بوی بد دهان بعد از ایمپلنت برخی از افراد را که از کاشت دندان استفاده کردهاند را درگیر میکند. اما اگر بدانید ارتباط بوی بد دهان با ایمپلنت چیست و ممکن است شما هم به آن دچار شوید، پیشاپیش برای آن چارهاندیشی میکنید. دلایل بوی بد دهان پس از ایمپلنت متفاوت است، اما اصلیترین دلیل آن رعایت نکردن اصول بهداشت دهان و دندانها است.
با ما در دندانپزشکی دکتر قادری در بررسی این موضوع همراه باشید.
دلیل بوی بد دهان بعد از ایمپلنت:
دلیلهای گوناگونی برای بوی بد دهان پس از ایمپلنت وجود دارد. اگر دچار این مشکل شدید، با کمی دقت در روش خوردوخوراک و سبک زندگی خود، دلیل این مشکل را پیدا کنید و آن را برطرف سازید. بهطور کلی، دو دسته دلیل برای بوی بد دهان وجود دارد که یکی از آنها وابسته به ایمپلنت و دیگری عوامل غیروابسته به ایمپلنت است که ربطی به کاشت دندان ندارد.
* عوامل وابسته به ایمپلنت:
1- بوی بد دهان بعد از ایمپلنت با توجه به ماندن ذرههای مواد غذایی در بین دندانها:
اگر چند بار پس از وعدههای غذایی خود مسواک نزدید، یا دیر مسواک زدید، شاید دلیل بوی بد دهان خود را متوجه شده باشید. آشکار شدن این مشکل مدتزمانی به درازا میکشد. اما اگر شما در مسواک زدن سستی کرده باشید و دهان شما بوی بد گرفته باشد، کمی طول میکشد تا این بو بهطور کامل برطرف شود. ازاینپس، در زمان خود مسواک بزنید و دهان خود را با آبنمک بشویید تا این مشکل برطرف شود. کشیدن نخ دندان پس از خوردن غذا را هم فراموش نکنید.
به یک موضوع دیگر هم دقت کنید! خوردن مواد چسبنده ممکن است شما را زودتر درگیر این مشکل کند. پس دو راه برای پیشگیری از بوی بد دهان بعد از ایمپلنت شما وجود دارد. یا از خوردن این نوع خوراکیها منصرف شوید، یا مسواک زدن دندانهای خود را پس از میل کردن چنین خوراکیهایی جدی بگیرید.
2- بوی بد دهان بعد از ایمپلنت و پلاکهای روی ایمپلنت شما:
جالب است بدانید دندانهای ایمپلنتی هم مانند دندانهای طبیعی، و بلکه بیشتر از آنها درگیر پلاکهای دندان میشوند. ممکن است بوی بد دهان پس از ایمپلنت مربوط به پلاکهایی باشد که بر روی دندانهای شما شکل گرفته است. برای پیشگیری از این مشکل بهتر است پس از ایمپلنت دندانهای خود را بهطور مرتب مسواک بزنید. کشیدن نخ دندان را فراموش نکنید و از دهانشویههایی که پزشک شما توصیه کرده نیز استفاده کنید.
شستوشوی روزانه دندانها با آبنمک هم به شما کمک میکند تا از ایجاد پلاک بر روی دندانهایتان جلوگیری شود. لازم است در اینجا توجه شما را به نکته مهمی جلب کنیم. اهمیت ندادن به شستوشوی مرتب دندانها پس از ایمپلنت ممکن است عفونت لثه را به دنبال داشته باشد. هرگز نباید این مسئله را فراموش کنید که حساسیت و آسیبپذیری دندانهای ایمپلنتی بسیار بیشتر از دندانهای طبیعی شما است.
3- ارتباط لق شدن دندان و بوی بد دهان بعد از ایمپلنت:
بافت طبیعی بدن شما خاصیت بازسازی دارد و در صورت برخورد با مشکل، به مراقبت از خود میپردازد. اما با وجود دندانهای ایمپلنتی در دهان شما، این بافت آسیبپذیرتر میشود. اگر به هر دلیلی ایمپلنت شما لق شود، باکتریها در فضای لقشدگی جمع میشوند و عامل پیدایش عفونت در فک شما میشوند. در صورت برخورد با مشکل لق شدن ایمپلنت، بهتر است هرچه زودتر نزد پزشک متخصص خود بروید.
