کودکان به هنگام بزرگ شدن، تغییرات سریع جسمی، عاطفی و رفتاری را تجربه می کنند. کودکان و نوجوانان نیازهای پزشکی خاصی دارند که ممکن است خارج از تخصص پزشکانی باشد که به طور عمده بزرگسالان را معالجه می کنند. در اداکه این مطلب در مورد پزشکان متخصص اطفال اطلاعات بیشتری از جمله اینکه چه می کنند، چه بیماری هایی را درمان می کنند و مدرک مورد نیاز برای تبدیل شدن به متخصص اطفال چیست، در اختیار شما میگذاریم. در این مقاله همچنین فهرستی از تخصص های اطفال نیز ارائه شده است.
فهرست مطالب
- متخصص اطفال کیست؟
- متخصص اطفال چه میکند؟
- معرفی انواع پزشک اطفال
- متخصص اطفال چگونه با تیم زایمان همکاری میکنند؟
- چرا به متخصص اطفال نیاز داریم؟
- چه زمانی باید به متخصص اطفال مراجعه کرد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
متخصص اطفال کیست؟
متخصصین اطفال کسانی هستند که وضعیت سلامتی کودک شما را مدیریت میکنند. از جمله سلامت جسمانی و وضعیت روحی کودک. متخصصین اطفال در زمینهی شناخت و درمان بیماریهای کودکان کارآزموده شده و به درمان بیماریهای کودکان از موارد خفیف گرفته تا موارد شدید میپردازند. کودکان در هر سنی و طی رشد ممکن است با مشکلات یا ناهنجاریهای مختلفی روبه رو شوند. متخصصین اطفال بیماریهای مرتبط با هر گروه سنی را میشناسند و قادر به تشخیص و درمان آنها هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید موضوعات متخصص غدد و متابولیسم را بخوانید.
در کشور ایران لازم است پس از طی دورهی هفت سالهی پزشکی عمومی فرد در آزمون دورهی دستیاری یا همان تخصصی پزشکی شرکت کند. پس از آن در صورت قبولی در رشتهی دستیاری اطفال لازم است به مدت 3 تا 4 سال در این رشته مشغول به تحصیل شوند. متخصصین اطفال میتوانند پس از اتمام دورهی دستیاری در رشتههای مختلف مدرک فلوشیپ یا فوق تخصص را دریافت کنند.
متخصص اطفال چه میکند؟
متخصصین اطفال طیف وسیعی از فعالیتهای مرتبط با حوزهی سلامت را انجام میدهند. از انجام تستهای غربالگری سلامت گرفته تا تشخیص و درمان بیماریهای پیچیده. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پزشکی زنان را بخوانید.
متخصصین اطفال عموما فعالیتهای زیر را انجام میدهند:
- معاینهی فیزیکی کودک
- انجام واکسیناسیون
- درمان آسیبها از جمله شکستگیها و در رفتگیها
- ارزیابی سلامت روحی و اجتماعی طفل
- تجویز داروها از جمله مسکنها و آنتی بیوتیکها
- تشخیص و درمان طیف وسیعی از بیماریهای اختصاصی اطفال
- ارجاع خانوادهها به متخصص اطفال دیگر در صورت نیاز
برخی متخصصین ممکن است در حوزهی تخصصی اطفال کارآزموده شوند. برای مثال متخصص بیماریهای قلب و عروق اطفال، در حوزهی تخصصی بیماریهای مرتبط با قلب و عروق فعالیت میکند و میتواند تستها و درمانهای اختصاصی این حوزه را در اختیار کودکان قرار دهد. متخصصین اطفال ممکن است در برخی حوزههای تخصصی دانش کافی نداشته و قادر به درمان برخی بیماریهای پیچیده نباشند. در این صورت ممکن است کودک را به یک متخصص در حوزهی مربوطه ارجاع دهند. درباره دندانپزشکی کودکان بیشتر بخوانید.
معرفی انواع پزشک اطفال
بسیاری از متخصصان اطفال به عنوان پزشکان مراقبت های اولیه کار می کنند. این نوع پزشک متخصص اطفال معاینات منظم مربوط به سلامتی را انجام می دهد. آنها همچنین طیف گسترده ای از شرایط بهداشتی عمومی را تشخیص داده و درمان می کنند، واکسیناسیون انجام داده و توصیه های بهداشتی مناسبی به کودکان و والدین یا مراقبانشان ارائه می دهند.
