
عفونت دندان از آن دسته از مشکلاتی است که شاید در نگاه اول ساده به نظر بیاید، اما اگر جدی گرفته نشود، میتواند دردسرهای زیادی را به وجود آورد. خیلی وقت ها عفونت دندان با یک درد خفیف شروع میشود و بعضی از افراد فکر میکنند با مسکن و صبر کردن درست میشود، اما واقعیت این است که اگر به این درد بی توجهی کنید ممکن است دندان را از دست بدهید و یا دچار شرایط خطرناک تری شوید که ممکن است عفونت به سایر بخش های بدن منتقل شود.
اما خبر خوب این است که اگر به موقع نسبت به درمان عفونت دندان خود اقدام کنید، ساده و قابل کنترل خواهد بود. در این مطلب قرار است به صورت ساده به شما بگوییم چرا عفونت دندان پیش می آید و چه علائمی دارد تا بتوانید بدون دردسر از عفونت دندان رها شوید.
برای درمان عفونت دندان در کلینیک دندانپزشکی سبز میتوانید با جستجو نام کلینیک سبز در گوگل با ما در ارتباط باشید و از خدمات تخصصی بهرهمند شوید.
عفونت دندان چیست و چرا به وجود میآید؟
عفونت دندان معمولا زمانی ایجاد میشود که باکتری ها از راه پوسیدگی، ترک خوردگی و یا بیماری های لثه ای وارد محفظه دندان شده و باعث چرک و التهاب میشوند. این اتفاق ممکن است در ابتدا با درد خفیف و یا حساسیت موقع غذا خوردن شروع شود، اما اگر به موقع به این درد رسیدگی نشود، به مرور زمان جدی و شدت آن هم بیشتر میشود، تا جایی که به ساختمان کلی دندان و استخوان فک شما آسیب وارد میشود.
یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن عفونت دندان، پوسیدگی هایی است که مدت زیادی نادیده گرفته شده اند. وقتی پوسیدگی به لایه های عمیق تر دندان نفوذ پیدا میکند، راه به راحتی برای ورود میکروب ها باز می شود.در شرایطی دیگر هم جرم و پلاک های زیاد اطراف دندان، بیماری لثه را به وجود می آورند و این شرایط باعث نفوذ باکتری به بافت درونی دندان و ایجاد عفونت میشود.
در واقع میتوان گفت در شرایطی که شما بهداشت دهان و دندان را به طور صحیح رعایت نکنید و یا درمان های لازم را به موقع انجام ندهید، خطر عفونت بیشتر می شود. در این شرایط باز هم به شما میگوییم نگران نباشید ، زیرا اگر به موقع متوجه این شرایط بشوید و به سراغ درمان عفونت دندان بروید، خیلی راحت میتوانید از گسترش عفونت جلوگیری کنید و دندان را در مقابل از دست رفتن نجات دهید.
نشانه های عفونت دندان چه مواردی هستند؟
عفونت دندان معمولا عارضه ای است که بی صدا شروع می شود اما نشانه هایی دارد که نباید آنها را نادیده گرفت. اولین و شایعترین نشانه عفونت دندان، درد است، دردی که ممکن است مداوم باشد و با فشار دادن دندان هم بیشتر میشود.
این درد به نواحی فک، گوش و گردن هم انتقال می یابد. علامت دیگر عفونت دندان، متورم شدن لثه و لپ ها هستند و اگر احساس پف کردن یک طرف صورت را داشتید ممکن است از عفونت دندانتان باشد. حساسیت به دمای سرد و گرم هم از عفونت دندان است، هنگامی که چیز داغ یا سردی مینوشید ممکن است احساس کنید که دندانتان تیر میکشد.
بوی بد دهان، طعم تلخ دهان که از نشانه های دندان چرکی است که باید آن را جدی گرفته و سریعا درمان کنید.
توجه داشته باشید که اگر یک یا چند علائم مشابه نشانه های بالا را دارید هرچه سریعتر به دندانپزشک برای درمان عفونت دندان در مراحل اولیه و ساده مراجعه کنید. عفونت دندان به خودی خود درمان نمیشود.
عفونت دندان چه زمانی خطرناک میشود؟

اگر درمان عفونت دندان به موقع انجام شود، مشکل خاصی را به وجود نمی آورد، اما اگر مدت زیادی از آن بگذرد و نادیده گرفته شود، به مرور زمان از یک درد ساده به مشکل جدی تبدیل میشود.
به طور مثال اگر عفونت در مراحل اولیه نادیده گرفته شود، با گذشت زمان به ریشه دندان یا استخوان فک رسیده و باعث از دست رفتن کامل دندان میشود. در موارد شدید چرک به وجود می آید که نه تنها دردناک است بلکه باعث تب، ورم شدید و حتی مشکل هنگام تنفس و بلع میشود.
در شرایط خطرناک تر و البته شرایط نادر، اگر عفونت پیشرفت کند و وارد جریان خون شود، تهدید جدی برای سلامت عمومی بدن است و تبدیل به یک وضعیت اورژانسی میشود.
روش های قطعی برای درمان عفونت دندان
در قدم اول، درمان عفونت دندان برای بسیاری از افراد یعنی مصرف آنتی بیوتیک و مسکن. درست است که این داروها موقتا درد را آرام کرده و جلوی گسترش عفونت را میگیرند، اما باید بدانید که درمان واقعی عفونت دندان فقط با رسیدگی به موقع و درمان تخصصی توسط دندانپزشک انجام میشود.
در ادامه روش هایی که دندانپزشک بسته به میزان و شدت عفونت به شما پیشنهاد میدهد را میگوییم:
- تجویز آنتی بیوتیک برای کنترل اولیه: اگر عفونت گسترش یافته باشد و همراه با تب و ورم شود، دندانپزشک در ابتدا برای کنترل عفونت مصرف چند روزه آنتی بیوتیک را برای شما به عنوان قدم اولیه تجویز میکند.
- درمان ریشه (عصب کشی دندان): در بیشتر موارد، هنگامی که عفونت دندان به ریشه میرسد، عصب کشی بهترین راه برای نجات دندان است. در این روش، متخصص درمان ریشه، محفظه داخلی کانال دندان را ضدعفونی کرده و بعد دندان را با مواد مخصوص پر میکند تا مجدد عفونت به وجود نیاید.
- تخلیه آبسه: اگر عفونت به شکل کیسه چرکی روی لثه ایجاد شود، ممکن است نیاز به تخلیه داشته باشد که این کار باید به صورت کاملا استریل و توسط دندانپزشک انجام شود.
- کشیدن دندان: اگر دندان به طور کامل تخریب و از بین رفته باشد، کشیدن آخرین راه حل است. با این کار منبع عفونت به طور کامل از بین میرود و از آسیب به دندان های دیگر جلوگیری میشود.
- جرمگیری و درمان لثه: در مواردی که عفونت از لثه شروع میشود، درمان جرم گیری عمیق باعث میشود تا جرم های انباشته شده در پاکت لثه از بین بروند و در نتیجه منبع عفونت به طور کامل پاکسازی شود.
آیا روش های خانگی برای درمان عفونت دندان موثر هستند؟
برخی افراد هنگامی که با درد دندان مواجه میشوند، سریعا سراغ قرقره آب نمک، استفاده از کمپرس سرد و یا به سراغ مصرف داروهای گیاهی میروند. این روش ها ممکن است در لحظه کمی تسکین دهنده باشند اما در واقع درمان عفونت دندان فقط با روش های تخصصی دندانپزشکی انجام میشود.
آب نمک میتواند به کاهش التهاب موقتی کمک کند یا کمپرس سرد ممکن است تورم را موقتا کم کند اما هیچ یک نمی توانند عفونت نفوذ کرده به داخل محفظه دندان را از بین ببرند.
چگونه از عفونت دندان پیشگیری کنیم؟
خبر خوب اینکه عفونت دندان معمولا قابل پیشگیری است، فقط کافی است چند نکته مهم را جدی بگیرید و با رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان، تغذیه مناسب و چکاپ های منظم میتواند از بسیاری از مشکلات دندانی و عفونت دندان جلوگیری کنید. عوامل زیر از روش های جلوگیری از عفونت دندان هستند:
- استفاده صحیح از مسواک و نخ دندان: مسواک زدن صحیح با خمیردندان حاوی فلوراید، یکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از پوسیدگی و تجمع باکتری است. استفاده منظم و درست از نخ دندان بعد از مصرف هرگونه مواد خوراکی بسیار مهم است..
- معاینه منظم دندانپزشکی: بسیاری از مواقع ممکن است متوجه پوسیدگی و عفونت دندان ها نشوید. بنابراین مراجعه منظم به دندانپزشک برای چکاپ دندان ها باعث جلوگیری از صرف هزینه های بیشتر و درمان های پیچیده تر میشود.
- تغذیه سالم همراه با قند کم : مصرف زیاد شیرینی جات، نوشابه و تنقلات چسبنده، باعث افزایش احتمال ایجاد پوسیدگی دندان میشود. در مقابل، رژیم غذایی متعادل مثل لبنیات، سبزیجات و میوه های تازه همراه با آب کافی کاملا به حفظ سلامت دندان ها کمک میکند.
- ترک عادات مخرب دندان: جویدن یخ، باز کردن درب اجسام با دندان، فشار دادن دندان ها به هم (دندان قروچه) میتواند باعث ایجاد ترک یا شکستگی دندان شود و راه ورود میکروبها رو باز کند.
- مراقبت از لثه ها: بهداشت لثه نیز به اندازه بهداشت دندان ها اهمیت دارد. التهاب یا خونریزی لثه ها را جدی بگیرید و در صورت مشاهده علائم، با دندانپزشک مشورت کنید.
سخن پایانی
عفونت دندان در ابتدا ممکن است با یک درد ساده شروع شود، اما اگه پشت گوش انداخته شود، خیلی زود تبدیل به مسئله ای جدی تر میشود. عفونت به ریشه دندان، استخوان فک یا حتی سایر بخشهای بدن سرایت میکند، اما نکته مثبت این است که اگر به موقع شناسایی و درمان شود، کاملاً قابل کنترل و درمانپذیر است.
فراموش نکنید که پیشگیری همیشه ساده تر و کمهزینه تر از درمان است. با رعایت بهداشت روزانه، تغذیه سالم و مراجعه منظم به دندانپزشک، می توانید تا حد زیادی از ابتلا به عفونت جلوگیری کنید.