عفونتی که در اثر لق شدن ایمپلنت شما پیش آمده، میتواند یکی از مهمترین دلیلهای بوی بد دهان پس از ایمپلنت باشد. البته بوی بد دهان تنها نتیجه لق شدن ایمپلنت نیست. لق شدن ایمپلنت میتواند عفونتهای شدیدتر و پیامدهای ناخواسته دیگری را هم برای شما در پیش داشته باشد.
4- شکستگی تاج دندان و ارتباط آن با بوی بد دهان بعد از ایمپلنت:
شکستگی تاج دندان هم میتواند عامل جذب ذرههای مواد خوراکی و آلودگیها شود. همین نکته بوی بد دهان را به دنبال دارد. پس حواستان باشد در صورت شکستگی لبه تاج دندان، آن را دستِکم نگیرید.
5- عملکرد نادرست پزشک:
گاهی هم پزشک شما تجربه کافی در ایمپلنت دندان ندارد و دندان شما را در محل دقیق آن کار نگذاشته است. گاهی نیز بلندی دندان شما استاندارد نیست. در اینطور مواقع، امکان باقی ماندن خردههای غذا در بین دندانهای شما بیشتر از حالت عادی کاشت دندان است. همین نکته هم میتواند سبب بوی بد دهان بعد از ایمپلنت شود. مراجعه شما به بهترین پزشکان متخصص از چنین مشکلی پیشگیری میکند.
* عوامل غیروابسته به ایمپلنت:
گاهی تصور میکنید بوی بد دهان شما که پس از ایمپلنت روی داده، مربوط به ایمپلنت است، اما دلایل دیگری دارد:
1- وجود جرم دوروبر دندانهای سالم:
اگر دندانهای سالم شما درگیر جرمها و پلاکهای دندانی شده باشند هم ممکن است دچار بوی بد دهان شوید.
2- غلیظ بودن آب دهان:
غلیظ بودن آب دهان علتهای مختلفی دارد و میتواند باعث بوی بد دهان بعد از ایمپلنت شود. در این صورت، آب زیادی بنوشید و در پی درمان این مشکل باشید.
3- خشکی دهان:
آب دهان تمیزکننده دهان شما است و از بروز بوی بد در آن جلوگیری میکند. آب دهان همانند یک ماده تمیزکننده طبیعی عمل میکند و موادی را که باعث بوی بد دهان میشوند را از دهان شما میشوید. بهاینترتیب، گاهی خشکی دهان شما عامل پدیدآورنده بوی بد دهان است و ربطی به ایمپلنت ندارد. خشکی دهان بهدلایل مختلفی روی میدهد که ممکن است در اثر مصرف خوراکیهای اسیدی یا برخی بیماریها باشد.
4- وجود پوشش سفید روی زبان:
پوشش سفید روی زبان نشانگر جمع شدن باکتریها، سلولهای مرده و ذرات غذا بر روی زبان شما است که به دلایل مختلفی روی میدهد. این مشکل عمومی است، اما اگر درمان نشود منجر به بوی بد دهان بعد از ایمپلنت خواهد شد. در واقع، این مشکل ربطی به ایمپلنت ندارد و در همه افراد میتواند روی دهد. بهداشت دهان و دندانها و مسواک زدن زبان برطرفکننده این مشکل است.
5- استفاده از برخی داروها:
برخی داروها از مهمترین عوامل بوی بد دهان هستند. شاید دارویی که شما مصرف میکنید هم از این دسته داروها باشد. پس درباره آن تحقیق کنید و اگر متهم اصلی را پیدا کردید، آب زیادی بنوشید و صبر کنید تا دوره درمان شما به پایان رسد.
