دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت به شما اجازه میدهند تا به راحتی غذا بخورید و عمل جویدن را انجام دهید و در هنگام غذا خوردن، صحبت کردن یا خندیدن از بیرون افتادن دندان مصنوعی خود جلوگیری کنید. امروزه دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت جایگزین بسیاری از روش های قدیمی و درمان های دندانپزشکی شده و توانسته است به عنوان یکی از درمان های موثر در افراد فاقد دندان مورد استفاده قرار گیرد. به منظور اطلاع از نکات مثبت و منفی بکارگیری این روش با ما همراه باشید.
دندان مصنوعی ثابت چیست؟
بطورکلى پروتز یعنی جایگزینی عضوی از بدن با مشابه مصنوعی آن. پروتز دندان نیز یکی از انواع پروتزها میباشد. جایگزین کردن پروتزهای دندانی به جای دندانهای از دست رفته، یکی از اصلیترین روشهای اصلاح طرح لبخند میباشد. پروتز دندان دارای دو نوع کلی ثابت و متحرک است. پروتز ثابت یعنی پروتزی که قابل در آوردن از دهان توسط بیمار نمیباشد و عملکردی کاملا مشابه دندانهای حقیقی انساندارد. دقت داشته باشید که وجود این روش به معنای بی ارزشی دندان نمی باشد و عوارضی مانند لق شدن دندان دائمی را نباید دس کم گرفت.
با افزایش نارضایتی افراد نسبت به دندانهای مصنوعی متحرک، نوع جدیدی از دندانهای مصنوعی با پایه ثابت روی کار آمدند. این دندانهای مصنوعی ثابت بر روی پایههای ایمپلنت سوار میشدند و برای مدت طولانی مورد استفاده قرار میگیرند. در این روش ابتدا اسکلتی فلزی ساخته میشود. سپس دندانهای مصنوعی روی قاعدهای صورتی رنگ مشابه لثه سوار میشوند و در دهان قرار میگیرند. شاید این روش را با بریج اشتباه بگیرید. با خواندن نوشتهی همه چیز درباره ی بریج دندان می توانید به تفاوت بریج با دندان مصنوعی ثابت پی ببرید.
دندانهای مصنوعی ثابت بسیاری از مشکلاتی را که دندانهای مصنوعی متحرک به همراه داشتند را رفع نمودهاند و همین موضوع نیز سبب افزایش محبوبیت آنها گردیده است. در این نوع از دندانهای مصنوعی، فرد دندان مصنوعی را به عنوان جسمی مجزا از خودش نمیبیند، زیرا این نوع دندان مصنوعی به صورت کاملا ثابت روی فک و لثهی فرد قرار میگیرد و قابل جدا شدن نمیباشد. پس در نتیجه احساس راحتی بیشتری نسبت به آن دارند.

به طور کلی دندانهای مصنوعی هزینه کمتری نسبت به ایمپلنتهای دندانی دارند. همین موضوع نیز یکی از دلایل اصلی محبوبیت دندانهای مصنوعی به حساب میآید.
انواع دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت
انواع دندان مصنوعی ثابت بر پایه ی نوع ایمپلنت به شرح زیر است:
- بر پایه ایمپلنتی میلهای: یک نوار میله مانند فلزی نازک که از منحنی فک شما تبعیت میکند به دو تا پنج ایمپلنت متصل است که در استخوان فک قرار داده شدهاند. کلیپسها یا سایر انواع اتصالها به میله، دندان مصنوعی یا هر دوی آنها فیت میشوند. دندان مصنوعی به میله فیت شده است و به صورت ایمن در جای خود با اتصالات نگهداشته میشود.
- بر پایه ایمپلنتی توپی: هر ایمپلنت در استخوان فک دارای یک اتصال فلزی است که به اتصال دیگری در دندان مصنوعی متصل میشود. در اغلب موارد، اتصالات روی ایمپلنت، به شکل توپ (اتصالات نر) هستند و در داخل سوکت ها (اتصالات ماده) روی دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنتی قرار میگیرند. در برخی موارد، دندان مصنوعی اتصالات نر و ایمپلنتها اتصالات ماده را نگه میدارند.
روش دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهار ایمپلنت
بیمارانی که دندان افتاده دارند، گزینههای مناسبی برای ایمپلنت معمولی یا ایمپلنت فوری نیستند. به آنها دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهار ایمپلنت پیشنهاد میشود. به منظور جایگزینی موفقیت آمیز دندان مصنوعی ثابت، ایمپلنت معمولی نیازمند تراکم استخوانی کافی می باشد. این روش مزایای زیادی همچون راحتی و دوام را در پی دارد. دندان مصنوعی ثابت برپایه چهار ایمپلنت از ترکیب مزایای کاشت دندان مصنوعی و ایمپلنت دندان با یک روش جایگزینی برخوردار میباشد.
ایمپلنت all on 4 از مزایای زیر برخوردار است:
- لبخندی زیبا در یک روز
- امکان مجدد خوردن غذاهای موردعلاقه
- عدم نیاز به استفاده از خمیرهای چسبنده یا مواد چسبنده بیاثر
- استحکام و دوام دندان بدون هرگونه لغزش
- عدم نیاز به پیوند استخوان ایمپلنت
- درصد بالاتری از استحکام حجم استخوانی
- دوره بهبودی کمتر پس از جایگزینی ایمپلنت ها
ساخت دندان های مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت
در این روش از ساخت دندان مصنوعی، ایمپلنت های دندانی در مناطق استخوانی لثه قرار گرفته و به عنوان پایه قادر به اتصال با دندان های مصنوعی خواهند بود. در برخی از موارد جراحی پیوند استخوان، پیش درآمد کاشت پایه های ایمپلنت در استخوان های لثه بوده و در جلسه مشاوره پیش از اجرای درمان توسط متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنتولوژیست به بیمار اطلاع داده خواهد شد.

