فلوراید تراپی دندان کودکان یک راهکار مراقبتی عالی
فلوراید یک راهکار بسیار پربازده برای تقویت و مقاوم سازی مینای دندان است. از طرفی بیشتر مشکلات سلامت دندان ها به دوران کودکی مربوط می شود. فلوراید تراپی بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان می باشد. اگر شما هم نگران سلامت دندان های فرزند دلبند خود هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فلوراید چیست؟
فلوراید یک ماده معدنی است که بطور طبیعی در غذا و آب یافت می شود. فلوراید تراپی می تواند به تقویت مینای دندان و ترمیم سوراخ های ایجاد شده در آن کمک کند. این کار را با جایگزین کردن مواد معدنی از بین رفته در نتیجه گذشت زمان انجام می دهد. پس از اینکه دندان های شما در معرض فلوراید قرار گرفت، مقاومت آنها در برابر اسید افزایش یافته و به این ترتیب امکان ایجاد پوسیدگی در آنها کاهش پیدا خواهد کرد. وارنیش فلوراید ، فلوراید موضعی است که برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
خمیردندانهای حاوی فلوراید نیز نوع دیگری از فلورایدهای موضعی هستند و هر دو بر روی سطح دندان استفاده میشوند. وارنیش فلوراید تراپی در بزرگسالان نیز بسیار موثراست. به خصوص در مواردی مانند خشکی دهان (طبیعی یا به علت مصرف دارو)، تحلیل لثه و دندانهای حساس، پوسیدگی حد اقل یک دندان در یک سال اخیر، وجود روکش در دهان، بیماران تحت درمان ارتودنسی و بیماران سرطانی که رادیوتراپی میشوند.
مزایای فلوراید تراپی
مهمترین مزیتی که این درمان دارد، استحکام دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها است. این ماده در مواردی حتی میتواند فرآیند فرسایش تدریجی دندان را نیز معکوس کند.

این شیوه درمان در مواردی که فرد به مراقبتهای خاص دهان و دندان نیاز دارد، اهمیت بیشتری مییابد. افرادی که تحت درمان ارتودنسی هستند، باید از فلورایدتراپی نیز استفاده کنند.
اگر دندانها به دلیل ایجاد پلاک و جرم آسیب دیدهاند، میتوان روند فرسایش را کنترل کرد.فلورایدتراپی برای کودکان مزایای زیادی دارد. با این که هنوز دندانهای شیری در دهان دارند و دندانهای دائمی رشد نکردهاند، این درمان از جمع شدن باکتری در ناحیه لثه و مبتلا شدن او به بیماری ژنژیویت پیشگیری میکند. همان طور که گفتیم فلوراید در مواد غذایی وجود دارد. والدین باید سعی کنند در رژیم غذایی فرزندشان فلوراید را بگنجانند.
روشهای مختلف دریافت فلوراید
فلوراید معمولاً در دهان وارد شده و بهطور مستقیم بر مینای دندان تاثیر میگذارد. روشهای مختلف تامین فلوراید مورد نیاز برای دندانها به شرح زیر هستند:
استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید
در کودکان بالاتر از ۶ سال که دچار مشکلات شدید پوسیدگی دندان هستند، استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید میتواند نقش موثر در کمک به حفظ مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندان داشته باشد. این دهانشویهها بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانهها قابل تهیه هستند. علاوه بر این دندانپزشک ممکن است از ژلها و دهانشویههای حاوی فلوراید برای افزایش سطح فلوراید قرار گرفته در معرض مینای دندان در مواقع لازم استفاده نماید.
مکملهای فلوراید
مکملهای حاوی فلوراید معمولاً توسط دندانپزشک یا پزشک متخصص کودکان برای کودکان گروه سنی ۶ تا ۱۶ سال که دسترسی به آب آشامیدنی حاوی فلوراید ندارند، تجویز میشود. این مکملها به صورت قرص یا مایع موجود بوده و با توجه به سن فرد برای مصرف وی تجویز میشوند.
روشهای درمان کلینیکی با فلوراید تراپی
در صورتی که کودک در معرض خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان باشد، احتمالاً لازم است از مقدار فلوراید بیشتری برای وی استفاده شود. به این ترتیب استفاده از این روشهای درمان میتواند به حمایت از فرآیند بازیابی مواد کانی در مینای دندان کمک کند.

در حقیقت، فلوراید درمانی در مطب دندانپزشک یا استفاده از مکملهای فلوراید در خانه را همه میتوانند استفاده کنند. استفاده از این روشها حتی ممکن است در زمانی لازم باشد که منابع آب شهری با فلوراید غنیسازی شوند.
مراقبتهای لازم پس از فلوراید تراپی
پس از فلوراید درمانی، کودک احساس میکند یک پوشش بر روی دندانهای وی قرار گرفته است. این پوشش دارای رنگ خردلی تیره است. به این ترتیب به کودک توصیه میشود دندانهای خود را به مدت ۴ تا ۶ ساعت پس از درمان مسواک نزده یا نخ دندان نکشد. تا به این ترتیب امکان دستیابی به بهترین نتایج ممکن از طریق وارنیش فلوراید وجود داشته باشد.
خطرات فلوراید
امروزه تردیدی وجود ندارد که مصرف فلوراید میتواند باعث کاهش احتمال پوسیدگی دندان شود. با این وجود همواره به این موضوع باید توجه داشت که مصرف بیش از حد فلوراید نیز میتواند باعث ابتلای فرد به بیماری فلوئوروزیس شود. به همین خاطر همواره باید توجه مناسب به خطرات ناشی از مصرف فلوراید وجود داشته باشد.

در حقیقت فلوراید یک ماده سمی است و به همین خاطر لازم است خمیردندانهای حاوی فلوراید توسط کودک تحت نظارت والدین مصرف شود تا به این ترتیب کودک مواد حاوی فلوراید را به گلو فرو نبرده و نخورد. توجه داشته باشید مصرف نیمی از تیوپ خمیردندانهای حاوی فلوراید حتی میتواند مرگ کودک را نیز به همراه داشته باشد.
فلوئوروزیس
مصرف مقدار بیش از حد فلوراید در هنگام تشکیل دندانها میتواند باعث ابتلای فرد به فلوئوروزیس شود. این شرایط باعث میشود دندانها به رنگ سفید یا قهوهای در آمده یا لکههای مشخص بر روی مینا یا سطح دندان ظاهر شود. این تاثیرات میتواند در افراد مختلف نتایج متفاوت از تغییرات اندک در رنگ دندان تا ایجاد نامنظمی در سطح دندان را به همراه داشته باشد. توجه داشته باشید پس از کامل شدن فرآیند رشد دندان در دهان دیگر امکان ابتلای فرد به فلوئوروزیس وجود ندارد.
سخن پایانی
فلوراید یک معجزه برای حفظ سلامت مینای دندان کودکانتان است. باید بدانید که اگر فلورایدتراپی در مطب و توسط دندان پزشک انجام پذیرد نه تنها هیچ عوارضی ندارد بلکه بهترین راه برای آشنایی ابتدایی کودک با کلینیکها و مطبهای دندان پزشکی است. همواره به سلامت دهان و دندان خود و کودکانتان اهمیت دهید.
اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید: