حتما شما هم مثل تمام والدین دلتان نمی خواهد که فرزند دلبندتان در آینده با دندان های کج و مشکلات فک و دهان روبرو باشد. درمان این عارضه ها در بزرگسالی نیازمند صرف هزینه و زمان و بسیاری ست. در صورت عدم درمان نیز، می تواند پیامد های روحی چون کاهش اعتماد بنفس به دنبال آورد. بنابراین مراقبت از دندان های کودکان در هنگام رویش اهمیت بسزایی دارد. شما برای این منظور چه اقداماتی انجام می دهید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با فضا نگهدار دندان بیشتر آشنا شوید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: فیشورسیلانت محافظ دندان کودکان
فضا نگهدار دندان چیست؟
فضانگهدار یک اصطلاح کلی برای هر نوع وسیله ای است که پس از کشیدن دندان طراحی می شود. این وسیله برای آن است که فضای دندان کشیده شده را حفظ کرده و از حرکت دندان های مجاور جلوگیری کند. در صورتی که به هر دلیلی دندان شیری زودتر از موعد کشیده شد دندانپزشک بنا به شرایط، سن بیمار و تعداد دندان های کشیده شده فضا نگهدار خاصی را با علم و تخصص خود برگزیده و به والدین کودک توصیه می کند.

تعبیه فضا نگهدار مناسب در سن و زمان مناسب می تواند از نیاز کودک شما به درمان های ارتودنسی در آینده جلوگیری کند. از آنجایی که فضای زیادی در ماه های اول کشیدن دندان از دست می رود، بهتر است هر چه سریع تر بعد از کشیدن دندان فضانگهدار مناسب قرار داده شود.
درباره مکیدن انگشت در کودکان و عوارض آن چه می دانید؟
انواع فضا نگهدار
فضا نگهدار دندان کودک ، معمولا از پلاستیک و استیل های ضد زنگ ساخته می شوند. به این صورت که ابتدا از دهان کودک قالب گرفته می شود. سپس فضا نگه دارنده ها ، در لابراتوار دندانپزشكى از روی قالب ها ساخته می شوند. در نهایت در جای دندان های افتاده قرار می گیرند. همانطور که گفته شد فضا نگهدار دارای دو نوع متحرک و ثابت می باشد.
۱- فضانگهدارنده متحرک
فضا نگهدارنده دندان متحرک و مانند پلاکهای متحرک ارتودنسی هستند. کودک باید ۱۴ ساعت در شبانه روز در دهان خود بگذارد. وی باید بعد از خوردن غذا پلاک را از دهان خارج کرده و آنرا بشوید. زمانی هم که از پلاک استفاده نمی شود حتماً باید داخل ظرف آب گذاشته شود. تا تغییراتی در ابعاد پلاک ایجاد نشود.

نگهدارنده های متحرک از آکریلیک ساخته شده اند. از دندان های مصنوعی یا بلوک های مواد دندانی برای نگه داشتن فضاهای باز استفاده می شود. این دستگاه در کودکان بزرگ تر بهتر کار می کند. چرا که می تواند دستگاه را خارج کند و آن را تمیز کرده و از آن مراقبت کند. نگهدارنده هاى متحرک تکه اى برای کودکانى که چند دندان ندارند ، مناسب هستند.
۲- فضانگهدارنده ثابت
فضا نگهدارنده دندان ثابت با چسبهای مخصوص دندانپزشکی به دندان کودک چسبیده و جابجا نمیشود. این نگهدارنده ها برای بچه های کوچکتر یا کسانی که دندان عقبی خود را از دست داده اند مناسب تر هستند. نگهدارنده هاى یک طرفه در یک طرف ثابت می شوند. در حالی که نگهدارنده هاى دو طرف در هر دو طرف ثابت می شوند.
آن ها می توانند بر روی فک بالا یا پایین نصب شوند تا حفره ى دندان های جلو یا عقب را بپوشانند. نگهدارنده اى که دندانپزشک شما توصیه می کند بستگی به تعداد و محل دندان های افتاده دارد.
برای مطالعه بیشتر: درباره تغییر رنگ دندان اطفال بدانید
انواع فضا نگهدار ثابت
فضا نگهدار های ثابت انواع گوناگونی دارند که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
فضا نگهدار ثابت باند و حلقه
این نوع از نگهدارندهها از سیم فولادی ضد زنگ ساخته میشوند. این وسیله توسط باند ارتودنسی که زمینه رشد بدون انسداد دندانهای دائمی را فراهم میکند، نگهداری میشود.

استفاده از این نوع فضا نگهدار، در مواردی که یک یا چند دندان آسیا فرد در یک قوس دندانی از دست رفته است، توصیه میشود.
قوس نگهدارنده زبانی
چنین فضا نگهداری به منظور حفظ دندانهای پشتی در دو طرف، مورد استفاده افراد قرار میگیرد.

قوس ترانسپلاتال
این فضا نگهدار با نصب بر روی فک بالا، توسط سیم به دندانهای مجاور وصل شده و فضا را در هر دو طرف قوس دندان محفوظ میدارد.
فضا نگهدار دیستال شو
این نگهدارنده با نصب بر روی اولین دندان آسیای کودک، فضا را به منظور رشد اولین دندان مولر دائمی وی پس از افتادن دندانهای شیری، حفظ میکند. به منظور استفاده از این فضا نگهدار، دندانپزشک قالبهایی را از دهان بیمار تهیه و با هدف ساخت نگهدارنده سفارشی برای آن کودک، به آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال میکند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: فلوراید تراپی دندان کودکان، یک راهکاری مراقبتی عالی
نگهداری از فضا نگهدارنده ها
- به هیچ عنوان ، سیم دستگاه را با استفاده از زبان و دست ، دستكارى نكنيد؛ چرا که منجر به آسیب دیدگی فضا نگهدارنده می شود.
- به فضا نگهدارنده ها ، فشار وارد نکنيد و از خوردن مواد غذايى سفت و چسبناك خوددارى كنيد.
- در صورت بروز هر گونه اتفاق همانند شکستگی ، خم و لق شدن ، جدا شدن و از این قبیل موارد به متخصص دندانپزشکی اطفال ، مراجعه نمایید.

- در صورت بروز ناگهانی درد دندان یا لثه در کودکان ، سریعا به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.
- به طور منظم و مرتب به دندانپزشک اطفال، جهت بررسی و تنظیم مجدد فضا نگهدارنده ها مراجعه کرده و در این باره سهل انگاری نکنید.
- بهداشت دهان و دندان خود را در زمان استفاده از فضانگهدارها فراموش نكنيد.
سخن پایانی
در این نوشتار، فضا نگهدارها و انواع آن راب ررسی کردیم. نکاتی نیز برای مراقبت از آن ها عنوان نمودیم. به یاد داشته باشید فضا نگهدار تا زمانی که دندان دائمی شروع به بیرون زدن از لثه می کند، در جای خود می ماند. با مشاهده بیرون زدن دندان، این وسیله از دهان برداشته می شود. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به شتراک بگذارید.