دندانپزشکی کودکاندندانپزشکی نوینمشکلات دندان

فرنکتومی چیست؟

بزرگ بودن بیش از حد طبیعی فرنوم زبانی باعث مشکلات حرکات زبانی واختلال در تکلم میگردد و بزرگ بودن فرنوم لبی می تواند باعث ایجاد فاصله بین دندانها ی قدامی شودکه باعث نامرتبی ودر نتیجه لبخند نازیبا میگرددو علاوه بر این به دلیل بالا کشیدن لثه به طور مداوم ممکن است سبب تحلیل لثه و استخوان گردد. بای این اوصاف چه باید کرد؟ شاید نوزادانی را دیده باشید که فرنوم، لب‌ها و یا زبانشان را بیش از حد سفت نگه داشته است. درمان چیست؟ چه زمانی باید برای درمان فرنوم فرزند دلبندتان اقدام کنید؟ در این مقاله با همراه باشید تا اطلاعات جامعی در مورد جراحی فرنکتومی بدست آورید.


برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز ایمپلنت فوری دندان


انواع فرنکتومی

فرنوم‌های متعددی در بدن انسان وجود دارد که تعدادی از آنها در دهان و حتی در ناحیه تناسلی قرار دارد. اما زمانی که صحبت از فرنکتومی است، فقط دو یا سه فرنوم مد نظر است. جراحی فرنوم هر سه مورد به روشی مشابه اما برای برطرف کردن مشکلاتی متفاوت انجام می‌شود.

فرنکتومی لب بالا

فرنکتومی لب غالباً بر روی فرنومی انجام می‌شود که لب بالا را به فک بالا متصل می‌کند. مشکل با رشد کردن لثه‌ها و دندان‌های کودک مشخص می‌شود که عموماً اما نه لزوماً زیبایی است. اگر بند لب بیش از حد کوتاه یا سفت باشد، چند مشکل رایج پیش می‌آید. نخست این که بافت رباط به سمت دو دندان قدامی بالا کشیده می‌شود. این امر باعث فاصله بین این دندان‌ها (دیاستم) می‌شود. به علاوه چون حرکت لب بالا محدود شده است، کودک نمی‌تواند دهان را کامل ببندد. پس دهان همیشه به نظر باز می‌آید. در این حالت کودک از راه دهان تنفس می‌کند و در نتیجه استنشاق از بینی و رشد فک و شکل‌گیری راه‌های عبور هوا به خوبی انجام نمی‌شود. تحلیل لثه نیز یکی از عوارض بند لب است.

همه چیز درباره دندان عقل نهفته

فرنکتومی لب پایین

دلایل انجام جراحی برداشتن فرنوم  لب پایین و بالا یکسان است و در کل برای جلوگیری از مشکلات دندانی و تحلیل رفتن لثه انجام می‌شود. البته فرنکتومی لب بر روی بزرگسالان نیز انجام می‌شود تا دندان مصنوعی به خوبی روی لثه‌ها بنشیند. فرنوم با هر بار حرکت کردن لب دندان مصنوعی را از روی لثه‌ها جدا می‌کند و آرامش بیمار را سلب می‌کند.

فرنکتومی بند زبان

فرنوم زبان، بند سفت و کشیده‌ای زیر زبان است که حرکت زبان را در حالت استراحت و قرار گرفتن روی کف دهان محدود می‌کند. انعطاف‌پذیری در اکثر افراد آن‌قدر هست که زبان حرکت کافی برای صحبت کردن و غذا خوردن را داشته باشد. اما اگر بند زبان بسیار کوتاه یا سفت باشد، زبان به کف دهان می‌چسبد. و  اصطلاحاً مشکل “زبان گره خورده” پیش می‌آید که عوارض متعددی را به دنبال دارد.

انواع فرنوم دهانی

اگر زبان بیش از حد پایین باشد، مانع از رشد صحیح فک در کودکان می‌شود و در درازمدت باعث مشکلات مربوط به نامرتبی دندان‌ها می‌شود. دیگر پی‌آمد زبان گره خورده آپنه یا وقفه تنفسی در خواب است. عارضه دیگر این است که زبان نمی‌تواند فشار کافی را هنگام بلع به کام یا سقف دهان وارد کند و در عوض زبان بین دندان‌ها قرار می‌گیرد و به مرور مانع بسته شدن بین دندان‌ها و دهان می‌شود. آخرین عارضه ناشی از زبان گره خورده مشکلات گفتاری و نوک زبانی حرف زدن است.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: هر آنچه درباره دهانشویه ها باید بدانید


چه زمانی برای این جراحی مناسب است؟

فرنوم لبی بزرگی که بین دو دندان شیری ثنایا قرار می‌گیرد و تا برآمدگی کام بالا رفته است در خردسالان شیوع بالایی دارد. فرنوم فاصله زیادی را بین دندان‌های پیشین ایجاد می‌کند. این حالت کاملاً طبیعی است. فضای باز جای کافی را برای رویش دندان‌های دائمی در حوالی 6 تا 7 سالگی نگه می‌دارد. جهت رشد استخوان فک بالا رو به سمت پایین است و لثه و استخوان لثوی نیز به موازات رشد کردن صورت کودک بلندتر می‌شود. وجود فرنولوم بین دندان‌ها آن‌ها را به تدریج و همگام با پایین آمدن دندان جابجا می‌کند.

