در حالت طبیعی باید دندان های جلو بالا در حد ۲ میلی متر جلوتر ازدندانهای پایین قرار گیرند. در صورتیکه دندانهای بالا بیش از این مقدار جلوتر از دندانهای پایین قرار بگیرند اصطلاحا گفته می شود اورجت زیاد وجود دارد. آیا شما به چنین ناهنجاری ای دچا هستید؟ تا کنون نام اورجت را شنیده اید؟ در مورد درمان این عارضه چه می دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد اورجت دندان بدست آورید.
این محتوای مفید را هم از دست ندهید: بوی بد دهان، معضلی ساده اما دردسرساز
اورجت چیست؟
اورجت یا جلو زدگی دندان های فک بالا، یکی از عوارض و اختلالات و ناهنجاری های فک و دندان ها می باشد. در این ناهنجاری، دندان های فک بالا جلوتر از جایگاه اصلی قرار گرفته اند. در نتیجه بخشی از دندان های فک پایین را می پوشانند. این ناهنجاری یک نوع از بهم ریختگی، نامرتبی و مالاکلوژن در دندان ها است. در صورت تشخیص به موقع می توان به طور قطعی و بدون جراحی آن را درمان کرد. به همین جهت توصیه می شود که افرادی که دچار این عارضه هستند، بلافاصله به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنند و تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند.
برای مطالعه بشیتر: سیر تا پیاز ارتودنسی نامرئی
انواع اورجت دندان
جلو زدگی دندان های قدامی فک بالا یا همان ناهنجاری اورجت انواع مختلفی داشته و با توجه به ناحیه درگیر شده به سه نوع کلی تقسیم می شود:
اورجت اسکلت
ییکی از انواع اورجت و اختلال و جلو زدگی دندان های قدامی فک بالا، اورجت اسکلتی می باشد.
در این نوع اورجت، جلوزدگی دندان ها به دلیل ناهنجاری اسکلت پایینی و زیرین فک اتفاق افتاده و فک بالایی از فک پایینی جلوتر قرار می گیرد.
اورجت دندانی
در صورتی که فک از نظر قرار گیری، در مکان و جایگاه صحیح واقع شده باشد و جلو زدگی دندان ها به دلیل نامرتبی آن ها اتفاق افتاده باشد، فرد دچار اورجت دندانی می باشد.
اورجت ترکیبی
این نوع اورجت و جلو زدگی دندان های جلویی فک بالا، به دلیل اختلال و ناهنجاری فک و بهم ریختگی دندان ها اتفاق افتاده و به آن اورجت ترکیبی می گویند.
درباره ی مکیدن انگشت در کودکان چه می دانید؟
دلایل به وجود آمدن جلوزدگی دندان های جلو
سه دلیل عمده در به وجود آمدن این عارضه دخیل هستند. متناسب نبودن سایز اسکلتی فک بالا با فک پایین، طول قوس دندانی، شیب دندان.
متناسب نبودن سایز اسکلتی فک بالا و پایین
زمانی که فک پایین به اندازه کافی رشد نکند اورجت اتفاق می افتد. برای آن که بخواهید رشد اسکلتی فک را بسنجید می توانید نسبت های دندان مولر اول و نیش را ارزیابی کنید. توجه کنید که برای برخی از بیماران فک پایین به صورت ژنتیکی جلو قرار دارد و ربطی به مشکل رشد اسکلتی فک ندارد. بهرحال اگر رشد نا کافی فک پایین عامل اورجت باشد جراحی فک تنها راه حل آن است.
وراثت
یکی از عوامل مهم ایجاد اورجت و جلو زدگی دندان های جلویی فک بالا، عامل وارثتی بوده که به شکل گیری فک و استخوان های آن و همچنین چینش دندان ها مربوط می شود. در صورتی که یکی از اعضای خانواده دچار این عارضه شده باشد، امکان ابتلای فرد به این ناهنجاری بیشتر خواهد بود.
طول قوس دندانی
طولانی تر شدن قوس دندانی بالا نسبت به قوس دندانی پایین یا کوتاه تر شدن قوس دندانی پایین نسبت به بالا عامل به وجود آمدن. برای مثال فقدان یکی از دندان های پایینی موجب این عارضه می شود.
مکیدن انگشتان و یا پستانک
یکی از علل موثر در بروز اورجت، مکیدن مکرر و بیش از حد انگشتان و پستانک در دوران نوزادی و کودکی می باشد.
