که توسط دندانپزشک قالب گیری شده و در لابراتوار ساخته می شود و روی دندان سوار می شود.
معرفی انواع روش های انجام بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان با دو روش قابل انجام است:
1) Office Bleaching یا بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی
این روش از بلیچینگ در مطب دندانپزشک توسط متخصص بلیچینگ انجام شده و از مواد شیمیایی مخصوص با غلظت بالا و مدت زمان کوتاه استفاده می شود. دندانپزشک دندان های شما را با محلول اسیدی آغشته یا اصطلاحا اچ می کند سپس یک ماده اکسید کننده به مینای دندان شما می زند. سپس دندان ها را در معرض نور شدید یا لیزر قرار می دهند( این روش با نام بلچینگ دندان با لیزر هم شناخته می شود). انجام کامل بلیچینگ در این روش معمولا سه تا چهار جلسه طول می کشد و هر جلسه هم حدودا 30 الی 60 دقیقه زمان می برد. دندانپزشکی که شما به آن مراجعه می کنید باید مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا مواد شیمیایی باعث ایجاد حساسیت و ناراحتی همچون درد لثه و دندان درد نشود.
دندانپزشک برای جلوگیری از تماس مواد اکسید کننده با لثه، از ژل های محافظت کننده استفاده می کند که با یک نور آبی آن را روی دندان در طی مدت زمان انجام بلیچینگ، ثابت نگه می دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره کامپوزیت دندان را بخوانید. هزینه بلیچینگ دندان در کلینیک دندان پزشکی نسبت به خانه معمولا گران تر است.
- بلیچینگ فوری دندان
یک روش جدید که اخیرا برای بلیچینگ فوری دندان انجام می شود، پاور بلیچینگ یا سفید کننده نیرو نام دارد که در آن از هیدروژن پراکسید غلیظ استفاده می شود. استفاده از این روش می تواند دندان های شما را فقط در یک جلسه به صورت کامل سفید کند. اما توجه داشته باشید که دندان های شما به صورت موقت سفید می شوند و بعد از یک تا سه سال دوباره تیره می شوند و ممکن است لازم باشد دوباره این روش را تکرار کنید.
2) Home Bleaching یا بلیچینگ دندان در خانه
این روش بلیچینگ زیر نظر دندانپزشک در منزل و توسط خود فرد انجام می شود. نوع ماده ای که در این روش استفاده می شود، با ماده ای که در مطب توسط دندانپزشک استفاده می شود، متفاوت است. در این روش دندانپزشک از یک قالب از دندان های فرد تهیه کرده و در لابراتوار توسط آن قالب، تری پلاستیکی (نایت گارد) ساخته می شود. ژل بلیچینگ درون قالب نایت گارد ریخته شده و روی دندان قرار داده می شود. مدت زمانی که باید قالب روی دندان ها قرار گیرد بسته به وضعیت دندان های فرد، بین یک الی شش ساعت در روز است.
کل پروسه یک دوره درمانی بین یک الی دو هفته برای هر فک می باشد. زیرا در هر بار باید فقط روی یکی از فک ها، قالب قرار گیرد. این روش صبر و حوصله شخص را می طلبد. چنانچه شخص فرصت کافی نداشته و بخواهد بلیچینگ دندان را سریع و در کوتاه ترین زمان انجام دهد، بهتر است این کار را در مطب دندانپزشکی انجام دهد. هزینه این روش نسبت به بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی ارزان تر است.
بلیچینگ دندان در خانه چیست؟
بلیچینگ دندان در منزل (Home bleaching) یکی دیگر از روشهای بلیچ دندان است، فرض کنید خودتان قرار است از این روش استفاده کنید. یک جلسه با مطب ارتودنسی خودتان هماهنگ میکنید. طی این جلسه متخصص ارتودنسی از دندان های بالا و پایین شما با دقت یک قالب میگیرد.
بر اساس این قالب ها، تری های پلاستیکی نازک و شفاف برای بلیچ دندان در خانه ساخته میشود. دفعه بعدی که به مطب برگردید، متخصص ارتودنسی به شما قالبی که در جلسه پیش گرفته بود را تحویل خواهد داد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی متحرک چیست را بخوانید.