6- خوردن مواد غذایی بودار:
شاید هم میل کردن غذاهای بودار مانند سیر و پیاز باعث بو گرفتن دهان شما شده باشد. برای اینکه دچار بوی بد دهان بعد از ایمپلنت نشوید، پس از خوردن خوراکیهای بودار درنگ نکنید و مسواک بزنید. جویدن آدامس هم کمک میکند تا دهان شما خوش بو بماند.
7- ناشتا بودن:
ناشتا بودن هم بوی بد دهان را به دنبال دارد. این مشکل همگانی است و ربطی به ایمپلنت دندانهای شما ندارد. پس از بیداری چیزی بنوشید یا صبحانهای میل کنید تا این مشکل برطرف شود.
8- استفاده از دخانیات:
شاید سیگار کشیدن عامل اصلی بوی بد دهان شما باشد. در این صورت هم راهحل شما مشخص است. سیگار نکشید!
9- دلایل دیگر بوی بد دهان:
مشکلات حلقی و سینوسی، مشکلات معده و رفلکس معده هم میتواند عامل بوی بد دهان باشد. البته عوامل دیگری هم پدیدآورنده بوی بد دهان هستند که ربطی به ایمپلنت ندارند.
راههای برطرف ساختن بوی بد دهان بعد از ایمپلنت:
بهترین راههای رفع بوی بد دهان پس از ایمپلنت را بدانید:
- رعایت بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید و دستِکم دو بار در روز مسواک بزنید.
- اگر دهان شما دچار عفونت شده، با مراجعه به پزشک و با درمان مناسب آن را برطرف کنید. ممکن است پزشک شما مصرف آنتی بیوتیک را برایتان تجویز کند.
- کشیدن نخ دندان را پس از هر وعده غذایی فراموش نکنید.
- روی زبان خود را با مسواکهای نرم مسواک بزنید.
- از لثههای خود با شستوشوی مرتب با آبنمک و دهانشویه مراقبت کنید.
- نگذارید دهان شما خشک شود. خشکی دهان یکی از عوامل ایجاد عفونت است. خشکی دهان زمینه رشد باکتریها و ایجاد پلاک روی دندانها را به وجود میآورد.
- سیگار نکشید تا سلامت لثههای شما حفظ شود و دچار عفونت نشوید.
- آدامس نعنایی بدون قند بجوید. مواد قنددار یکی از عوامل بهوجودآورنده بوی بد دهان هستند.
- آب زیادی بنوشید.
- هر شش ماه یک بار معاینه دندانهای خود را به پزشکتان بسپارید. در صورت معاینه منظم دورهای، هر عفونت و اشکالی پیش از اینکه با بوی بد نمایان شود، شناخته و برطرف میشود.
پرسشهای متداول:
پیدا کردن دلیل بروز این مشکل مهمترین گام در برطرف ساختن آن است. با دقت در موارد مختلفی که بیان کردیم، میتوانید دلیل بوی بد دهان خود را پیدا کنید و آن را برطرف سازید.
رعایت بهداشت دهان و دندانها مهمترین عامل در پیشگیری از بوی بد دهان پس از کاشت دندان است. پس از هر وعده غذایی نخ دندان بکشید و مسواک بزنید.
بله، چنین امکانی وجود دارد. اگر عفونت لثههای شما درمان نشود و ماندگار شود، ممکن است راهی جز عمل جراحی و خارج کردن ایمپلنت پیش روی شما نباشد.
سخن پایانی:
بسیاری از عملهای جراحی پیامدهایی دارند. بوی بد دهان بعد از ایمپلنت هم میتواند از پیامدهای رسیدگی نکردن به بهداشت دهان پس از کاشت دندان باشد. اگر شما به هر دلیل با این مشکل روبهرو شدهاید، با شناخت این مشکل و دلایل پدید آمدن آن به برطرف کردن مشکل بپردازید. پس نگران نباشید! راههای به وجود آمدن بوی بد دهان شناخته شده و برطرف کردن آن هم آسان است. اگر هم نیاز به راهنمایی در این مورد دارید، با ما در دندانپزشکی دکتر قادری تماس بگیرید.