- بیشتر بخوانید: غده هیپوفیز چیست
سایر متخصصان کودکان در درمان بیماری ها یا محدوده های سنی خاص تخصص دارند. نمونه هایی از زمینه های تخصصی اطفال شامل موارد زیر است:
- متخصصان طب نوجوانان بر مراقبت در دوران نوجوانی، در حدود ۱۱ تا ۲۱ سالگی تمرکز می کنند.
- متخصصین اطفال مراقبت های ویژه به تیم هایی از متخصصان مراقبت های بهداشتی که به درمان کودکان در شرایط بهداشتی ناپایدار یا بحرانی می پردازند کمک می کنند. این متخصصین اطفال معمولاً در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مستقر هستند.
- متخصصان اطفال تکاملی- رفتاری تکامل رفتاری کودکان و نوجوانان را ارزیابی می کنند. متخصصان این رشته مشکلات تکاملی، یادگیری و رفتاری را در کودکان و نوجوانان تشخیص داده و درمان می کنند.
- متخصصان اطفال با تخصص کودک آزاری آموزش، تجربه و مهارت تخصصی مورد نیاز برای بررسی مورد سوءاستفاده یا غفلت واقع شدن کودک را دارند.
- متخصصان انکولوژی کودکان در تشخیص و معالجه انواع مختلف سرطان در کودکان تخصص دارند.
- متخصص قلب و عروق کودکان بیماریهای مختلف قلبی را در کودکان تشخیص داده و درمان می کند.
- متخصصان ریه کودکان، کودکانی که مشکلات تنفسی و بیماری های ریه دارند را تشخیص داده، درمان و مدیریت می کنند.
- متخصصان روماتولوژی کودکان به درمان کودکان و نوجوانان با اختلالات اسکلتی عضلانی مانند آرتریت روماتوئید کودکی و درد مزمن می پردازند.
- نفرولوژیست های کودکان در درمان شرایطی که بر دستگاه ادراری تأثیر می گذارد، از جمله عفونت های ادراری و بیماری های کلیوی تخصص دارند.
- متخصصان مغز و اعصاب کودکان اختلالات عصبی را در کودکان درمان و مدیریت می کنند. شرایط عصبی که در دوران کودکی وجود دارند ممکن است در بزرگسالی پایدار باشد. متخصصان مغز و اعصاب اطفال بر مراقبت کودکانشان از تشخیص تا نوجوانی نظارت می نمایند.
- متخصصان نوزاد، به مراقبت از نوزادان قبل، حین و بعد از تولد می پردازند. آنها همچنین نوزادان نارس و نوزادان در مراقبت های ویژه را درمان می کنند.
- متخصصان گوارش اطفال مراقب سلامت دستگاه گوارش کودکان هستند.
- متخصصین غدد اطفال در دستگاه درون ریز و هورمون هایی که تولید می کند تخصص دارند. متخصص غدد ممکن است در کودکان شرایط مختلفی از جمله دیابت کودکان را درمان کند.
متخصص اطفال چگونه با تیم زایمان همکاری میکنند؟
زمانی که برای زایمان مراجعه میکنید، اکثر بیمارستانها از شما میپرسند که متخصص اطفال دارید و یا خیر. کودک شما به محض به دنیا آمدن توسط یک متخصص اطفال معاینه میشود. ممکن است متخصص اطفالی باشد که خودتان از قبل انتخاب کردهاید و یا بیمارستان در نظر گرفته است. پس از آن نتیجهی معاینات را در اختیارتان قرار میدهند.
- بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد
پس از ترک بیمارستان متخصص اطفال 48 تا 72 ساعت پس از زایمان شما را ملاقات میکند و پس از آن برای بررسیهای روتین شما و کودکتان را میبیند.
چرا به متخصص اطفال نیاز داریم؟
یک نکته را فراموش نکنید: پزشکان خانواده هم میتوانند خدمات مرتبط با سلامتی را در اختیار کودکتان قرار دهند. این یک تصمیم شخصی است که به متخصص اطفال مراجعه کنید و یا خیر.
در زیر به چند علت مهم برای مراجعه به متخصص اطفال اشاره میکنیم:
- متخصصین اطفال در زمینهی درمان و تشخیص بیماریهای اطفال متخصص شدهاند.
- از آن جایی که این متخصصین تنها به ویزیت اطفال میپردازند، تجربهی بیشتری برای شناخت و درمان کودکان دارند.
- اگر کودکتان نارس به دنیا آمده باشد و یا مشکل خاصی داشته باشد، نیاز به مراقبتها و درمانهای تخصصی دارد که متخصص اطفال میتواند در اختیارتان قرار دهد.
چه زمانی باید به متخصص اطفال مراجعه کرد؟
والدین و مراقبان می توانند فرزند خود را برای ویزیت های دوره ای اطمینان از سلامت کودک، پیش متخصص اطفال ببرند. این ویزیت ها فرصتی برای والدین و سرپرستان کودک است تا هرگونه سؤالی در مورد سلامتی فرزندشان دارند را بپرسند. در صورت لزوم ممکن است متخصصان اطفال در این مراجعه ها واکسیناسیون نیز انجام دهند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) تخمین می زنند که از هر ۶ کودک بین ۳ تا ۱۷ سال حداقل ۱ نفر یک مشکل تکاملی یا رفتاری دارد. شناسایی و درمان زودهنگام می تواند منجر به نتایج طولانی مدت بهتری برای کودکان خردسال شود.
- بیشتر بخوانید: دندان بریج چیست
در طی یک ویزیت دوره ای، یک متخصص کودکان رشد جسمی و عاطفی کودک را ارزیابی می کند. آنها همچنین ممکن است در مورد خوردن، خوابیدن و عادات اجتماعی کودک سؤال کنند. متخصصان اطفال می توانند در صورت بروز علائم مربوط به مشکلات جسمی یا رفتاری به والدین و مربیان اطلاع دهند.
March of Dimes توصیه می کند که والدین یا مراقبان کودک کودک خود را برای ویزیت های دوره ای اطمینان از سلامت، حدود ۷ بار در اولین سال زندگیشان پیش پزشک اطفال ببرند. کودکان بین ۱ تا ۲ سال باید هر ۳ تا ۶ ماه یکبار به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند. درباره عوارض قورت دادن سنگ لوزه بیشتر بدانید.
والدین یا مراقبینی که در مورد سلامت فرزندشان نگرانی مداوم دارند، باید با پزشک متخصص اطفال فرزندشان تماس بگیرند یا قرار ملاقات بگذارند.
اگر تب کودک (۴۰ درجه سانتیگراد) یا بالاتر داشته باشد، یا اگر تب همراه با تشنج، گیجی، گریه مداوم یا مشکل تنفس داشته باشد، به اورژانس مراجعه کنند. اگر کودک کوچکتر از 2 ماه دمای مقعدی (38 درجه سانتیگراد) دارد با اورژانس تماس بگیرید. هر والد یا مراقب کودکی که فکر می کند فرزندش یک مورد اورژانسی پزشکی دارد باید به نزدیکترین اورژانس مراجعه کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با متخصص اطفال و کودکان آشنا شدید. همچنین از وظایف و درمانهای آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
والدینی که چند کودک در خانه دارند، نگران مسری بودن سینوزیت کودکان هستند و میترسند با مبتلا شدن یکی از آنها، این بیماری به کودک دیگر نیز سرایت کند. اما باید بدانید این بیماری مسری نیست. اما باید مراقب باشید که کودک در کنار بروز علائم سینوزیت به بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا مبتلا نشده باشد. در صورت بروز این بیماریهای ویروسی باید مراقب سرایت آن باشید.
عفونت در گوش علاوه بر اینکه شنیدن را سخت میکند و موجب ایجاد ناتوانی میشود، اگر به موقع درمان نشود به پرده صماخ هم آسیب میزند. در این صورت ممکن است عفونت و چرک به حدی پیشرفت کند که فرد را برای همیشه به ناشنوایی مبتلا کند.