مواد بلیچینگ را به اندازه ای که متخصص ارتودنسی به شما میگوید، درون قالب گذاشته، سپس دقیقا به همان مدت زمانی که او گفته است استفاده کنید.بلیچینگ دندان در خانه، نیاز به صبر و حوصله دارد زیرا غلضت مواد مصرفی کمتر است و در هر بار استفاده نیاز است که چندین ساعت قالب روی دندان شما بماند. بلیچینگ دندان در خانه، نیاز به یک مدت زمان دو هفتهای دارد.
بررسی مراحل بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی
بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک یک فرآیند نسبتا سریع دارد و از آنچه که تصورش را می کنید ساده تر است. شما تنها کافیست به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و روی صندلی دراز بکشید تا دندانپزشک یا متخصص ترمیمی و زیبایی طی دو الی سه جلسه و بدون اینکه هیچ مشکلی برای شما ایجاد شود دندان هایتان را سفید کند.
مراحل بلیچینگ دندان معمولا به این شکل است:
- تمیز کردن دندانها و انجام فرآیند جرم گیری (در صورتی که دندان ها جرم داشته باشند ابتدا باید جرم ها برداشته شود و دندان ها کاملا تمیز به نظر برسند)
- گذاشتن یک وسیله دندانپزشکی برای باز کردن دهان به منظور ایجاد دسترسی به تمام سطوح دندانی.
- محافظت از بافت لثه با کمک مواد مخصوص (مطابق تصویر بالا). پوشاندن لثه با این ماده به این منظور انجام می شود که مواد سفید کننده دندان به لثه آسیب نزنند.
- اعمال یک ژل سفید کننده حاوی پراکسید هیدروژن بر روی دندان ها به مدت 15 تا 30 دقیقه.
- در طی مدت زمانی که ژل سفید کننده بر روی دندان ها قرار می گیرد، برای فعال کردن مواد سفید کننده موجود در آن از دستگاه لایت کیور یا لیزر استفاده می شود. به این شکل نور را به ژل میتابانند و نور نیز باعث فعال شدن هیدروژن پراکسید می شود. به همین دلیل به این روش، بلیچینگ دندان با لیزر هم، میگویند.
- ممکن است چند بار نیاز باشد تا به دندان ها ژل زده شود و هر بار 15 تا 30 دقیقه زمان اختصاص میابد. پس از، هر بار ساکشن کردن ژل، میزان سفیدی دندان ها چک می شود تا ببینند آیا دندان ها آنطور که خواسته شده، سفید شده اند یا خیر.
- اگر دندان ها بیش از حد دچار تیرگی، زدی و خلاصه تغییر رنگ باشند ممکن است در یک جلسه با کمک بلیچینگ دندان در مطب سفید نشوند و نیاز به یک یا دو جلسه دیگر باشد. اگر چنین باشد شما یک روز دیگر برای سفید کردن دندان ها باید مراجعه کنید.
- در نهایت پس از اتمام درمان، یک کیت بلیچینگ در منزل برای استفاده در خانه و بیشتر شدن مدت زمان سفید بودن دندان ها به بیمار داده می شود.
مراحل بلیچینگ در خانه چگونه است؟
بعد از دریافت قالب و مواد بلیچینگ از دندانپزشک مورد نظر، باید مراحل زیر را برای بلیچ دندان انجام دهید:
- ابتدا دندان ها را با مسواک و نخ دندان به خوبی تمیز کنید (در نظر داشته باشید که در صورت نیاز دندان ها به جرمگیری، باید این کار را از قبل در مطب انجام دهید)
- ماده سفید کننده بلیچینگ را درون تریها قرار دهید. (میزان این مواد باید به اندازه یک قطره از بلیچ در هر فضای دندان باشد)
- سپس قالب ها را روی دندان قرار دهید.
- اگر مواد سفید کننده از قالبها بیرون آمد، سریع آن را با دستمال پاک کنید.
- مدت زمان قرار دادن تریها روی دندان، حداقل 2 ساعت میباشد. بعد از خارج کردن قالب ها، دندانهایتان را با مسواک بشویید.
لازم است که این روند به مدت دو هفته انجام شود، در نظر داشته باشید که در هر بار استفاده از تریها، فقط برای یکی از فکها روند بلیچینگ دندان انجام میشود، یا فک بالا یا فک پایین.
در بلیچینگ از چه موادی استفاده می شود؟
دو ماده اصلی که در بلیچینگ استفاده می شود، ماده شیمیایی پراکسید هیدروژن و پراکسید کربامید است. پراکسید هیدروژن در مطب دندان پزشکی و توسط پزشک بکار می رود. اما پراکسید کربامید در منزل و توسط خود فرد استفاده می شود.