مراقبت های اولیه و ثانویه پس از ساخت دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و در افزایش دوام و طول عمر دندان ها نقش موثری خواهد داشت. از این رو توصیه می شود نسبت به پاکسازی مداوم دندان ها، اتصالات و خارج نمودن آنها دقت نموده و ریسک نیاز به تعویض زودهنگام و مجدد دندان ها را به حداقل برسانید
مشکلات و نکات منفی ساخت دندان مصنوعی
پیش از هر چیزی باید توجه داشت که ریسک موفقیت و رضایت افراد پس از ساخت دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت بسیار بالا بوده و موارد عدم موفقیت این درمان محدود به موارد خاصی خواهد بود. رعایت مراقبت های اولیه، ثانویه و مراجعه به موقع به منظور چکاب های پس از درمان تاثیر بسیار زیادی در کاهش نتایج نامطلوب داشته و ریسک نارضایتی افراد را کاهش خواهد داد. علاوه بر مشکلات زیر آشنایی با عوارض ایمپلنت دندان هم خالی از لطف نخواهد بود.
- جوش نخوردن استخوان به ایمپلنت
یکی دیگر از عوارض احتمالی ایجاد شده به دنبال ساخت دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنت، جوش نخوردن استخوان های فک به پایه ایمپلنت و کاهش میزان رضایتمندی افراد و متقاضیان از این درمان دندانپزشکی است. متاسفانه این مورد یکی از مهمترین مشکلات ایجاد شده در فرایند درمان بوده و مانع از اجرای مراحل بعدی خواهد شد. عدم اتصال و یا اصطلاحا جوش خوردن استخوان به پایه های ایمپلنت به دلایل مختلفی مانند مصرف بیش از حد دخانیات، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و برخی از بیماری های زمینه ای رخ خواهد داد. - تحلیل رفتن استخوان اطراف ایمپلنت
یکی از عوارض و آسیب های احتمالی ایجاد شده به دنبال ساخت دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنت، احتمال تحلیل رفتن استخوان فک به دنبال فشار بیش از حد پایه های ایمپلنت و بی توجهی به بهداشت دهان و دندان است.

- عفونت های ثانویه
متاسفانه یکی از مهمترین و اصلی ترین عوارض احتمالی ایجاد شده پس از این درمان، بروز عفونت های ثانویه پس از کاشت پایه های ایمپلنت است. در این حالت، عفونت معمولا در بافت، رباط و استخوان های اطراف رخ داده و در بیشتر موارد به دنبال عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اتفاق خواهد افتاد.
نگهداری از دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت
جهت تمیز کردن باید دندان مصنوعی را در طی شب بردارید. شما همچنین باید با دقت اطراف اتصالات را به خوبی تمیز کنید. اتصالات در دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت میلهای معمولاً باید هر ۶ تا ۱۲ ماه جایگزین شود. این اتصالات از یک نوع ماده پلاستیکی (نایلون) ساخته شده و پس از استفاده مداوم به تدریج از بین میروند.
قیمت و هزینه
به طور کلی میتوانیم دندانهای مصنوعی ثابت را یکی از به صرفهترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته تلقی کنیم. البته قیمت این نوع از دندان مصنوعی نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت دندان مصنوعی ثابت، نوع آن میباشد. برخی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر قیمت دندان مصنوعی ثابت به شرح زیر میباشند:
- میزان تخصص پزشک دندانپزشک
- مکان قرار گرفتن مطب دندانپزشکی
- تعداد دندانهای از دست رفته
اگر صاحب فرزند هستید به شما پیشنهاد می کنیم که برای کودک خود فلوراید تراپی انجام دهید. با این کار نه تنها در هزینه ی های دندانپزشکی آینده کودک خود صرفه جویی کرده اید بلکه مینای دندان فرزند خود را تقویت خواهید کرد. به یاد داشته باشید هیچ روشی دندان دائمی و طبیعی انسان را نمی تواند جایگزین کند.
سخن پایانی
در این نوشته در مورد روش دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت سخن گفتیم. دقت داشته باشید که برای جایگذاری دندانهای مصنوعی ثابت حتما از دندانپزشکی متخصص کمک بگیرید. هر نوع خطا میتواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. پس لازم است میزان تخصص دندانپزشک را به هزینه درخواستی او ارجحیت داده و اولویت انتخاب خود قرار دهید.
سپاس که در مجلهی ایران دنتال همراه ما بودید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم تجربیات و نظرات خود را در کامنت بنویسید.