دندان عقل چیست؟ + آیا کشیدن دندان عقل بدون بخیه امکان پذیر است؟

دندانپزشکان معمولاً به والدین توصیه می‌کنند که تا زمان درآمدن دو دندان دائمی قدامی فک بالا تصمیمی برای درمان فرنوم لبی نگیرند؛ چون ممکن است فاصله بین دندان‌ها پس از درآمدن دندان‌های دائمی بسته شود. در غیر این صورت می‌توان با ارتودنسی وضعیت دندان‌ها را اصلاح کرد و فاصله ناشی از بند لب را بست. چنانچه بند لب باعث درد گرفتن لثه و لب بالای خردسالان شود، جراحی فرنکتومی لب انجام می‌شود.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز پریودنتیت


مزایای درمان فرنوم 

  • ناراحتی دهان را کاهش می‌دهد.
  • این روش ظاهر صورت را با از بین بردن فاصله‌ی بین دو دندان جلوی بالایی اصلاح می‌کند.
  • اعتماد به نفس را افزایش می‌دهد.
  • باعث بهبود عملکرد فک و دهان می‌گردد.
  • دندان‌های مصنوعی را برای استفاده کنندگان از آنها تثبیت می‌کند.
  • باعث بهبود ارتباط و بیان احساسات می‌گردد.
  • باعث افزایش اشتها می‌شود زیرا بیمار می‌تواند به درستی غذا بخورد.

عمل فرنوکتومی چگونه صورت می گیرد؟

ابتدا بی‌حسی موضعی بر روی لب یا زبان دارای فرنوم ناهنجار اعمال می‌شود. فرنکتومی به بی‌حسی قوی نیاز ندارد، چون کمتر از ۳۰ دقیقه زمان می‌برد.

جراحی فرنوم

دندانپزشک بافت اضافی فرنوم را با چاقوی جراحی یا لیزر از محل اتصال جدا می‌کند و پس از آن که آن را به حد کافی کوتاه کرد، کل ناحیه عمل را بخیه می‌زند و تمیز می‌کند.

فرنکتومی با لیزر

در عمل فرنکتومی با لیزر از دستگاه لیزر دستی مخصوص بافت نرم برای جدا کردن فرنوم (نوار بافتی اتصال دهنده) از لب بالا یا زبان استفاده می‌شود.

فرنکتومی با لیزر

متخصص دندانپزشکی این عمل را تحت بی‌حسی موضعی و ظرف یک تا دو دقیقه انجام می‌دهد.

شیار پوش (فیشور سیلانت) چیست و چه کاربردی دارد؟ + فیشور سیلانت چگونه محافظ دندان کودکان است؟

درباره ی فلوئوروزیس دندان چه می دانید؟


اصول مراقبتی مهم پس از جراحی

  • بعد از انجام این عمل، ناحیه باید تمیز نگه داشته شود.
  • ممکن است شستشو با آب نمک توصیه شود.
  • در حالی که درد و ناراحتی معمولا جزئی است، داروهای ضد درد و یا ضد التهاب می‌تواند برای از بین بردن ناراحتی استفاده شود.
  • در طول دوره‌ی بهبودی از خوردن غذاهای ترد و مایعات داغ اجتناب کنید.
  • از کشیدن لب خودداری کنید زیرا ممکن است باعث پارگی و خونریزی بیشتر و به تاخیر افتادن بهبودی گردد.
  • انجام فعالیت‌هایی که می‌توانند باعث آسیب به ناحیه شوند را محدود کنید.
  • کودکان روز پس از اتمام درمان، می‌توانند به مدرسه بازگردند.
فرنکتومی
  • ممکن است حال که دیگر محدودیتی برای حرکات زبان وجود ندارد، تمرینات پس از عمل برای ایجاد حرکات عضلانی مناسب، توصیه شود.

سخن پایانی

در این محتوا درباره جراحی فرنولوم، مزایا و روش انجام آن سخن گفتیم. شایان ذکر است که دقت داشته باشید که فرنکتومی لبی تنها در صورتی انجام می شود که بریس های ارتودنسی قادر به بستن شکاف نباشند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا