علل ایجاد حساسیت های دندان چیست؟ یکی از ناراحتی های اصلی که در دهان و دندان رخ می دهد، حساسیت دندان است که در صورت تماس داشتن با بعضی از مواد غذایی و یا دماهای خاص درد و ناراحتی دندان را به همراه دارد. معمولا شروع درد دندان و به دنبال آن ایجاد حساسیت، از پایانه های عصبی می باشد. در واقع هدف از نگارش این مقاله پاسخ به سوالی با مضمون علت حساسیت دندان چیست؟ می باشد.
فهرست مطالب
- حساسیت دندان چیست؟
- علل ایجاد حساسیت های دندان چیست؟
- علائم حساسیت دندان چیست؟
- چه عواملی منجر به حساسیت دندان می شوند؟
- چگونگی درمان حساسیت دندان؟
- روش های درمان حساسیت دندان چیست؟
- جهت جلوگیری از ایجاد حساسیت چه راه هایی وجود دارد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
حساسیت دندان چیست؟
به طور کلی حساسیت و گزگز دندان یا حساسیت عاج به صورت درد یا ناراحتی دندان در واکنش به برخی محرکها مثل دمای سرد، گرم، ترشی و اسید تجربه می شود.حساسیت دندان ممکن است موقتی و گذرا بوده و یا یک مشکل مزمن باشد که دائما تجربه می شود. همچنین ممکن است در یک یا چند دندان و یا همه آنها حس کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیزر دندانپزشکی چیست را بخوانید.
علل ایجاد حساسیت های دندان چیست؟
از شایع ترین علل ایجاد حساسیت دندان می توان به دردی که به صورت ناگهانی جرقه می زند، اشاره کرد که معمولا بر اثر مصرف خوراکی های شیرین و سرد، خوراکی های اسیدی، جریان هوا و خوراکی های داغ به وجود می آید. البته برخی افراد حساسیت دندان را بعد از استفاده از نخ دندان و یا مسواک زدن تجربه می کنند. مسواک زدن به صورت نادرست و با عجله مینای دندان را دچار ساییدگی کرده و باعث تحلیل رفتن لثه و همچنین آسیب پذیر شدن عاج خواهد شد که در نتیجه ایجاد حساسیت دندان را در پی دارد.
روی هم فشار دادن دندان ها، ساییدگی مینای دندان و علل حساسیت دندان می باشد.
- برخی از عمل های دندانپزشکی نظیر روکش دندان، جرم گیری دندان و دیگر عمل ها، دندان ها را حساس می کند و برطرف شدن درد آن ها را می توانید بعد از گذشت چهار تا شش هفته شاهد باشید.
- بعضی اوقات بعد از پرکردن دندان، ممکن است سوراخی ایجاد شود که پوسیدگی را به همراه داشته باشد و در نتیجه باعث حساسیت دندان ها شود که بهبودی آن بعد از چند هفته امکان پذیر خواهد بود.
علائم حساسیت دندان چیست؟
کسانی که حساسیت دندان دارند در واکنش به برخی محرکها، دندانهایشان دچار درد یا ناراحتی می شود. ممکن است این درد را در ریشه های دندان حس کنید. برخی از شایعترین محرکهای حساسیت دندان که پس از آن دندانتان دچار ناراحتی یا درد خاصی می شود، عبارتند از:
- غذاها و نوشیدنی های گرم
- غذاها و نوشیدنیهای سرد
- هوای سرد
- شیرینی جات
- غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی
- آب سرد
- مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- دهان شویه های الکل دار
توجه داشته باشید علائم حساسیت دندان را همیشه تجربه نمی کنید و گاهی اوقات بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می شوند. شدت آن ممکن است خفیف تا شدید باشد.
چه عواملی منجر به حساسیت دندان می شوند؟
برخی از افراد دندانهایشان حساس تر از بقیه است چون مینای دندان آنها نازک تر است. مینا لایه بیرونی دندانهاست که بخشهای حساستر داخلی را پوشانده و حفاظت می کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بریج (پل) دندان چیست را بخوانید. در بسیاری از موارد مینا به دلایل زیر ساییده یا فرسوده می شود و این وضعیت منجر به حساسیت دندان می شود:
- سفت مسواک زدن دندانها
- استفاده از مسواک سفت
- دندان قروچه در شبها
- زیاد خوردن غذاها یا نوشیدنیهای شیرین یا اسیدی
- سفید کردن زیاد دندانها با محصولات سفید کننده دندان
- شکستگی دندان
- بیماری لثه
- درمانهای دندانپزشکی مکرر
گاهی اوقات عوامل دیگری که ربطی به دهان و دندان ندارند موجب از بین رفتن مینا و درد دندان می شوند. مثلا رفلاکس معده که در آن اسید معده بالا آمده و وارد مری و حلق می شود و ممکن است به دهان برسد، به دلیل اسیدیته بالا باعث می شود مینای دندان حل شود و از بین برود. همچنین استفراغهای مکرر مانند اختلال خوردن بولیمی (پرخوری روانی) و تنبلی یا فلج معده (gastroparesis) نیز همین تاثیر را دارند.
پس روی لثه و کناره گرفتن آن از دندان، باعث میشود بخشهایی از پایین دندان و ریشه آن در معرض هوا و ذرات غذا و باکتری های موجود در دهان قرار بگیرند. نمایان شدن ریشه دندان نیز باعث این مشکل می شود.
چگونگی درمان حساسیت دندان؟
می توان گفت حساسیت دندان از مواردی می باشد که از بین رفتن آن و ترمیم دندان، به طور کل امکان پذیر نخواهد بود. تنها ممکن است شاهد کم یا زیاد شدن علائم آن باشید و یا علائم آن برای مدتی تسکین پیدا کند. زیرا از آنجایی که حساس بودن دندان هر از گاهی به دلایل مختلف اتفاق می افتد و همیشگی می باشد، در نتیجه حساسیت دندان هم ایجاد می شود.
درمان های مختلفی برای از بین بردن حساسیت دندان می توان نام برد که هر دندانپزشکی ممکن است یکی از درمان ها را نسبت به درمان دیگر برتر بداند و آن را به بیمار پیشنهاد دهد. در نتیجه بهتر است با تحقیق به سراغ بهترین متخصص در این زمینه بروید، تا روش درست درمانی را برای شما در نظر بگیرد. یک متخصص با تجربه باید در درجه اول توانایی تشخیص دلیل ایجاد حساسیت را داشته باشد و سپس درمان شروع کند. در غیر این صورت، حساسیت بعد از مدت کوتاهی بازخواهد گشت. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی نامرتبی دندان ها را بخوانید.
روش های درمان حساسیت دندان چیست؟
اگر دچار گزگز و درد دندان شده اید باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. بسته به شرایط دندان و علت حساسیت، ممکن است راهکارهای زیر برای درمان حساسیت دندان توصیه شود:
- خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس: معمولاً پس از چند بار استفاده از آن، حساسیت دندان فروکش می کند. انواع مختلف خمیر دندانهای مخصوص دندان های حساس وجود دارد. از دندانپزشک بپرسید کدام را توصیه می نماید.
- فلوراید: ممکن است دندانپزشک برای تقویت دندان و برطرف کردن حساسیت آن فلوراید درمانی را توصیه کند. فلوراید باعث استحکام بیشتر مینای دندان می شود. فلوراید ممکن است به طرق مختلف مانند خمیر دندان، ژل و تری، دهانشویه و یا به صورت خوراکی تجویز شود.
- باندینگ کامپوزیت: گاهی اوقات که علت گزگز دندان نمایان شدن ریشههای دندان است، میتوان با استعمال موضعی رزین کامپوزیت بر روی ریشه های حساس و بیرون زده دندان، حساسیت دندان را برطرف کرد.
تونلهای موجود در لایه عاج دندان (که در زیر مینا قرار دارد)، با از بین رفتن مینا بیرون میزند و چیزهایی که می خوریم از طریق این تونلها به عصب دندان رسیده و آن را تحریک می کند و باعث حساسیت یا درد دندان می شود. با پوشاندن این بخشهای بیرون زده دندان با باندینگ، جلوی این فرآیند گرفته می شود.
- عصب کشی یا درمان ریشه: اگر حساسیت یا درد دندان خیلی شدید باشد ممکن است دندانپزشک عصب کشی را توصیه کند. در عصب کشی هسته مرکزی دندان که پالپ نام دارد و عصب های دندان در آن قرار دارند، تخلیه و پاکسازی می شود. این درمان بسیار موفقیت آمیز است.
- پیوند لثه: جراحی پیوند لثه در مواقعی انجام میشود که بخش زیادی از بافت لثه تخریب شده و از دست رفته است و باعث نمایان شدن ریشه دندان شده است. در این روش تکه کوچکی از بافت نرم در جای دیگری از دهان برداشته می شود و به محل مورد نظر پیوند می شود. این کار باعث محافظت از ریشه های بیرون زده دندان و کاهش حساسیت دندان می شود.
جهت جلوگیری از ایجاد حساسیت چه راه هایی وجود دارد؟
اولین نکته ای که باید برای جلوگیری از ایجاد حساسیت دندان به آن توجه کنید و حتما به رعایت آن بپردازید، بهداشت دهان و دندان می باشد. که جهت عملی شدن این کار، باید روش صحیح مسواک زدن را در دستور کار قرار دهید و به صورت مرتب با نخ دندان، دندان خود را تمیز کنید. البته مراجعه به پزشک جهت چک شدن و تمیز کردن دندان ها به جلوگیری از حساسیت کمک شایانی می کند.
دلیل مراجعه به پزشک، تشخیص درست او برای نشانه ها و یا علائمی که می تواند باعث ایجاد حساسیت شود، می باشد. در همین راستا درمان های مناسبی را در نظر می گیرد که به پیشگیری از حساسیت کمک می کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با حساسیت دندان آشنا شدید. همچنین از علت حساسیت دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
پس از درمان های دندانپزشکی مانند پرکردن دندان، روکش کردن دندان، لمینت، عصب کشی و سایر ترمیم های دندان، طبیعی است که تا چند روز اول حساسیت دندان داشته باشید. این نوع حساسیت محدود به یک دندان و یا دندان های همسایه آن می باشد و باید پس از چند روز برطرف بشود.
اگر چند هفته از درمان دندانپزشکی گذشته است اما هنوز حساسیت دندان دارید با دندانپزشک تماس بگیرید و مشکل را مطرح کنید. یادتان باشد این مشکل همانند انواع دیگر دندان درد، موضوعی است که باید توسط دندانپزشک بررسی شود تا علت آن مشخص شود.
در موارد نادر ممکن است علت حساسیت دندان، کمبود ویتامین “ب” باشد. کمبود ویتامین “ب” باعث دندان درد، پسروی لثه و به طور کلی حساسیت غشای مخاطی در دهان می شود. مکملهای “ب کمپلکس” برای جبران کمبود ویتامین های B مناسب هستند. اگر ویتامین “ب” خوراکی مصرف می کنید برای جذب بهتر آن را زیر زبان بگذارید. ممکن است دکتر ویتامین “ب” تزریقی برای تان تجویز نماید. منابع غذایی غنی از ویتامین B عبارتند از قارچ، گوشت، ماهی و بسیاری از سبزیجات و حبوبات.