باید در نظر داشت که هر دو روش باید با تایید دندانپزشک زیبایی انجام شود و هرگز خود فرد بدون داشتن آگاهی های لازم دست به این کار نزند.
مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
- یکی از بهترین و سریع ترین روش ها برای سفید کردن دندان ها بلیچینگ دندان است. هرچند که روش خانگی آن ممکن است در صورت عدم رعایت نکات و توصیه های دندانپزشک خطرناک باشد، اما روش مطبی آن کاملا ایمن و کارساز است.
- هزینه نسبتا کمی دارد زیرا یکبار هزینه می شود و تا مدت های طولانی نیازی به صرف هزینه برای روشهای دیگر نیست.
- روش بلیچینگ دندان در مطب کاملا بیخطر است.
- در مدت زمانی کوتاه دندان ها را سفید می کند.
معایب و عوارض بلیچینگ چیست؟
- تقریبا نتایج هیچ درمانی در دندانپزشکی دائمی نیست. این روش هم پس از مدتی نیاز به تمدید شدن دارد. زیرا دندان ها به صورت طبیعی مستعد لکه دار شدن و تغییر رنگ هستند.
- اگر مواد و فرمول های بلیچینگ دندان برای یک مدت طولانی بر روی دندان ها باقی بمانند، تاثیرات بدی بر روی آن ها خواهد گذاشت. کمترین پیامد در این وضعیت افزایش حساسیت دندان است.
- یکی از معایب بلیچینگ خانگی این است که در بیشتر موارد به دلیل اشتباه در ترکیب و استفاده از مواد، حساسیت های مختلفی در دندان ها و بافت های دهان ایجاد میشود. این روش اما در مطب، چون با ابزار حرفه ای صورت میگیرد، احتمال آسیب و حساسیت به حداقل میرسد.
مراقبت های بعد از بلیچینگ دندان چیست؟
- در ساعات اولیه لثه خود را با آب گرم تمیز نمائید. بهتر از برای جلوگیری از درد لثه دندان و التهاب آن را به آرامی ماساژ دهید.
- از مواد استعمال دخانیات و کشیدن سیگار و قلیان خودداری کنید.
- دندان های خود را روزی دو بار با آب گرم بشویید.
- از خوردن غذا ها و مواد غذایی حاوی رنگدانه ها همچون نوشابه تا 24 ساعت اولیه خودداری نمایید و برای داشتن دندان های سفید اگر این مواد به دندان های شما برخورد نمود بهتر از به شستشوی سریع دندان ها اقدام نمایید.
- از خوردن نوشیدنی هایی مثل چایی پررنگ، قهوه خودداری کنید.
- از مصرف غذاهایی که سرد می باشند خودداری نمائید.
- در چند روز اول که می خواهید مسواک بزنید از خمیردندان ضد حساسیت استفاده نمایید تا دندان های شما کمتر دچار حساسیت شود و در بروز حساسیت هیچ نگران نباشید برطرف می گردد.
- یک هفته بعد از انجام بلیچینگ به دندانپزشک خود مراجعه نمایید تا بررسی لازم صورت گیرد.
- می توانید بعد از بلیچینگ دندان از نوشیدنی های بی رنگ همچون شیر و آب استفاده کنید.
- میوه هایی همچون موز و سیب پوست گرفته شده استفاده نمائید.
- برنج، ماکارونی، نان و سیب زمینی پخته استفاده نمائید.
- از لبنیات همچون پنیر، ماست، خامه می توانید استفاده نمائید.
علل تغییر رنگ و نیاز به بلیچینگ دندان چیست؟
تجربه نشان داده است که حتی با وجود مسواک زدن، گاهی اوقات رنگ دندانها، حتی اگر شده به صورت موقتی، تغییر پیدا میکند. اما در هر صورت یکی از راههای پیشگیری از بروز هرگونه تغییر رنگ، مسواک زدن و رعایت نکات بهداشت دهان و دندان است.
ما هر روزه مواد غذایی متنوعی را وارد دهان خود میکنیم، بدون اینکه متوجه شویم چه تاثیری بر روی دندانها و مینای آنها بر جای میگذارد. بسیاری از این مواد غذایی شامل رنگ دانههایی هستند که مستقیما پس از جویده شدن به مینای دندان میچسپند و در دراز مدت باعث تغییر رنگ دندان ها و نیاز به بلیچینگ دندان میشوند.
برخی از فاکتورهایی که در تغییر رنگ دندان ها تاثیرگذار هستند و میتوان با بلیچینگ آن ها را برطرف کرد عبارتند از:
خوراکیها و نوشیدنیها:
برخی از مواد غذایی و نوشیدنی ها ذاتا موجب تغییر رنگ دندان ها میشوند. قهوه و شراب نمونه های بارز این نوشیدنی ها هستند که استفاده بیش از حد از آنها باعث ایجاد لکههای عمیق روی دندان شود و شما نیاز به بلچینگ دندان داشته باشید.
استعمال دخانیات:
تنباکو و تمام مشتقاتش حاوی دو ماده خطرناک و سمی قطران و نیکوتین هستند که مستقیما می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند و برطرف شدن این لکه ها فقط با بلیچ دندان امکان پذیر است.
ارتباط افزایش سن و نیاز به بلیچ دندان:
با گذشت زمان و به صورت کاملا طبیعی مینای دندان تحلیل میرود. و کم کم لایه زیرین آن که به عاج مشهور است خودش را نشان میدهد. این لایه تقریبا زرد رنگ است و روشهای خانگی نمیتواند به برطرف شدن آن کمک کند و نیاز به یک بلیچ دندان در مطب میباشد.
بروز آبسه و آفت دهان:
به دنبال بروز آسیب ناشی از آبسه ها، کیست ها و آفت های دهان مینای دندان نیز ممکن است آسیب ببیند و لایه زیرینش خود را نشان دهد.
مصرف برخی داروها:
برخی از آنتی بیوتیک ها و حتی آنتی هیستامین ها میتوانند موجب تغییر رنگ دندان ها شوند. که در صورت مشاهده تغییر رنگ و اقدامات سریع، هم میتوانید از درمان های خانگی برای سفید شدن دندان استفاده کنید و هم از روش بلیچینگ دندان.
بهترین برندهای بلیچینگ دندان کدامند؟
برند وایت اسمایل و بوست از بهترین برند های بلیچینگ دندان می باشد که مدل های مختلف بلیچینگ خانگی ( home ) و بلیچینگ های مخصوص کلینیک دندانپزشکی ( office ) در کیت های مختلف (لایت کیور – سلف کیور) و با درصد های مختلف به بازار ارائه می شوند. کلینیک دندانپزشکی مبین از برند آمریکایی بوست (Boost) استفاده می کند.
محصولات دیگری که در داروخانه ها عرضه می شود، ضمن اینکه ممکن است به مینای دندان آسیب وارد کند، اثر کوتاه مدتی داشته و اندکی بعد رنگ دندان به حالت اول برمی گردد. در نتیجه بهترین راه حل مراجعه به متخصص بلیچینگ در این زمینه است.
هزینه انجام بلیچینگ چقدر است؟
هزینه انجام بلیچینگ با توجه به جنس موادی که می خواهید استفاده کنید و اینکه بلیچینگ را در خانه یا مطب انجام بدهید متفاوت است. بلیچینگ دندان خانگی در سال 1400 یک میلیون و پانصد هزار تومان و هزینه بلیچینگ در مطب دو میلیون و سیصد هزار تومان است. در صورتی که هر دو به صورت همزمان انجام دهید شامل تخفیف ویژه خواهید شد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با بلیچینگ دندان آشنا شدید.همچنین از انواع بلیچینگ آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
ماندگاری بلیچینگ بستگی به بهداشت دهان فرد و هم رژیم غذایی وی دارد. چنانچه فرد از غذاها و نوشیدنی هایی که رنگدانه دارند مثل نوشابه و یا قهوه کم تر استفاده کنند ماندگاری بلیچینگ بیشتر است. البته معمولا بعد از گذشت 3 سال از میزان سفیدی دندان ها کم می شود که نیازمند مراجعه و انجام بلیچینگ مجدد است.
تمامی متخصصین بر این باورند که مواد شیمیایی میتوانند روی شیر مادر و بعد از آن روی سلامت کودک تاثیر بگذارند؛ حال از آنجایی که در تمامی این روشها برای سفید کردن دندان از مواد شیمیایی استفاده میکنند، متخصصین بلیچ کردن دندان را برای بانوان باردار ممنوع کرده و پیشنهاد می کنند که این کار را بعد از گرفتن نوزاد از شیر انجام دهند.