این امر می تواند در سنین بزرگسالی موجب بروز اورجت و جلو زدگی فک و دندان های قدامی بالایی شود.
سیب دندان
در بعضی از موارد ممکن است مشکل از ساختار اسکلتی فک نباشد. در این مواقع گاهی شیب دندان های جلویی بالا قائم نبوده و به سمت بیرون است. یا در بعضی موارد ممکن است شیب دندان های جلویی فک پایین به سمت داخل باشد. این مشکل با ارتودنسی رفع خواهد شد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: بررسی سایش دندان
درمان های اورجت کدامند؟
ناهنجاری و اختلال فکی اورجت یا همان جلو زدگی دندان های قدامی فک فوقانی طبق میزان اختلال ایجاد شده در فک و دندان ها، عوارض ناشی از آن، نوع اورجت و سن بیمار قابل درمان است.
کشیدن دندان
این روش نیز ممکن است در مواقعی و قبل از انجام ارتودنسی صورت بگیرد. در صورت کوچک بودن فک و عدم قرار گرفتن دندان درون فک، ممکن است در بعضی از مواقع دندانپزشک ابتدا دندان بیرون زده از فک را بکشد. سپس اقدام به ارتودنسی کند.
ارتودنسی
ارتودنسی و استفاده از بریس، سیم و کش های ارتودنسی همواره از روش هایی بوده که در صورت حاد نبودن عارضه و در سنین کودکی که همچنان رشد استخوان های فک متوقف نشده، صورت می گیرد.
ارتودنسی می تواند به بهبود وضعیت جلو زدگی، برهم ریختگی دندان ها و همچنین فک، کمک کند. فشار و نیروی وارد به دندان ها طی ارتودنسی موجب بهبود وضعیت دندان ها و فک می شود. در نهایت بعد از اتمام دوره درمان، فرد فک و دندان های عادی و طبیعی خواهد داشت.
جراحی
یکی از روش های درمانی تهاجمی و دائمی که در سنین بالاتر انجام می گیرد، جراحی فک می باشد. در صورتی که بیمار سن بالا باشد، دوره رشد استخوان های فک او کاملا به تمام رسیده باشد و میزان اختلال ایجاد شده نیز حاد و شدید باشد، برای درمان او نیاز به جراحی است. در این موقعیت با ارتودنسی نمی توان وضعیت فک را به حالت طبیعی درآورد. در این جراحی، جراح فک با استفاده از تجهیزات و ابزار آلات مخصوص شروع به شکستن فک و جا اندازی آن در جای مناسب می کند. بدین ترتیب وضعیت فک را به حالت عادی و طبیعی تغییر می دهد. وی آن را به کمک پیچ و پلاک های مخصوص در جایگاه مناسب فیکس می کند.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با ارتودنسی لینگوال آشنا شوید
مراقبت های بعد از درمان اورجت
رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم بعد از درمان اورجت بسیار مهم بوده و عدم رعایت این نکات موجب ایجاد مشکلات و عوارض مختلفی در دهان، فک و دندان ها می شود. بهتر است بعد از درمان اورجت به روش های مختلف و حفظ سلامت دندان و دهان و جلوگیری از آسیب های جدید و شدید از جمله پوسیدگی های دندان، شکستگی و لب پر شدن دندان ها، از بین رفتن مینای دندان و … مراقبت های لازم انجام شده و نکات بهداشتی رعایت شوند.
این نکات مراقبتی و بهداشتی عبارتند از:
- استفاده از نخ دندان و کشیدن صحیح نخ بین دندان ها بعد از خوردن غذا
- قرقره آب نمک و دهانشویه آنتی باکتریال به منظور حفاظت از لثه و دندان ها
- مسواک زدن صحیح و اصولی بعد از خوردن هر وعده غذایی
- عدم شکستن و یا باز کردن وسیله و ابزار های سفت با دندان
- پرهیز از دندان قروچه و عادات غلط دهانی
- کاهش مصرف مواد خوراکی رنگی و شستن دهان بعد از نوشیدن و خوردن مواد خوراکی رنگی
- کاهش و ترک مصرف الکی و دخانیات
- مراجعه به مطب دندانپزشکی و چکاپ دندان ها حدود یک الی دوبار در سال
جهت آگاهی: درباره آناتومی دندان بیشتر بدانید
سخن پایانی
در این مطلب درباره اورجت دندان خواندیم. باید برای تشخیص این عارضه در نظر داشت که در اورجت، فک بالا شیب داشته و دندان های فک بالا با شیب روی دندان فک پایین قرار می گیرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.